Foto: www.grandprixradio.nl

14-02-2015 – Andreas Mikkelsen heeft tijdens de 2e dag van de WK Rally van Zweden verassend de leiding genomen. De Noor wist te profiteren van fouten en problemen van andere rijders.

Aan het begin van dag 2 brak er een vel secondeduel uit tussen Latvala en Ogier. De outsiders op dat moment waren Mikkelsen en Ostberg, die beiden vochten voor een 3e plaats.

In één van de laatste proeven van de vrijdag ging leider Ogier echter in de fout. De Fransman raakte al vroeg in de proef van de weg, waardoor hij ruim een halve minuut verloor. ‘We raakten een sneeuwberm in een langzame bocht’, vertelde Ogier na afloop. ‘Ik maakte een fout, remde te laat en spinde achteruit van het parcours waarna ik vast kwam te staan.’

Door de fout van Ogier nam teammaatje Jari-Matti Latvala de leiding over. Totdat de Fin later deze proef in de fout ging. 600 meter voor de finish van de stage verloor Latvala de macht over het stuur van zijn Volkswagen. Daarmee verloor Latvala meer dan 8 minuten, en is zijn kans op een top 5 officieel bekeken. Simpel gezegd kwam ik te snel de bocht in’, blikte Latvala terug. ‘Er lag gravel dus ik had verwacht dat de grip veel beter zou zijn. Ik hield het gas er vol op maar ik kwam in een greppel terecht en de auto kwam vast te staan.’

Nu was het Mikkelsen, de derde rijder van Volkswagen, die profiteerde. Hij wist zonder fouten te maken de leiding te pakken maar moest het doen met een redelijk kleine voorsprong op Neuville en Ostberg, die 2e en 3e stonden. Ogier is ondanks zijn fout nog altijd 4e algemeen, en ook hij blijft nu dus een gevaarlijke outsider.

Kevin Abbring rijdt achter al dit geweld op een 11e positie. De Nederlander kwam op de 1e proef van de vrijdag vast te zitten en verloor wat tijd. Maar tijdens de rest van de proeven op vrijdag wist hij sterk terug te komen vanaf een 35e posite. Hij valt nu net buiten de top 10 voor de Brit Kris Meeke. En dat tijdens zijn WRC debuut!!

Stand na de Vrijdag:

1 Mikkelsen
2 Neuville +19.1
3 Ostberg +19.4
4 Ogier +24.7
5 Tänak +1:06.2
6 Paddon +1;37.1
7 Prokop +2:00.5
8 Protasov +2:11.4
9 Solberg +2:18.2
10 Evans +2:49.6
11 Abbring +3:09.6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.