28-05-2018 – Een vernieuwd parcours, een topdeelnemersveld en nieuwe elementen, kortom: spektakel is verzekerd bij de alweer 54e editie van de ELE Rally. Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni is het dan eindelijk zover, en zullen ruim honderd équipes de strijd aangaan tijdens een van de klassiekers op de Nederlandse rallykalender.

Vrijdagavond zal de eerste auto rond de klok van 19:00 over het startpodium gaan, met kort daarna al drie serieuze klassementsproeven op het programma. Met een openingsproef bij Helmond (Stiphout) zullen de deelnemers hun weg vervolgen naar de KP’s Asten en Somerlo. Een lus die vervolgens in het pikdonker nogmaals herhaald zal worden. In totaal staan er vrijdagavond bijna 80 kilometers op het programma, en kunnen de nodige verschillen dus al gemaakt gaan worden.

Zaterdagmiddag zal de wedstrijd vervolgd worden rond 12:15 met de rondkoers bij Spoordonk en als zwaartepunt de altijd lastige klassementsproef bij Wintelre, die voor een groot deel vernieuwd is dit jaar met een hoop extra kilometers. Deze klassementsproef kent dit jaar ruim 60% onverhard en een lengte van ruim 13 KM’s. Na een service zullen deze twee klassementsproeven herhaald worden om vervolgens de avondsessie in te gaan. Als traditioneel zal de zaterdag worden afgesloten met de klassementsproeven bij Sint-Oedenrode en het industrieterrein van Ekkersrijt (Son), die beiden tweemaal zullen worden verreden.

Het deelnemersveld is dit jaar rijk vertegenwoordigd door de R5-deelnemers. In ieder geval 8 deelnemers uit deze ‘koningsklasse’ zullen de strijd met elkaar aangaan in de Eurol R5 Challenge, en mogelijk ook voor de eindzege. Regerend Nederlands Kampioen Hermen Kobus mag met zijn Skoda Fabia R5 het spits gaan afbijten komend weekend, met vaste titelrivaal Bob de Jong ook van de partij in de Hyundai i20 R5. Verder mag er de nodige concurrentie verwacht worden van Erik van Loon in de Skoda Fabia R5, die in België vorige week al bewees ook goed mee te kunnen draaien met de Belgische top.

En vanuit België mogen we ook Melissa Debackre aan de start van de ELE Rally verwelkomen. Debackre die een kalender heeft opgesteld met veel buitenlandse uitstapjes, waarop de ELE Rally niet mocht ontbreken. Concurrentie voor de Skoda’s mag er tevens verwacht worden van de Ford Fiesta R5’s, waarvan er in totaal 3 aan de start staan. Mats van den Brand wacht zo zijn R5-debuut komend weekend en wordt hoog ingeschat, en verder zijn Kevin van Deijne en Henk Vossen ook weer van de partij. Het R5-veld wordt compleet gemaakt door Martin van Iersel en Sylvia Visser, die ook gegarandeerd spektakel gaan bieden zoals altijd.

Vorig jaar waren het echter niet de R5’s, maar de Mitsubishi’s die de strijd om de eindzege uitmaakten, en hoe! De meest spannende ontknoping in de geschiedenis van de Nederlandse Rallysport ontpopte zich tijdens de 2017-editie van de ELE Rally, met in de hoofdrollen thuisrijder Piet van Hoof met de oude Mitsubishi Lancer Evo IV en Jasper van den Heuvel met de Mitsubishi Lancer Evo X. Het verschil werd toen uiteindelijk met 0.3 seconden verschil beslist in het voordeel van de Nederlands Rallykampioen, maar Van Hoof mikt zeker op revanche komend weekend in de oude maar nog altijd snelle Evo IV. In welke auto Jasper aan de start gaat komen, blijft nog even onbekend. De meest logische keuze lijkt de Evo X, maar geruchten gaan dat hij ook zomaar eens in een Proto zou kunnen starten. Wie wel in een Ford Fiesta Proto aan de start verschijnt is Bas van Kamperdijk. Een deelname voor Van Kamperdijk met deze wagen lonkte al een tijdje, maar nu mag hij daadwerkelijk de eerste sporen gaan maken tijdens deze wedstrijd met deze nieuwe auto.

Voor wie meer geïnteresseerd is in Historische auto’s biedt het ELE-Weekend ook voldoende om te zien. Op zaterdagmiddag is er de ELE Shortrally, een rally voor beginnende deelnemers. Daarnaast is er de 1e ELE Historic Rally die direct achter de reguliere rally start. Denk daarbij aan oude Ford Escorts, maar dan in een eigen wedstrijd. Ook nieuw is de ELE Cross Country. Bekend uit de Dakar zijn auto’s als de Bowler Wildcat of de Mitsubishi Pajero. De ELE Legend is toe aan zijn derde editie en is onveranderd een regelmatigheidswedstrijd waarbij het dus niet om topsnelheid maar gemiddelde snelheid draait.

Wie de rally goed wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkooppunten een informatiepakket en toegangsbewijs te kopen. Bezoek www.elerally.nl Like de Facebook pagina of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed. Online de rally volgen kan ook, via de Rallysafe app, maar ook via Omroep Brabant (www.omroepbrabant.nl/elerally ). Zo mis je niks van jouw ELE-Weekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.