Foto: www.citroënracing.com

30-07-2016 – De vrijdag verliep voor Kris Meeke en navigator Paul Nagle succesvol tijdens de Rally van Finland. Beiden weten er namelijk weer met de dagzege vandoor te gaan nadat de concurrentie problemen kende.

Ott Tänak was zo één van de pechvogels tijdens de vrijdagproeven. Na de eerste bouclé op de vrijdagochtend stond de Est op een tiende plek in het algemene klassement nadat hij door een spin aan het begin van de wedstrijd terugviel van zijn leiderspositie. Vanuit die tiende positie ging Tänak tijdens de tweede bouclé de aanval in. Zo won hij de zevende klassementsproef en na een tweede tijd op KP8 wist hij ook tijdens de negende klassementsproef het snelste uit de bus te komen. Op KP10 ging het echter mis voor hem en navigator Raigo Mõlder, aangezien de DMACK Ford Fiesta RS WRC het te zwaar te voortduren had en lek reed. Uiteindelijk zou Tänak tevreden moeten zijn met een achtste positie algemeen.

De Volkswagen-rijders konden niet echt tevreden zijn tijdens deze eerste echte dag. Enkel Jari-Matti Latvala schitterde op zijn eigen terrein, maar wist desondanks niet echt veel in te lopen op Meeke en bungelde daardoor vrijwel de hele dag rond de twintig seconden achter de Brit. Ook Andreas Mikkelsen was de hele dag aan het zoeken naar zijn positie in het klassement. Nadat de Noor aan het begin van de dag iets terugviel, wist hij even later weer wat terug te komen waarnaar hij vervolgens weer wat toegaf. Uiteindelijk wist Mikkelsen zich nog terug te vechten naar de vierde positie in het algemene klassement.

Voor Sébastien Ogier was er evenals voor Ott Tänak veel pech, al maakte de regerend wereldkampioen deze fout dit keer echt zelf. In een hairpin vloog de Fransman in een muur, en verloor vervolgens zoveel tijd dat hij zich kansloos zou stellen voor de eindzege. Een flinke domper voor het duo dat tijdens de vorige editie nog als tweede wist te eindigen met de Volkswagen Polo R WRC.

Uiteraard waren er naast de pechvogels ook nog een paar rijders die echt schitterden tijdens deze eerste dag. Na hoofdrolspelers Meeke en Latvala zagen we bijvoorbeeld hoe onze zuiderbuur Thierry Neuville aan het begin van de vrijdagavond Mikkelsen van zijn podiumpositie wist af te houden. Ook teamgenoot Hayden Paddon doet het vervolgens knap vanaf een zesde positie, maar kwam er niet aan te pas om Craig Breen met de Citroën DS3 WRC in te kunnen halen met zijn nieuwe Hyundai. De zevende positie is voor M-Sport rijder Mads Ostberg en navigator Ola Floene.

Ook Kevin Abbring hoefde zeker niet ontevreden na de eerste dag. De Nederlander, die in de nieuwe generatie Hyundai i20 WRC invalt voor de geblesseerde Dani Sordo, wist uiteindelijk net niet in de top 10 te eindigen maar kon desondanks dik tevreden zijn met een elfde positie. Esapekka Lappi is voor hem de te kloppen man, want de WRC2-leider staat slechts vijf seconden voor hem op een tiende positie algemeen met de Skoda Fabia R5.

Vandaag gaat het avontuur verder in Finland, en is het afwachten hoe ver Meeke de Scandinavische coureurs kan krijgen!

 

TUSSENSTAND NA DAG 1

 

Hieronder ziet u de crash van Yazeed Al-Rajhi, nog een slachtoffer tijdens de eerste dag die iets te graag wou, oordeel zelf.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.