Dakar 2017: Sunderland stelt eerste Britse Dakar-overwinning veilig

15-01-2017 – KTM-rijder Sam Sunderland heeft de Dakar Rally 2017 bij de motoren gewonnen. Hij is daarmee de allereerste Brit die een eindzege behaalt in dit legendarische rally-evenement.

Terwijl de Brit het tijdens de eerste korte Special Stage, gewonnen door Juan Pedrero Garcia, nog rustig aan deed, was Sunderland er vanaf de tweede etappe eigenlijk de hele wedstrijd bij vooraan. Het was Toby Price, de winnaar van 2016, die ook als topfavoriet weer aan kop ging bij de motoren aan het begin van deze wedstrijd. Na een valpartij brak de Australiër echter zijn linkerdijbeen tijdens de vierde etappe, waardoor de wedstrijd open kwam te liggen voor de andere rijders. Er beloofde een spannende strijd te komen tussen de merken KTM, Husqvarna en Honda, maar die laatste zou het zwaar te voortduren krijgen toen het hele team een uur tijdstraf ontving wegens een tankstop op een plek dat dat niet mocht. Hierdoor verloor Joan Barreda Bort de leiding in het klassement en was ook favoriet Paulo Gonçalves ineens kansloos voor de eindzege.

Met het wegvallen van Price, Barreda Bort en Gonçalves vooraan leken de enig overgebleven favorieten Sunderland, Pablo Quintanilla, Matthias Walkner en Adrien van Beveren. Het was Quintanilla die heel even het heft in handen nam, maar daarna was het Sunderland die in leidende positie de rustdag in ging. Na de rustdag was het qua etappezeges één groot Honda-feestje, maar aangezien zij geen rol meer speelden in het klassement, was het spannender om te zien wat daarachter gebeurde. Sunderland wist zo tijdens de zevende en achtste etappe zijn voorsprong op Quintanilla te vergroten. Toen ook de Husqvarna-rijder moest opgeven, leek de wedstrijd definitief beslist. Sunderland had op dat moment ruim een half uur voorsprong op teamgenoot Walkner en zou dit dan ook niet meer weggeven, waardoor zijn allereerste Dakar-zege een feit werd.

Ondanks dat de Brit gisteren als zesde finishte tijdens de laatste etappe, zou hij een voorsprong van 32 minuten houden op Walkner. Daarmee weet Sunderland niet alleen zijn eerste zege te boeken tijdens het evenement, maar tevens een 16e overwinning voor het team van KTM te bezorgen, die dat al eerder deed met Cyril Depres, Marc Coma en Toby Price. De zege van Sunderland is nog wel onder voorbehoud, doordat Honda beroep heeft aangetekend tegen de tijdstraffen die diens rijders hebben gekregen. Maar de kans dat het eindresultaat nog wordt aangepast, wordt zeer klein geacht.

Tijdens de laatste etappe werd het overigens nog wel enorm spannend. Zo zag de strijd om de derde podiumpositie er veelbelovend uit tussen Gerard Farres Guell op de KTM en de talentvolle Adrien van Beveren op zijn Yamaha. Van Beveren kreeg eerder deze week een minuut tijdstraf aan zijn broek waardoor hij voorafgaand deze etappe een achterstand had van 48 seconden op de Spanjaard. Van Beveren was uiteindelijk wel degene die door de organisatie werd uitgeroepen als laatste etappewinnaar, maar desondanks klokte de Fransman exact dezelfde tijd als Farres Guell, die een 1-2-3’tje voor het team van KTM compleet maakt. Van Beveren was ondanks dat tevreden over zijn wedstrijd, die hij als vierde afsloot.

Barreda Bort was uiteindelijk de coureur met de meeste etappezeges, vier van de tien verreden etappes totaal. Zonder zijn tijdstraf zou de Spanjaard de rally dan ook gewonnen hebben, maar nu sloot Barreda Bort de wedstrijd af als vijfde algemeen op ruim 43 minuten achterstand. Achter hem zijn het Gonçalves (Honda), Helder Rodrigues (Yamaha), Pedrero Garcia (Sherco), Michael Metge (Honda) en Laia Sanz (KTM) die de top 10 bij de motoren compleet maken.

Beste Nederlander in het klassement is Robert van Pelt. De kistrijder sluit de rally op ruim 9 uur achterstand af op een 43e plek. Maikel Verkade eindigt de rally als 50e. Arjan Bos sluit de rally af op een 83e plek, al kende de Dakar-debutant zaterdag wel nog een probleemvolle slotetappe. Bos moest laatste klassementsproef rijden met een gebroken sleutelbeen, maar op pure wiskracht wist de Husqvarna-rijder wel de finish te bereiken. Gilles Vanderweyen stond als enige Belgische motorcoureur aan de start van het evenement, maar ook hij wist de finish te bereiken en kwam als 76e over de eindstreep.

Eerder deze wedstrijd zagen we helaas ook veel Nederlanders wegvallen. Jasper Riezebos zou zo door medische omstandigheden uit de wedstrijd komen te liggen, terwijl Humphrey Senn van Basel opnieuw niet de finish zou zien nadat zijn KTM compleet afbrandde. Hans Smit zou tijdens zijn tweede Dakar ook weer moeten opgeven, en hetzelfde gold voor Jurgen van den Goorbergh, die met zijn hoofd op een steen klapte. Ronald ter Beek maakt het rijtje met Nederlandse uitvallers vol, wat de teller uiteindelijk op vijf bracht.

 

Einduitslag DAKAR 2017 Motoren:

1. Sam Sunderland GBR KTM 32:06:22  
2. Matthias Walkner OOS KTM +00:32:00 00:05:00
3. Gerard Farres Guell SPA KTM +00:35:40  
4. Adrien van Beveren FRA Yamaha +00:36:28 00:01:00
5. Joan Barreda SPA Honda +00:43:08 00:58:01
6. Paulo Goncalves POR Honda +00:52:29 00:48:20
7. Pila Renet FRA Husqvarna +00:57:35  
8. Franco Caimi ARG Honda +01:42:18 01:05:00
9. Helder Rodrigues POR Yamaha +02:03:06 00:00:27
10. Joaquim Rodrigues POR Hero Speedbrain +02:19:37  
         
43. Robert van Pelt NED Husqvarna +09:13:34 00:01:00
50. Maikel Verkade NED KTM +10:39:12 00:00:30
76. Gilles Vanderweyen BEL KTM +17:34:59 01:00:00
83. Arjan Bos NED Husqvarna +19:51:28 00:24:30

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.