WRC Monte Carlo: Ogier houdt halve minuut voorsprong over

28-01-2018 – Sébastien Ogier zal met een voorsprong van iets meer dan een halve minuut aan de slotdag van de Rally van Monte Carlo beginnen, na een sterke comeback van Ott Tanak op de zaterdagproeven.

Het werd door de rijders betiteld als de moeilijkste proef ooit, en dan hebben we het over de openingsproef van deze wedstrijd. Er werd dan ook gelijk duidelijk wie er op deze zware proef risico’s durfde te nemen en wie niet. Andreas Mikkelsen won de proef gevolgd door Ogier. Maar de concurrentie liet veel tijd liggen. Tänak verloor zo dik een minuut, terwijl een Esapekka Lappi zelfs ruim anderhalve minuut zou moeten toegeven. Voor Ogier betekende dit dat zijn voorsprong in het klassement tevens zou uitgroeien naar ruim een minuut. Voor Sordo betekende deze proef ook gelijk het einde van zijn rally, nadat hij op de gladde paden een greppel in glijdt.

Voor Tänak zat er na zijn tijdverlies maar 1 ding op: revanche nemen. De Est wint dan ook de twee eerstvolgende klassementsproeven, al moest hij de laatste scratchtijd voorbij laten gaan aan Thierry Neuville. Ogier nam op zijn beurt weinig risico’s meer, maar dat zou er wel toe leiden dat de Fransman zijn voorsprong uiteindelijk zou zijn teruglopen naar 39 seconden. In theorie is er dus nog van alles mogelijk in de strijd om de eindzege met nog 4 klassementsproeven op het programma.

Latvala heeft op zijn beurt een voorsprong van ruim drie minuten op Esapekka Lappi, die door een lekke band tijdens de elfde etappe veel tijd verloor. Lappi viel terug naar de vijfde plaats, achter Citroën-rijder Kris Meeke, maar rondde de dag af met een sterke tijd op de dertiende klassementsproef waardoor hij zich terug vocht naar de vierde positie in het algemene klassement. Meeke had ondertussen een rommelige zaterdag en zal flink aan de bak moeten als hij de seizoensopener in het WRC zondag nog als vierde wil afsluiten. Elfyn Evans is ook nog in de running voor de vierde plaats na een sterk einde van de dag. De Brit noteerde de tweede tijd op de dertiende proef, waarin Thierry Neuville de rapste was. De Belg bezet met zijn Hyundai momenteel de zevende plek in de rangschikking, op vijfenhalve minuut van leider Ogier, na op de donderdagavond veel problemen gekend te hebben.

Pos. Coureur Nat. Auto Verschil
1. Sebastien Ogier FRA Ford 3i30m30.9s
2. Ott Tanak EST Toyota +33.5s
3. Jari-Matti Latvala FIN Toyota +1m32.7s
4. Esapekka Lappi FIN Toyota +4m38.5s
5. Kris Meeke GBR Citroën +4m40.1s
6. Elfyn Evans GBR Ford +5m00.2s
7. Thierry Neuville BEL Hyundai +5m33.6s
8. Bryan Bouffier FRA Ford +5m43.4s
9. Craig Breen IER Citroën +8m49.0s
10. Jan Kopecky TSJ Skoda +14m04.4s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.