Foto: en.best-of-rallylive.com

22-01-2016 – Kris Meeke zal de tweede dag van de Rally van Monte-Carlo met een goed gevoel beginnen, nadat de Brit met een kleine voorsprong de leiding voorlopig in handen heeft in het algemene klassement na de openingsfase op de donderdagavond.

Tijdens de shakedown bleek al dat Meeke verrassend het snelste was voor de Volkswagen van huidig wereldkampioen, en tweevoudig winnaar van deze rally, Sébastien Ogier. Dani Sordo en Thierry Neuville zouden vervolgens de derde en vierde positie klasseren, gevolgd door Andreas Mikkelsen. Dit was tevens de startvolgorde voor de eerste twee echte proeven op snelheid. Meeke ging met een goed gevoel van start aan de eerste klassementsproef, maar moest het helaas bezuren bij een hairpin, waarbij zijn Citroën in de spin raakte en Meeke zeven seconden verloor. Ogier greep vervolgens gelijk zijn kans en opende met de snelste tijd, voorlopig 4 seconden sneller dan de Brit.

Tijdens de tweede klassementsproef, die toen inmiddels al zelfs in het donker verreden zou worden, bleek Meeke wel foutloos te zijn, en daar maakte hij zijn achterstand weer goed door een snelste tijd neer te zetten. Voorlopig gaan Meeke en navigator Paul Nagle dus aan kop, met een kleine zeven seconden voorsprong op Ogier, die op zijn beurt achtervolgd wordt door teamgenoot Mikkelsen, ook nog maar op twintig seconden van de dagwinnaar. De Hyundai-rijders bleken nog echter in hun ritme te moeten komen, zoals ze zelf al eerder deze week tijdens de persconferentie aangaven. desondanks ging het de rijders van dit team niet al te slecht af, en doet zuiderbuur Thierry Neuville voorlopig de beste zaken voor hen op een voorlopige vierde positie algemeen. Hayden Paddon, die nog met de verouderde versie uit 2015 rondrijdt, wist op zijn beurt een sterke 5e positie in het voorlopige klassement te klasseren.

Voor Jari-Matti Latvala verliep deze openingsfase niet geheel volgens planning. De Fin staat voorlopig 7e algemeen en loopt na 2 proeven al bijna 40 seconden achterstand op de huidige leider, en daarmee lijkt Latvala dit moment nog echt geen gevaar voor de voorhoede, dus zal hij tijdens de tweede dag de aanval in moeten gaan. Henk Vossen, die alweer bezig is aan zijn zoveelste Monte Carlo Rallye, doet als enige Nederlandse deelnemer voorlopig goede zaken met een 70e positie algemeen en een derde plaats in de standaard groep N-klasse. Morgen brengen we u uiteraard weer op de hoogte over de etappe van vandaag.

 

Tussenstand na Donderdag

1. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – 25:32.1)

2. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +6.9)

3. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +20.0)

4. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +31.4)

5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +34.9)

70. H. VOSSEN / E. SMEETS (Mitsubishi – +9:04.5)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.