Dakar 2018: Walkner scoort zeventiende overwinning voor KTM

21-01-2018 – Matthias Walkner heeft de veertigste editie van de Dakar Rally bij de motoren op zijn naam geschreven. De coureur werd in de veertiende etappe achtste op 5 minuten en 38 seconden van Kevin Benavides, de tweede in het algemeen klassement.

KTM blijft door de overwinning van Walkner ook voor het zeventiende jaar op rij ongeslagen in de Dakar Rally. Het Oostenrijkse merk nam een gok door een nieuwe motor te introduceren en dat pakte goed uit. De 450 vertoonde geen enkel moment van zwakte en zo konden rijders zich veroorloven om op behouden tempo te rijden.

Walkner reed een onzichtbare eerste week waarin hij continu klasseringen rond de top-vijf reed en uiteindelijk in de tweede week zijn slag sloeg. Door oplettend te navigeren in de tiende etappe nam Walkner het heft in handen. Met een grote overwinning in die proef en het verdwalen van de concurrentie pakte de Oostenrijker een voorsprong van veertig minuten op de grootste concurrenten. 

Adrien van Beveren bleef in de buurt, maar ging op enkele kilometers voor de eindstreep van de tiende etappe onderuit en moest de wedstrijd verlaten. Een paar dagen eerder viel zijn landgenoot Xavier de Soultrait al uit waardoor Yamaha aan het eind van de rally met lege handen stond.

De etappezege ging gisteren op de slotdag naar de Argentijnse Honda-rijder Kevin Benavides, die daarmee op eigen bodem tevens de tweede plek in het klassement wist veilig te stellen. De Honda-coureur gaf uiteindelijk 16 minuten en 53 seconden toe op winnaar Matthias Walkner. Toby Price, winnaar van de rally in 2016, sluit de rally af op een derde plek. Titelverdediger Sam Sunderland moest al vroeg in de rally opgeven na een val.

Antoine Meo zat Price lange tijd op de hielen. De Fransman toonde zijn potentie met twee dagzeges. Daartegenover stonden echter ook een aantal teleurstellende prestaties die zorgden dat hij in het klassement niet verder kwam dan een vierde plaats. Gerard Farres Guell werd vijfde voor Johnny Aubert en Pablo Quintanilla. Die laatste, regerend wereldkampioen Cross-Country stelde teleur en kwam eigenlijk nooit echt in de buurt van een topklassering.

Daarachter eindigde een nieuwe generatie rallyrijders. Debutant Oriol Mena werd achtste voor Hero Speedbrain, Daniel Oliveras werd negende terwijl Jose Ignacio Cornejo op de fabrieks-Honda van Paul Goncalves tot een tiende plaats kwam. Laia Sainz werd op een twaalfde plaats de beste dame in het klassement.

Van de zeven Nederlandse motorrijders die twee weken geleden in Lima gestart waren in de Dakar Rally hebben er zes de finish in Cordoba gehaald. Debutant Maikel Smits maakte veel indruk met een 26e plek in het klassement en was daarmee de beste Nederlander. Hans-Jos Liefhebber eindigde de rally als 35e, Jurgen van den Goorbergh als 41e, Edwin Straver als 49e, Mirjam Pol bereikte ondanks een gebroken arm als 75e de finish. Luc van de Huijgvoort maakt het Nederlandse lijstje compleet met een 83e plek algemeen.

Eindstand Motoren

Pos. Coureur
Nat. Merk Tijd Straftijd
1. Matthias Walkner OOS KTM 43u06m01s
01m00s
2. Kevin Benavides ARG Honda +16m53s  
3. Toby Price AUS KTM +23m01s  
4. Antoine Meo FRA KTM +47m28s +01m00s
5. Gerard Farres Guell SPA KTM +1u01m04s  
6. Johnny Aubert FRA GasGas +1u53m53s +20m00s
7. Oriol Mena SPA Hero +2u22m52s  
8. Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +2u24m05s  
9. Daniel Oliveras Carreras SPA KTM +2u37m20s  
10. Jose Ignacio Cornejo Florimo CHL Honda +2u42m36s  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.