Afbeeldingsresultaat voor joan barreda bort dakar 2017

14-01-2017 – Paulo Goncalves heeft de elfde etappe van de Dakar Rally gewonnen, althans, daar leek het op. De elfde etappe van San Juan naar Rio Cuarto werd namelijk uiteindelijk gewonnen door de Spanjaard Joan Barreda Bort, die na afloop van deze etappe drie minuten terugontving van de organisatie.

Het parcours van de elfde etappe was opnieuw in twee stukken gehakt, waarbij de motorrijders in totaal 288 kilometer special stage te verwerken kregen. Gonçalves moest bij het eerste meetpunt nog elf seconden toegeven op Adrien van Beveren, maar lag er bij het begin van de neutralisatie dertig seconden voor. Het tweetal had na anderhalf uur koersen een ruime voorsprong op een grote groep rijders die op dat moment streed om plek drie.

Eenmaal onderweg in het tweede deel duurde het pas tot het vijfde meetpunt voordat Gonçalves zijn voorsprong naar meer dan een minuut zag groeien. Dat terwijl Joan Barreda Bort tot twee minuten naderde en voorbijging aan Van Beveren. Klassementsleider Sam Sunderland volgde op een paar minuten en had Pierre Alexandre Renet in zijn kielzog.

Gonçalves bleef in de voorlaatste etappe Barreda Bort voor met 1 minuut en 9 seconden voorsprong, maar die laatste tekende protest aan bij de organisatie, nadat hij in een toeschouwerszone tijd verloor door het publiek daar. Hij kreeg daardoor 3 minuten terug en pakte zo de etappezege van zijn teamgenoot af. Van Beveren werd uiteindelijk derde op 5 minuten en 28 seconden achterstand, nadat hij ook nog eens 1 minuut straftijd kreeg.

Sam Sunderland, leider in het algemeen klassement, eindigde uiteindelijk als vijfde op 9 minuten en 15 seconden achterstand van Barreda. Met nog 1 etappe in het vooruitzicht, een korte special van 64 kilometer, kan de titel de Brit nog nauwelijks ontgaan. Mocht hij deze titel winnen, dan is hij tevens de eerste Brit die een Dakar-titel weet te winnen. Matthias Walkner volgt in het algemeen klassement op 33 minuten en 9 seconden, terwijl Gerard Farres Guell als derde volgt op 37 minuten en 22 seconden achterstand. Maikel Verkade was tijdens deze etappe de snelste Nederlander als 45e, maar in het Nederlandse klassement heeft Rob van Pelt JR nog altijd de macht met een 43e positie.

Paulo Gonçalves: “Ik heb geen idee hoe groot het gat nu is tussen de jongens op het podium en ikzelf. Maar normaal gesproken zal het niet lukken om hen te achterhalen morgen. Er zijn geen waypoints om op te navigeren, maar ik kan maximaal een paar minuten winst boeken. Dat is niet genoeg. Maar tot de finish morgen zal ik blijven vechten.”

Sam Sunderland: “‘Vandaag was iets meer relaxed dan gisteren. We hoefden minder te navigeren en het ging prima in het eerste gedeelte. In het tweede gedeelte werd het iets lastiger maar wilde geen enkel risico nemen. Nu nog 1 etappe te gaan, dus ik moet wel gefocust blijven, maar dat is nog knap lastig af en toe.”

 

Uitslag Etappe 11 Motoren:

1. Joan Barreda SPA Honda 03:16:57
2. Paulo Goncalves POR Honda +00:01:50
3. Adrien van Beveren FRA Yamaha +00:05:28
4. Gerard Farres Guell SPA KTM +00:07:54
5. Sam Sunderland GBR KTM +00:09:15
6. Pierre Renet FRA Husqvarna +00:09:52
7. Michael Metge FRA Honda +00:10:55
8. Franco Caimi ARG Honda +00:12:11
9. Stefan Svitko SLW KTM +00:12:21
10. Matthias Walkner OOS KTM +00:12:23
 –        
45. Maikel Verkade NED KTM +01:00:46

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.