Joan Barreda heeft de smaak van het winnen in Dakar gevonden

13-01-2017 – Joan Barreda Bort (Honda) heeft donderdag in ArgentiniĆ« de tiende etappe in de Dakar voor motorrijders gewonnen. De 33-jarige Spanjaard was in de 449 kilometer lange rit van Chilecito naar San Juan 55 seconden trager dan de Fransman MichaĆ«l Metge met de Honda, maar die moest de ritwinst na een tijdstraf weer afstaan.

De motorrijders kregen in de etappe naar San Juan een zware 449 kilometer lange special voor hun kiezen. Het parcours zorgde voor een lastige uitdaging, terwijl ook temperaturen van boven de 40 graden het extra lastig maakten voor de motorrijders. In de zware omstandigheden ging klassementsleider Sam Sunderland al snel in de fout op zijn KTM, al waren er ook andere grote namen die net als de Brit verkeerd reden of andere problemen opliepen.

Voornaamste slachtoffer was Pablo Quintanilla, de nummer twee in het klassement. De Chileen had vroeg in de etappe al een uur verloren door mechanische problemen, waarna hij later ook nog eens van zijn motor viel en de handdoek in de ring moest gooien. De Slowaak Stefan Svitko kwam wel aan de finish, maar de KTM-rijder was dermate uitgeput dat hij op de verbinding naar het bivak in elkaar stortte en net als Quintanilla naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd.

Vooraan wist de Fransman Michael Metge wel dapper stand te houden en uiteindelijk zelfs zijn allereerste etappezege in de Dakar Rally te pakken, maar die moest de Honda-rijder al snel inleveren. Om nog onbekende redenen kreeg de Fransman na afloop een uur tijdstraf aan zijn broek, waardoor de etappezege naar Joan Barreda Bort ging. Het was alweer de derde etappezege voor de Spanjaard deze rally.

Ondanks zijn fout aan het begin van de etappe deed Sam Sunderland donderdag goede zaken in de strijd om de eindzege bij de motoren. De Brit zag Quintanilla uitvallen, terwijl ook Matthias Walkner en Gerard Farres Guell veel tijd verloren. In het algemeen klassement liep Sunderland daardoor uit naar een voorsprong van ruim 30 minuten op Matthias Walkner, de nieuwe nummer twee. Gerard Farres Guell heeft de derde plek in handen.

 

Uitslag Etappe 10 Motoren:

1. Joan Barreda SPA Honda 05:49:45
2. Stefan Svitko SLO KTM +24s
3. Franco Caimi ARG Honda +3m48s
4. Pila Renet FRA Husqvarna +4m21s
5. Helder Rodrigues POR Yamaha +5m46s
6. Ivan Cervantes SPA KTM +7m15s
7. Adrien Metge FRA Sherco +8m18s
8. Paulo Goncalves POR Honda +8m43s
9. Ondrej Klymciw TSJ Husqvarna +9m22s
10. Matthias Walkner OOS KTM +12m53s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.