Rally-World

Feel the world of Rally

Mattias Ekström verrassende winnaar in de Dakar Proloog

De Dakar van 2023 is officieel begonnen! Na een passage over het startpodium reden de deelnemers van de 45e editie van de Dakar Rally richting de start van de proloog, een korte route van 13 kilometer die bepalend is voor de startvolgorde van de eerste echte etappe op zondag. Lees hieronder het verslag van de proloog bij de auto’s.

Titelverdediger Nasser Al-Attiyah mocht vandaag het spits afbijten met zijn Toyota Hilux, maar aan het einde van de eerste kilometers op snelheid kwam de Qatarees 13 seconden tekort op de uiteindelijke etappewinnaar. Die eer ging verrassend genoeg naar voormalig DTM-kampioen Mattias Ekström samen met zijn navigator Emil Bergkvist in de Audi RS Q e-tron. Hij liet BRX-rijder Sébastien Loeb achter zich, al was het verschil tussen de twee heren slechts één seconde.

Ekström’s teamgenoot Stéphane Peterhansel eindigde op de derde plaats voor Al-Attiyah, terwijl Guerlain Chicherit na jarenlange afwezigheid terugkeerde in het autoklassement op een keurige vijfde plaats met een BRX voor Audi-rijder Carlos Sainz en Toyota-rijder Yazeed Al-Rajhi. De eerste Mini-rijder vinden we pas terug op de achtste plaats met Jakub Przygonskí.

Deze avond mocht de top 10 op snelheidsvolgorde de startposities voor de eerste echte etappe op zondag bepalen. Dat schaart Ekström als etappewinnaar in een luxepositie en het lijkt waarschijnlijk dat hij een latere startpositie zal gaan kiezen. De hekkensluiters in de top 10 Orlando Terranova en Henk Lategan dreigen morgen het bal te moeten gaan openen en dat is in het verleden al vaker een nadeel gebleken.

Voor de Nederlander Erik van Loon kon de Dakar Rally niet slechter beginnen. Nog voor het écht begonnen is, liet de Overdrive-rijder zich namelijk aan het begin van de korte proloog al verrassen en sloeg over de kop met zijn Toyota Hilux. De schade bleef beperkt tot wat bodywork, maar het tijdverlies is al gelijk aanzienlijk, want hij begint morgen bijna helemaal achteraan het veld met een achterstand van 6 minuten en 47 seconden op de etappewinnar.

Doordat Van Loon zich liet verrassen eindigden Tim en Tom Coronel als snelste Nederlanders tijdens deze Proloog met een keurige 29e tijd. Maik Willems begint zijn negende Dakar Rally op een 46e plek. Michel Kremer start zijn Dakar-debuut op een 50e plek met de Century Buggy en kort daarachter beginnen Dave Klaassen en Ronald van Loon aan hun jongensdroom op een respectievelijk 53e en 55e plek, beiden aan het stuur van een RedLined.

UITSLAG PROLOOG AUTO’S

  1. Matthias EKSTRÖM (Audi)
  2. Sébastien LOEB (BRX – +0:01)
  3. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +0:11)
  4. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +0:12)
  5. Guerlain CHICHERIT (BRX – +0:13)
  6. Carlos SAINZ (Audi – +0:14)
  7. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +0:16)
  8. Jakub PRZYGONSKÍ (Mini – +0:16)
  9. Orlando TERRANOVA (BRX – +0:20)
  10. Henk LATEGAN (Toyota – +0:21)

Share this…