Foto: @SaariJarno

10-08-2016 – De teambaas van Toyota Gazoo Racing, Tommi Mäkinen, heeft een belangrijke hint gegeven over de rijders die hij op het oog heeft voor zijn team in 2017. Bij de rentree van Toyota in het World Rally Championship zouden namelijk jonge rallytalenten de brigade voor het team gaan vormen volgend seizoen.

Hiermee oogt de oud-wereldkampioen vooral op de huidige WRC2-toppers en DMACK-rijder Ott Tänak. Volgens hem maken zij een zeer sterke kans om volgend seizoen plaats te mogen nemen in één van de Toyota’s. Daarbij gaf de Finse teambaas aan dat er ook nog het één en ander aan de setup van de wagen zal worden veranderd voordat ze hun definitieve rentree in het WRC zullen gaan maken.

Ook werd vertelt dat Mäkinen tijdens het rallyseizoen van 2017 nog niet gelijk doelt op het kampioenschap, maar vooral op de ontwikkeling voor zowel de wagen als de rijders, en uiteraard het ritme wat deze rijders op zullen moeten doen met dit nieuwe rallywapen. De definitieve beslissing wat betreft de rijders van het team zal hij hoogstwaarschijnlijk bekend maken na de Rally van Duitsland, als Mäkinen ook in overleg is geweest met de Toyota-fabrikant in Japan.

Tijdens een interview noemde Mäkinen al enkele namen van rijders die mogelijk een zitje voor het team verdienen, al zei hij erbij dat hij tot nu toe geen enkele garantie aan hen kon geven voorlopig. Naast Tänak zouden uit het WRC2 namelijk ook Teemu Suninen, Elfyn Evans, Esapekka Lappi en Pontus Tidemand een goede kans maken om volgend seizoen te mogen uitkomen voor het team.

Tommi Mäkinen: “Over het algemeen zijn er een aantal rijders uit de huidige WRC-top beschikbaar, al zijn het er niet extreem veel. Wij zijn echter meer op zoek naar een aantal jonge talenten, die hun debuut nog moeten maken in een WRC. We moeten namelijk vooruit kijken, en in de toekomst zouden we deze talenten kunnen laten uitgroeien tot ware wereldtoppers. Want zeg nou zelf, moeten we ons volop gaan richten om in 2017 wereldkampioen te worden en de jaren daarop met lege handen verdergaan, of moeten we een beetje vooruit kijken om in de toekomst beter te presteren? Over die vraag zijn wij dus op dit moment aan het onderhandelen met Japan.”

“Dit wil niet zeggen dat we ons team het liefst zo snel mogelijk op het podium zien verschijnen, maar soms moet je gewoon realistisch zijn en beginnen bij het begin. Dit zijn we dan ook van plan, het eerste seizoen zullen we puur bezig zijn met het ontwikkelen van de rijders en de wagen, zodat we in 2018 nog sterker uit de bus kunnen komen als doorontwikkeld team.”

De bekende ex-Ford coureur Mikko Hirvonen had de verbeterde Toyota Yaris WRC afgelopen vrijdag voor het eerst mogen testen. Toch lijkt het ondanks de geruchten zeer onwaarschijnlijk dat hij en navigator Jarmo Lehtinen weer tijdens een volledig seizoen in actie zullen komen in het Wereldkampioenschap Rally’s. Wel zouden zowel Hirvonen en Lehtinen een belangrijke rol achter de schermen kunnen spelen voor het team als trainer van de talenten.

Naast Hirvonen was ook ex-Hyundai rijder Juho Häninnen van grote waarde tijdens het testen van de Toyota Yaris WRC. De Fin is dan ook klaar om zijn testprogramma tijdens de tweede helft van dit jaar voort te zetten voor het team. Mäkinen vertelde dat hij erg tevreden was over het voorlopige testwerk van Häninnen.

Tommi Mäkinen: “Om elke rally te analyseren tot op de bodem, is Juho erg geschikt. Naast het feit dat hij veel ervaring heeft van een hoop rally’s uit het WRC, kent hij de Yaris WRC door en door. Hij heeft al een heel testprogramma achter de rug en dat zal ons alleen maar meer helpen met het ontwikkelen van een nog sterkere wagen voor 2018.”

De planning voor het team van Toyota Gazoo Racing is om met twee wagens aan het nieuwe seizoen te beginnen. Later in het seizoen hoopt Mäkinen een derde Toyota aan het team te mogen toevoegen als alles goed loopt.

Tommi Mäkinen: “Ik heb zelf aangegeven dat het gemakkelijker is om te beginnen met twee wagens in 2017 en na een paar rally’s een derde toe te voegen, dan er gelijk met drie te beginnen. Tijdens het seizoen van 2017 zijn we er ook puur om ons te richten op verdere ontwikkelingen, dus voor het kampioenschap vinden we het weglaten van een derde rijder aan het begin van het seizoen geen probleem. In 2018 hoop ik wel echt klaar te zijn om te strijden voor het kampioenschap! En volgend seizoen? Nou, als alles goed loopt zullen jullie ons snel op het podium terugzien!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.