Dakar 2018: Nikolaev heeft zege binnen handbereik na uitvallen Villagra

20-01-2018 – Kamaz-rijder Eduard Nikolaev heeft etappe 13 bij de trucks gewonnen. Hij bleef daarmee stalgenoot Airat Mardeev voor. De etappe werd al kort na het vertrek uit San Juan al enigszins van zijn spanning ontdaan, toen Federico Villagra problemen kreeg met zijn versnellingsbak.

Nikolaev was gisteren de snelste in de 368 kilometer lange etappe. De Rus hoefde enkel heelhuids aan de finish te komen om de overwinning te pakken, met steun van zijn teamgenoten. Zelfs met de steun van teamgenoten kon Federico Villagra zijn indrukwekkende Dakar niet tot een goed einde brengen.

De Argentijn van Iveco kwam met versnellingsbakproblemen te staan in de proef, kon op lage snelheid zijn weg vervolgen, maar het probleem werd niet opgelost op de neutralisatie. De Argentijn stond voor de etappe op een seconde van Nikolaev, maar moest de wedstrijd in de slotfase verlaten.

Airat Mardeev werd uiteindelijk dus tweede op vijftig seconden achterstand. Daarachter liepen de verschillen flink op. Martin Kolomy kwam binnen op 6 minuten en 6 seconden, Siarhei Viazovich op 27 minuten en 45 seconden. De Wit-Rus staat echter wel keurig op de tweede plaats in het klassement. Dmitry Sotnikov werd vijfde voor Teruhito Sugawara, Martin Macik en Artur Ardavichus.

Ook Ton van Genugten kende de nodige problemen. Bij aankomst in de neutralisatie lag de Iveco-rijder derde, maar na problemen met zijn truck kon hij een nieuwe etappezege vergeten. Van Genugten kampte met problemen met de stuurpomp en moest zonder stuurbekrachtiging de etappe uitrijden. De Nederlander kwam over de finish in Cordoba, maar uiteindelijk op grote achterstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.