Rally-World

Feel the world of Rally

Nasser Al-Attiyah: Één van de allergrootsten

Toyota en Nasser Al-Attiyah doen het opnieuw: Zij pakken voor de tweede opeenvolgende keer de kroon in de Dakar Rally. De Qatarees was heer en meester in het autoklassement en hoefde op het eind geen eens meer uit te blinken. Zijn voorsprong aan de finish was namelijk maar liefst 1 uur en 20 minuten.

Nasser Al-Attiyah kwam al in de derde etappe aan de leiding van de Dakar Rally. Hij eindigde die dag niet in de top tien, maar bleef op een paar lekke banden na wel uit de problemen. Vanaf dat moment was het zaak om te pushen voor de Toyota-rijder. Al-Attiyah maakte zich nog erg kwaad na de vermogensboost van Audi, maar won als revanche de etappes vijf en zes op overtuigende wijze.

Ondertussen werd de zesde etappe een dramatische dag voor het fabrieksteam van Audi. ‘Monsieur Dakar’ Stéphane Peterhansel stond derde voor aanvang van die etappe, maar vloog door een crash uit de wedstrijd. Ook zijn teamgenoot Carlos Sainz, tot dat moment een van de snellere rijders in een Audi, ging op precies hetzelfde punt in de fout en verloor daarmee heel veel tijd. Toen ook Henk Lategan en Yazeed Al-Rajhi ook nog steken lieten vallen, had Al-Attiyah het heft in handen en kon hij controleren in de tweede week.

Voor Al-Attiyah is het zijn vijfde overwinning in de Dakar Rally. De Qatarees pakte zijn eerste overwinning in 2011 voor het fabrieksteam van Volkswagen en herhaalde dat in 2015 met een Mini uit de stal van X-Raid. Vanaf 2017 rijdt hij met een Toyota en wist voor het Japanse merk driemaal te winnen. Met de Hilux wist hij in 2019 voor het laatst op Zuid-Amerikaans grondgebied te winnen en deed dat de afgelopen twee jaar tijdens de 2022- en 2023-editie in Saoedi-Arabië. Met vijf overwinningen is Al-Attiyah na negenvoudig winnaar Peterhansel de meest succesvolle coureur in het autoklassement in de geschiedenis van de Dakar Rally.

Sébastien Loeb eindigde na een indrukwekkende tweede week met zes etappezeges op rij op de tweede plek in het klassement. De sensatie van deze Dakar Rally Lucas Moraes sloot de rally af op een derde plek tijdens zijn debuut. Hij is daarmee de beste Dakar-debutant in een auto sinds Juha Kankkunen in 1988. Ook oud-winnaar Giniel de Villiers zet een uniek record op zijn naam. De Zuid-Afrikaan finisht voor de twintigste opeenvolgende keer de Dakar Rally en is daarmee de nieuwe recordhouder als het gaat om aantal finishes in de Dakar Rally. Bovendien wist de Toyota-rijder sinds 2009 altijd in de top 10 van het klassement te eindigen en sloot de editie van 2023 af met een vierde plaats als eindresultaat.

De 14e etappe zorgde overigens voor weinig problemen bij de deelnemers in het autoklassement. Al-Attiyah en Loeb gingen niet voluit, daardoor was er ruimte voor anderen om de laatste etappe te winnen. Die eer ging naar de BRX Hunter van Guerlain Chicherit, zijn tweede dagzege van de rally. Mattias Ekström werd tweede in de Audi en Sebastian Halpern pakte de derde tijd in de MINI. Door de dagzege van Chicherit kwam het totaal dagzeges voor het team van Prodrive op 9 van de 14 etappes deze Dakar, 3 etappes werden gewonnen door Toyota en 1 etappe door Audi.

De Dakar Rally duurde net twee dagen te lang voor het team van Century. Gisteren crashte Brian Baragwanath, de nummer 7 uit het klassement, en vandaag gaf de motor van Mathieu Serradori, de nummer 9, de geest. Hierdoor verliest het Zuid-Afrikaanse fabrieksteam in de slotfase van de rally haar beide coureurs en daarmee de kans op een mooi eindresultaat in de Dakar Rally.

Vier van de zes Nederlanders die van start gingen bij de auto’s, zijn ook aan de finish gekomen. Maik Willems was op de 34e plek de beste Nederlander in het klassement. Debutant Dave Klaassen reed de wedstrijd zonder veel problemen uit op de 35e plek. Ronald van Loon en Tim Coronel werden officieel niet geklasseerd door uitvalbeurten eerder in de rally, maar ze bereikten de finish wel. Dakar-debutant Michel Kremer en Dakar-veteraan Erik van Loon wisten beiden de rally niet uit te rijden. Kremer zag zijn auto in vlammen opgaan en Van Loon kondigde na een crash zijn officiële Dakar-afscheid aan.

EINDSTAND DAKAR 2023 AUTO’S

  1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
  2. Sébastien LOEB (BRX – +1:20:49)
  3. Lucas MORAES (Toyota – +1:38:31)
  4. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +2:31:12)
  5. Henk LATEGAN (Toyota – +2:36:23)
  6. Martin PROKOP (Ford – +3:40:44)
  7. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +4:27:09)
  8. Wei HAN (Hanwei – +4:29:21)
  9. Sebastian HALPERN (MINI – +4:42:38)
  10. Guerlain CHICHERIT (Century – +5:22:10)
Share this…