Foto: www.wrc.com

26-10-2015 – Sébastien Ogier stond na de zaterdag ruim aan de leiding en leek de overwinning te gaan pakken tijdens de WK Rally van Spanje. (verslag dag 2) De Fransman zou echter in de slotfase de leiding nog uit handen geven. Hieronder leest u wat er allemaal gebeurde tijdens deze laatste dag.

Tijdens de zaterdagmorgen was het Ogier die eigenlijk de wedstrijd alleen nog maar hoefde te controleren. Daarachter was wel een spannend duel ontstaan tussen zijn teamgenoten, Jari-Matti Latvala en Andreas Mikkelsen. Vooral Mikkelsen kende een sterke zaterdagmorgen en dat zorgde ervoor dat het hier nog spannend zou worden. Achter hen was het Dani Sordo die ook geen grote achterstand had op de twee Volkswagen rijders, en er in zijn Hyundai alles aan deed om in eigen land een podiumpositie te grijpen. Achter Sordo zat er wel een flink tijdsverschil tussen met de vijfde positie, maar ook daar werd weer vel om gestreden tussen Citroën rijders Kris Meeke en Mads Ostberg.

In de slotfase van de wedstrijd zou het nog zeer spannend worden in de subtop van het klassement. Mikkelsen won de 21e proef en ging daarmee Latvala voorbij, maar die won op zijn beurt weer de 22e proef waardoor het verschil weer werd verkleind met nog één klassementsproef te gaan, die ook nog meetelt als powerstage, en dus is er voor de winnaar van die proef nog 3 extra punten te verdienen in het kampioenschap. De snelste tijd was daar voor Latvala, maar hij kwam helaas net tekort op Mikkelsen en zou daarmee tevreden moeten zijn met een derde positie, althans, dat dacht hij. Ogier nam de nodige risico’s voor die powerstage en crashte in de laatste kilometers van de wedstrijd, wat er raar maar waar voor zou zorgen dat Mikkelsen, verbaasd als hij aan de finish was, zijn eerste overwinning uit het WRC op zijn naam mocht schrijven! Latvala werd uiteindelijk tweede gevolgd door Sordo, die toch nog op het podium kwam. De top 5 werd aangevuld door Ostberg en Meeke in de Citroën, en de Belg Thierry Neuville moest het uiteindelijk doen met een achtste positie.

Ook blikken we even naar het WRC2, want zij hadden ook een spannend weekend achter de rug. Het was tijdens de eerste dag Pontus Tidemand in de Skoda die aan het langste eind trok, maar zijn merkgenoten waren ook aan een zeer sterke wedstrijd begonnen. Hij zou zijn handen vol hebben aan Jan Kopecký en Esapekka Lappi, al zou die laatste tijdens de tweede dag hard van de baan gaan en daardoor de strijd moeten staken. Kopecký wist op het asfaltgedeelte van de wedstrijd nog veel tijd goed te maken, maar hij zou uiteindelijk net iets te kort komen op Tidemand, die er met de zege vandoor ging.

In de DMACK Trophy was onze landgenoot Kevin van Deijne dan misschien wel kansloos, toch wist hij de vierde positie in deze klasse vast te houden. De strijd ging hier tussen de Noor Marius Aasen en de Brit Tom Cave, maar toen die laatste door mechanische problemen terugviel zou Aasen de zege en de titel van deze klasse in handen mogen nemen. Daarmee komt er een einde aan de WK Rally van Spanje, die misschien wel de bijzonderste slotfase van het seizoen bevatte.

Maar over 3 weken is de laatste wedstrijd van de kalender nog aan de beurt: de altijd verraderlijke WK Rally van Wales. Houd dus de site op de hoogte om niks te missen van het WRC, want ook Kevin Abbring zal weer in actie komen tijdens deze wedstrijd! En voor de Belgen staat Thierry Neuville uiteraard ook weer aan de start!

Eindstand RallyRACC Catalunya – Costa Duarda 2015

1. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen)

2. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen – +3.1)

3. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +21.2)

4. M. Ostberg / J. Andersson (Citroën – +1:06.3)

5. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +1:08.2)

8. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +8:01.9)

40. K. van Deijne / H. Verschuuren (Ford – +47:51.2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.