Rally-World

Feel the world of Rally

Macik wint Proloog in sterk bezet Nederlands klassement

De Dakar van 2023 is officieel begonnen! Na een passage over het startpodium reden de deelnemers van de 45e editie van de Dakar Rally richting de start van de proloog, een korte route van 13 kilometer die bepalend is voor de startvolgorde van de eerste echte etappe op zondag. Lees hieronder het verslag van de proloog bij de vrachtwagens.

Door de afwezigheid van Kamaz in de truck-categorie wordt het vrachtwagenklassement er dit jaar alleen maar leuker op, met 3 Tsjechen en maar liefst 7 Nederlanders in de top 10 binnen de 34 seconden van elkaar na de korte Proloog. De winst ging naar de Tsjechische Iveco-coureur Martin Macik met een tijd van 9 minuten en 43 seconden. Op de tweede plaats eindigde Mitchel van den Brink als snelste Nederlander op 5 seconden van de etappewinnaar.

Janus van Kasteren zorgde voor een compleet Iveco-podium op de derde plaats, gevolgd door de Tweede Tsjech Martin Soltys in de snelle kleine Tatra. Vick Versteijnen sloot als snelle assistentie van Team de Rooy keurig aan op de vijfde plek. Hij gaf slechts 15 seconden toe op Macik in de Proloog. Ales Loprais tikte de zesde tijd aan voor Martin van den Brink en Gert Huzink. Huzink was daarmee de snelste Renault-rijder vanuit het Riwald Dakar Team, al volgde teamgenoot Pascal de Baar in zijn voetsporen op de negende plek. Ben van de Laar sloot met zijn gele Iveco de top 10 af.

Wereldkampioen in de rally-raid bij de trucks Kees Koolen moest zaterdag het spits afbijten met zijn ‘Project 2030’ Iveco en sloot de Proloog net buiten de top 10 af op een elfde plek. William van Groningen kwam op iets meer dan een minuut als 14e aan de meet. Adwin Hoondert begon zijn Dakar-rentree als 16e gevolgd door Ben de Groot (18e), Ad Hofmans (19e), Richard de Groot (20e), Egbert Wingens (22e), Gerrit Zuurmond (25e) en Nico Stijnen (27e).

Op nieuwjaarsdag begint de eerste serieuze etappe over 368 kilometer in een rondje van en naar het Sea Camp waar de rallykaravaan nu staat. De eerste trucks starten zondagochtend om 10 uur.

UITSLAG PROLOOG TRUCKS

 1. Martin MACIK (Iveco)
 2. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +0:05)
 3. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +0:06)
 4. Martin SOLTYS (Tatra – +0:13)
 5. Vick VERSTEIJNEN (Iveco – +0:15)
 6. Ales LOPRAIS (Praga – +0:15)
 7. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +0:18)
 8. Gert HUZINK (Renault – +0:18)
 9. Pascal DE BAAR (Renault – +0:30)
 10. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +0:34)
 11. Kees KOOLEN (Iveco – +0:35)
Share this…