Foto: www.eurosport.com

07-06-2016 – Op spectaculaire wijze zijn thuisrijder Ricardo Moura en navigator Antonio Costa erin geslaagd de vierde ronde van het Europees Rallykampioenschap op hun naam te schrijven. In het warme Portugal eindigden zij boven de ERC-top tijdens de Azores Airlines Rallye 2016.

Kajetan Kajetanowicz, de regerend kampioen, opende tijdens de eerste dag van deze wedstrijd het snelst. De Pool stond na de eerste bouclé met een kleine voorsprong aan kop op de talentvolle Letlander Ralfs Sirmacis in de Skoda Fabia R5. Alexey Lukyanuk volgde op zijn beurt weer vlak achter Sirmacis met zijn Ford Fiesta R5, en daarachter waren het Moura met de Ford Fiesta R5 en David Bótka met de Citroën DS3 R5 die de top 5 voorlopig aanvulden. Tijdens de drie daaropvolgende proeven bleek echter wel dat de strijd zou uitgemaakt worden tussen de drie mannen vooraan. Lukyanuk was tijdens de vijfde klassementsproef Kajetanowicz voorbijgegaan in het algemeen klassement, en ook Moura kon het tempo nog altijd goed volgen en steeg met zijn snelle tijden naar de derde positie voor Sirmacis. Tijdens de laatste bouclé van dag 1 was het stuivertje wisselen geblazen, maar wist Lukyanuk met een voorsprong van 9.8 seconden met een dagzege af te sluiten.

Tijdens de tweede dag werd de strijd vooraan alleen nog maar interessanter, en liet de Azores Rallye nog maar eens haar moeilijkheidsgraad zien. Kajetanowicz kreeg namelijk, net als vele vorige slachtoffers, te maken met een lekke band waardoor de Pool terugviel in het klassement. Hierdoor schoven Moura en Sirmacis een positie op en had Lukyanuk een grotere voorsprong gekregen op zijn achtervolgers. Beiden besloten vervolgens de aanval in te zetten, al was dit voor Sirmacis zonder succesvol resultaat. Problemen met de stuurbekrachtiging zorgden er namelijk voor dat hij en Arturs Simins op de twaalfde klassementsproef aan de kant moesten. Moura slaagde wel in de aanvalspoging en wist zijn achterstand te verkleinen naar 25 seconden. Kajetanowicz had ondertussen de derde positie weer weten over te nemen na het voorbijgaan van Jaroslav Orsák en Pedro Meireles in het klassement.

En ondanks dat er nog drie proeven op het programma stonden, bleek de slotfase verrassender dan men verwacht had. Door turboproblemen verloor Lukyanuk namelijk tijd, en greep Moura gelijk zijn kans, en met succes! Na de veertiende klassementsproef nam de Portugees namelijk de leiding over in het algemene klassement. Lukyanuk deed op de twee klassementsproef nog een wanhopige poging de aanval in te zetten, maar wist ondanks zijn snellere tijden er niet in te slagen nog een gooi naar de overwinning doen, waardoor hij tevreden moest zijn met de tweede positie. Kajetanowicz werd uiteindelijk derde, gevolgd door Botká en Orsák die uiteindelijk ook over een top 5-positie wisten te beschikken.

Ricardo Moura: “Mijn naam staat nu ook eindelijk in de palmares! Ik wil het team bedanken voor al de steun die ze mij geleverd hebben tijdens de Azores Rallye. Ik reed met de harde banden terwijl de zachte banden achteraf beter waren geweest, aangezien er lichte buien vielen, maar desondanks wisten we vanuit deze benauwde situatie als sterkste uit de bus te komen!”

De volgende ronde brengt ons naar het Belgische Ieper, en daar zullen er in ieder geval 40 R5’s aan de start komen! Wij van Rally-World zijn er dan ook bij om u niet alleen te voorzien van het actuele nieuws rondom deze rally, maar ook van het mooiste beeldmateriaal! Mis het dus niet!

OFFICIËLE EINDUITSLAG AZORES AIRLINES RALLYE 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.