Rally-World

Feel the world of Rally

Monte-Carlo lijkt WRC-toneel te verlaten in 2024

Er zit een grote wijziging aan te komen voor de openingsmanche van het WRC: Monte-Carlo lijkt het WRC-toneel als wedstrijdcentrum in 2024 definitief te verlaten. Op woensdag werd door de burgemeester van Gap bevestigd dat het wedstrijdcentrum terugkeert naar het noorden, met Gap als middelpunt van de rally.

De 2023-editie van de Rally van Monte-Carlo werd toch wel gekenmerkt door het grote gebrek aan winterse omstandigheden. De klassementsproeven lagen er nagenoeg helemaal droog bij, waardoor veel coureurs zich afvroegen of de proeven in het zuiden nou wel uitdagend genoeg waren. Tussen 2014 en 2021 werd de rally namelijk gereden rondom het wedstrijdcentrum van Gap, waar de Franse Alpen vaak garant stonden voor besneeuwde en ijzige wegen. De afgelopen twee jaar trok de rally naar haar oorspronkelijke ‘roots’ in Monte-Carlo, daar waar het in het zuiden van het land een stuk droger was.

Mede door de oproep van de coureurs en het gebrek aan uitdaging lijkt het erop dat de rally vanaf 2024 weer terug te gaan naar Gap als middelpunt. “Een enorme voldoening voor onze stad”, verheugde burgemeester Roger Didier zich, “Ik dank de Automobile Club de Monaco voor het hernieuwde vertrouwen. We profiteren natuurlijk van de prachtige omgeving hier waar uitdagende klassementsproeven kunnen worden uitgezet, maar ook van een echte rallycultuur dat geworteld is in de omgeving hier dat zeer gehecht is aan dit evenement.”

De 2024-editie van de rally zou er met deze terugkeer voor moeten zorgen dat de echte winterse omstandigheden weer terugkeren in de klassieker, iets wat ook wordt toegejuicht door diverse WRC-coureurs. Kersvers winnaar van de rally Sébastien Ogier gaf bijvoorbeeld aan dat hij ervan verzekerd is dat “het meer spanning zou toevoegen aan de rally nu de rally terugkeert naar Gap. Bovendien denk ik dat de fans ons graag willen zien strijden met de wisselende weersomstandigheden en het maken van de bandenkeuzes.” Hyundai-rijder Thierry Neuville sloot zich bij de woorden van de Fransman aan. “Monte-Carlo zonder sneeuw in niet hetzelfde”, zei de Belg.

De organisatie van het evenement is overigens nog voorzichtig na het uitkomen van dit nieuws. Zij spraken als reactie uit dat “Ze nog in gesprek zijn met de burgemeester van Gap over een mogelijke terugkeer volgend jaar, maar de burgemeester gaat een beetje te snel.” Het is dus nog afwachten tot een officiële bevestiging van de Automobile Club de Monaco voor de terugkeer naar Gap in 2024.

Share this…