sunderland

07-01-2017 – Sam Sunderland is de winnaar van de ingekorte vijfde etappe in de Dakar 2017. De race van Tupiza naar Oruro werd na 220 kilometer afgevlagd, want barre weersomstandigheden maakte het niet mogelijk verder te rijden. Sunderland was met twee uur 21 minuten 45 seconden de snelste rijder, en neemt daardoor tevens de leiding over in het algemene klassement.

Joan Barreda Bort beet gisteren het spits af bij de motoren, maar de Spanjaard ging na het tweede meetpunt in de fout toen hij verkeerd reed met zijn Honda. Een aantal rijders volgden het verkeerde spoor van Barreda, waardoor ook onder andere de nummers 1 en 3 in de rally, Pablo Quintanilla en Stefan Svitko, veel tijd verloren. Matthias Walkner liet zich aanvankelijk niet in een fout dwingen en kwam daardoor aan de leiding te liggen, totdat ook de Oostenrijker toch verkeerd reed en veel tijd voor. Walkners teamgenoot Sam Sunderland wist van dit alles te profiteren. de Brit was met een tijd van 2 uur, 21 minuten en 54 seconden het snelst van iedereen, waarmee hij overtuigend zijn derde etappezege in de Dakar Rally greep en de leiding in het klassement pakte.

Op ruim zeven minuten van Sunderland kwam Paulo Goncalves als tweede aan de finish, voor Adrien van Beveren, Juan Pedrero Garcia en Franco Caimi die de top vijf compleet maakten. Walkner verloor uiteindelijk 40 minuten en kwam als 22e aan de finish. Barreda Bort verloor tevens 42 minuten en zakte daardoor terug naar een 12e plek algemeen. In het algemene klassement heeft Sunderland een voorsprong van twaalf minuten op Quintanilla, de nummer twee uit het klassement. Van Beveren volgt keurig als derde en tevens als snelste Yamaha-coureur, terwijl de foutlose wedstrijd van Gerard Farres Guell voorlopig wordt beloond met een vierde plek. Sunderland’s teamgenoot bij KTM, Walkner, ziet zichzelf terug duikelen naar een vijfde positie in het klassement. Snelste Honda-rijder is Gonçalves op plek zeven, nog achter Svitko.

Bij de Nederlanders reed Maikel Verkade een uitstekende etappe en finishte keurig als 48e, terwijl Robert van Pelt wat terrein verloor, en als 74e over de streep komt. In het Nederlandse klassement is Verkade daarmee de nieuwe leider op een 47e positie. Van Pelt JR volgt zeven minuten achter hem op een 48e plaats. Ook debutant Arjan Bos en zuiderbuur Gilles Vanderweyen bereikten de finish.

 

Uitslag Etappe 5 Motoren:

1. Sam Sunderland GBR KTM 2u21m51s
2. Paulo Goncalves POR Honda +7m07s
3. Adrien van Beveren FRA Yamaha +7m29s
4. Juan Pedrero Garcia SPA Sherco +9m40s
5. Franco Caimi ARG Honda +12m13s
6. Gerard Farres Guell SPA KTM +15m07s
7. Pablo Quintanilla CHI Husqvarna +18m12s
8. Cristian Espana Munoz AND KTM +21m32s
9. Juan Carlos Salvatierra BOL KTM +23m44s
10. Daniel Oliveras Carreras SPA KTM +24m29s
       
48. Maikel Verkade NED KTM +1u03m26s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.