walkner

06-01-2017 – Matthias Walkner heeft gisteren de vierde Dakar-etappe bij de motoren op zijn naam geschreven. Hij is hiermee de vierde coureur die in deze rally een etappe op zijn naam schrijft. In de openingsfase verloren diverse coureurs door navigatiefouten veel tijd, en een gevecht om de zege ontspon zich tussen een drietal coureurs.

Na een loodzware derde etappe kregen de motorrijders donderdag een etappe van 521 kilometer naar het Boliviaanse Tupiza voor hun kiezen. De etappe speelde zich opnieuw af op grote hoogte, terwijl er onderweg tevens moest worden afgerekend met de eerste serieuze duinen deze rally en de nodige uitdagingen op het gebied van de navigatie.

De strijd om de etappezege ging lange tijd tussen Honda-coureur Joan Barreda Bort (winnaar van de etappe op woensdag), en KTM-rijders Toby Price en Matthias Walkner. In het slot van de etappe verloor Barreda Bort echter iets aan tempo, waardoor hij de aansluiting niet kon vinden. Bij Price zou het echter helemaal misgaan na ongeveer 371 kilometers, toen de Australiër hard van zijn motor viel en met een gebroken dijbeen de handdoek in de ring moest gooien, waardoor we de topfavoriet en winnaar van de vorige editie kwijt zijn. Walkner reed daardoor vrij gemakkelijk nog naar de etappezege en eindigde voor Xavier de Soultrait, die doorschoof naar de tweede positie nadat Barreda Bort nog een tijdstraf van een uur zou gaan ontvangen, evenals Yamaha-coureur Michael Metge die in eerste instantie de derde positie in beslag nam. Op deze manier maakten Stefan Svitko, Pablo Quintanilla en Gerard Farres Guell de top 5 compleet.

In het klassement verandert er tevens een hoop. Door de tijdstraf van Barreda Bort zou de Spanjaard namelijk ook nog eens de leiding in het algemene klassement kwijtraken, en daar terugvallen naar een zevende positie. Dat het tijdstraffen regende merkte ook Paulo Gonçalves, die net als al zijn teamgenoten een straftijd ontving voor het bijvullen van de brandstof wat daar niet toegestaan was. Het is Quintanilla, de nummer drie van vorig jaar, die voorlopig het laatst lacht en met zijn Husqvarna aan kop gaat van het klassement. Walkner volgt als nieuwe kopman bij KTM als tweede op ruim twee minuten, gevolgd door Svitko op een derde plaats met een kleine zes minuten aan achterstand. Sam Sunderland kende een onzichtbare etappe, en presteerde erg matig voor zijn doen. Hij kwam als achtste over de streep op aardig grote achterstand, en valt daardoor in het algemene klassement terug naar een vierde positie. Underdog Farres Guell neemt een keurige vijfde positie in beslag op zijn KTM.

Nadat we woensdag bij de motoren al afscheid moesten nemen van Hans Smit, Humphrey Senn van Basel en Jasper Riezebos werd het er gisteren niet beter op voor het Nederlandse klassement. Voor Jurgen van den Goorbergh is Dakar 2017 zo definitief voorbij. De motorrijder kwam woensdag in de derde etappe al hard ten val en verloor zelfs kort het bewustzijn, maar stapte gisteren toch op zijn motor. Gisteren probeerde Van Den Goorbergh het dus nog even, maar besloot de Nederlander na 65 kilometer zijn motor toch aan de kant te zetten en heeft hij om medische assistentie gevraagd, waardoor de winnaar uit het kistklassement van 2016 uit de wedstrijd ligt. Naast Van den Goorbergh heeft ook Ronald ter Beek de rally definitief moeten verlaten. Hij kon de technische mankementen aan zijn motor niet op tijd herstellen, en daardoor niet aan de start verschijnen tijdens de vijfde etappe vandaag.

Door het wegvallen van al deze Nederlandse motorcoureurs zijn er nog maar drie overgebleven in het klassement, die allen overigens wel hele goede zaken deden gisteren. Rob van Pelt JR, enig overgebleven Nederlander in het kistklassement, was zo wederom het snelste in het Nederlandse klassement en finishte met zijn Husqvarna keurig als 43e. Maikel Verkade reed ook een fantastische etappe en was slechts 3 minuten langzamer dan de kistrijder, wat hem een 46e plaats opleverde. Debutant Arjan Bos houdt ook nog steeds knap stand tijdens deze zware editie en finishte als 86e. Voor de Belgische eer houdt Gilles Vanderweyen tevens nog altijd stand tijdens zijn tweede deelname, hij zou knap als 78e over de streep komen.

 

Uitslag Etappe 4 Motoren (Exclusief Straftijden):

1. Matthias Walkner OOS KTM 4u57m22s
2. Joan Barreda SPA Honda +2m02s
3. Michael Metge FRA Honda +3m18s
4. Xavier de Soultrait FRA Yamaha +5m58s
5. Stefan Svitko SLO KTM +8m33s
6. Pablo Quintanilla CHI Husqvarna +9m22s
7. Gerard Farres Guell SPA KTM +10m24s
8. Pela Renet FRA Husqvarna +12m30s
9. Franco Caimi ARG Honda +13m03s
10. Adrien van Beveren FRA Yamaha +13m11s
       
44. Robert van Pelt NED Husqvarna +01.13.04

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.