04-01-2017 – De derde, en tot nu toe zwaarste, etappe van de Dakar Rally 2017 zorgde voor grote verschillen bij de motoren. Het was Joan Barreda Bort die een flinke tik wist uit te delen aan de concurrentie door vandaag een met afstand snelste tijd te klokken in de etappe naar San Salvador de Jujuy. Hierdoor neemt de Spanjaard tevens de leiding over in het klassement.

De 364 kilometer lange etappe werd vandaag in twee delen verreden. Onderweg klommen de deelnemers naar een hoogte van bijna 5000 meter en moest er voor het eerst echt genavigeerd worden. Het vele zand en de extreme hitte maakten de omstandigheden extra zwaar, en uiteindelijk was titelverdediger Toby Price een van de grote verliezers van de dag. De KTM-rijder verloor bij het eerste checkpoint al bijna 20 minuten op Barreda, terwijl ook stalgenoot Matthias Walkner veel tijd prijs gaf. Ook Stefan Svitko duikelt in het klassement nadat hij bijna 23 minuten verloor tijdens deze etappe. Xavier de Soultrait, de nummer vier in het klassement, verloor zelfs een half uur.

Sam Sunderland wist de schade het beste te beperken, hij kwam op dertien minuten van de winnaar binnen. Pele Renet van het fabrieksteam van Husqvarna werd derde, voor teamgenoot Pablo Quintanilla, die al op ruim zestien minuten achterstand als vierde over de streep kwam. Paulo Gonçalves maakt met zijn Honda de top 5 compleet, terwijl achter hem Adrien van Beveren, Franco Calmi, Gerard Farres Guell, Toby Price en Ricky Brabec de top 10 opvulden.

In het algemene klassement is het zoals gezegd Barreda die zich mag kronen tot nieuwe leider. Sam Sunderland volgt op een tweede positie met ruim elf minuten achterstand, terwijl Paulo Gonçalves zijn constante rijstijl voorlopig wordt beloond met een derde positie in het klassement. Toby Price valt in het algemene klassement terug naar een vijfde positie, en dat is een plek lager dan Pablo Quintanilla, de nummer drie van de Dakar-editie van vorig jaar.

Beste Nederlander vandaag was wederom Robert van Pelt. De Husqvarna-rijder kwam als 59e aan de finish op 1 uur en 40 minuten achterstand. Er moest echter ook afscheid worden genomen van Humphrey Senn van Basel (vanwege een ontplofte motor) en Hans Smit (door een vooralsnog onbekende rede), die al vroeg in de etappe werden gemeld als uitvallers. Jasper Riezebos ging niet meer van start vanwege een ontsteking aan zijn galblaas.

 

Uitslag Etappe 3 Motoren

1. Joan Barreda SPA Honda 4u23m41s
2. Sam Sunderland GBR KTM +12m29s
3. Pela Renet FRA Husqvarna +15m30s
4. Pablo Quintanilla CHI Husqvarna +16m02s
5. Paulo Goncalves POR Honda +16m20s
6. Adrien van Beveren FRA Yamaha +19m40s
7. Franco Caimi ARG Honda +20m09s
8. Gerard Farres Guell SPA KTM +20m43s
9. Toby Price AUS KTM +21m51s
10. Ricky Brabec USA Honda +24m16s
       
59. Robert van Pelt NED Husqvarna +1u40m07s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.