Foto: www.crash.net

16-11-2015 – Het komt niet meer als een grote verrassing, want het is Sébastien Ogier opnieuw gelukt in Wales! Hij schreef gisteren voor het derde jaar op rij de zege op zijn naam na weer een overtuigende dag. De zege zat er uiteraard al aan te komen voor de Fransman, nadat hij een sterke tweede dag (verslag dag 2) achter de rug had. Wat er allemaal tijdens de laatste 4 proeven gebeurde leest u hieronder.

En we begonnen deze laatste dag met zeer slechte weersomstandigheden, en dat wierp al vroeg op de dag haar vruchten af. Ott Tänak zou namelijk de macht over het stuur verliezen en vervolgens van de baan raken, waardoor hij zijn 4e positie verloor en op een teleurstellende manier uit de wedstrijd moest stappen. Bij de subtop zorgde dit ervoor dat Dani Sordo zijn 4e positie overnam in het klassement en nog altijd Hayden Paddon (5e) en Elfyn Evans (6e) achter zich wist te houden. Daarachter was de spanning er eigenlijk al uit en waren Mads Ostberg, Stéphane Lefebvre, Robert Kubica en Lorenzo Bertelli zolang ze geen problemen hadden ook verzekerd van een top 10 positie. Maar terug vooraan, daar was het Ogier die toch wat minder opende in de openingsfase van de zondag, hij zette een matige 8e positie neer, maar nam dan ook geen grote risico’s meer. Andreas Mikkelsen pushte nog wel altijd op de tweede positie van Kris Meeke, maar die weet op zijn beurt dat deze positie zijn zitje bij Citroën eventueel nog kan redden. Jari-Matti Latvala was gisteren ook weer herstart na twee crashes op de vrijdag en zaterdag, maar was ondanks zijn scractchtijden op KP16 en KP17 uiteraard kansloos voor de eindzege.

Het werd langzamerhand definitief duidelijk dat Ogier en Ingrassia hier voor de derde maal zouden gaan winnen, al hadden zij nog altijd de Rally van Spanje in hun achterhoofd, waar een crash op de powerstage ze van de zege afhield. Sordo wist achter de top 3 uiteindelijk stand te houden, en verzekerde daarmee zijn 4e positie. Teamgenoot Paddon had ook een sterke wedstrijd achter de rug, en mocht tevreden zijn met zijn 5e positie voor thuisrijder Evans, die met een achterstand van slechts 9 seconden op de Nieuw-Zeelander erg baalt dat er niet meer in gezeten had. De powerstage zou uiteindelijk gewonnen worden door Latvala, gevolgd door Mikkelsen en Kubica als verrassing op de 3e positie, maar voor Ogier maakte dat weinig uit, hij won de Rally van Wales! Meeke werd uiteindelijk tweede, maar Mikkelsen kwam uiteindelijk nog gevaarlijk dichtbij en finishte slechts 10 seconden achter hem. Na de finish was er volgens de wereldkampioen echter weinig rede om de zege te vieren, zijn respect ging vooral uit naar zijn landgenoten in Parijs. Na afloop van de wedstrijd werd er dan ook een minuut stilte gehouden.

Tot slot kijken we nog even hoe het in de WRC2 klasse verliep. Daar zou het nog zomaar een spannende slotfase kunnen worden tussen Toyota-testrijders Eric Camilli (Ford Fiesta R5) en Teemu Suninen (Skoda Fabia S2000). Na de zaterdag was de Fransman nog ruim in het voordeel, met een voorsprong van maar liefst 35 seconden. Suninen was echter niet van plan hem de overwinning zomaar te gunnen, en ging keihard de aanval in tijdens de slotfase van deze wedstrijd. Hij profiteerde uiteindelijk van motorproblemen van Camilli op de powerstage, en won daarmee nog in zijn klasse. Camilli kon absoluut niet tevreden zijn met dit resultaat maar werd desondanks tweede, op bijna 20 seconden van de Fin. Craig Breen zou weinig tegenstand kennen, hij werd uiteindelijk derde op ruim een minuut van de winnaar.

En dan is ook het WRC van 2015 toch echt voorbij, en zullen we weer moeten afwachten op volgend seizoen, die halverwege januari alweer van start zal gaan tijdens de altijd spannende Rallye de Monte-Carlo. Om niets te missen van het actuele nieuws en deze rally bent u hier uiteraard aan het goede adres!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.