Afbeeldingsresultaat voor sebastien ogier rally portugal 2017

24-05-2017 – Sébastien Ogier weet zijn leiding in het World Rally Championship uit te bouwen door zijn tweede zege van het seizoen te scoren in Portugal. De M-Sport coureur wist eerder dit jaar ook al de openingsfase van het nieuwe seizoen in Monte-Carlo op zijn naam te schrijven.

Tijdens de eerste echte dag van de wedstrijd was het al ongelooflijk spannend vooraan. De top zes van de zesde ronde van het World Rally Championship 2017 ging tijdens de zaterdag binnen 20 seconden van elkaar van start. Het was Ogier’s teamgenoot Ott Tänak die de wedstrijd daarentegen als snelste opende, en met een leiding van 4.6 seconden de vrijdag afsloot. In eerste instantie leek Toyota-coureur Jari-Matti Latvala nog het voortouw te gaan nemen, en raakte dan ook in een bloedstollend spannend duel met Tänak. De Fin zou echter gaan wegvallen in het klassement toen hij in de problemen kwam tijdens de zevende klassementsproef. De achterstand voorafgaand deze proef op Tänak bestond toen nog maar 0.1 seconden, maar deze achterstand zag Latvala in korte tijd oplopen naar ruim 5 minuten na over de kop te zijn gevlogen, waarmee hij kostbare punten voor het kampioenschap verspilt.

Ook Kris Meeke ging erg snel van start tijdens de vrijdagsessie, maar viel terug naar de vijfde plaats toen hij tijdens de zesde klassementsproef iets te voorzichtig over het parcours ging om zijn banden te sparen voor de volgende etappe. Hij kreeg echter niet de kans om tijd goed te maken omdat hij al snel met een lekke band te maken kreeg en vervolgens met een kapotte ophanging op moest geven. Hayden Paddon lag na de eerste twee klassementsproef nog even aan kop, maar zijn Hyundai, die er ’s ochtends opeens mee op was gehouden, kreeg te maken met een mechanisch probleem na de snelste tussentijden te hebben neergezet. Dankzij assistentie via de radio wist Paddon de auto weer aan de praat te krijgen na tien minuten, maar ook hij zou daardoor de rest van het weekend kansloos raken voor de eindzege.

Door het wegvallen van deze toppers leek de strijd vooraan op de zaterdag te gaan tussen de Ford’s van Tänak en Ogier, en de Hyundai’s van Dani Sordo en de Belg Thierry Neuville. Het beloofde vooraan een bloedstollend spannende strijd te gaan worden, toen Tänak aan het einde van de zaterdagochtend met een voorsprong van 6 seconden in de problemen raakte en daarmee zijn kans op een allereerste eindzege in het water zag vallen. De Hyundai’s konden op hun beurt het tempo van Ogier en navigator Julien Ingrassia niet goed volgen, waardoor de Fransman voorafgaand de zondag vrij spel leek te hebben op zijn weg naar de eindzege, en deze rol uiteindelijk ook zou waarmaken.

Aangezien Sordo strompelde over de klassementsproeven, wist Neuville er uiteindelijk vandoor te gaan met de tweede positie voor de Spanjaard, die zijn podiumplek desondanks wel wist te behouden. Tänak wist zich na de pech op de zaterdag uiteindelijk terug te vechten naar een vierde plek, en pakte tevens de vijf bonuspunten die te winnen waren bij de Power Stage. Craig Breen, die aan het begin van de wedstrijd ook vooraan meedeed totdat hij tevens problemen zou krijgen, eindigde uiteindelijk als snelste Citroën-coureur op een vijfde positie. Ook voor Elfyn Evans zat het allemaal niet mee na twee lekke banden te hebben gehad op de vrijdag. De Brit maakte tevens nog even een uitstapje, en moest daardoor tevreden worden gesteld met een uiteindelijke zesde positie.

Het team van Toyota kan eigenlijk niet heel tevreden zijn na afgelopen weekend, met een zevende plaats voor Juho Hänninen, een negende plek voor Jari-Matti Latvala en een tiende klassering voor Esapekka Lappi, die op zijn beurt wel weer een sterk debuut kende met de Toyota Yaris WRC. Mads Ostberg zou uiteindelijk als achtste eindigen na een lekke band, en buiten de top 10 vonden we dan nog Meeke, Lefebvre en Paddon, die met het Rally2-systeem weer konden herstarten na hun uitvalbeurten eerder in het weekend. In het WRC2-klassement ging de zege uiteindelijk naar Esapekka Lappi, nadat grootste concurrent Andreas Mikkelsen in de loop van het weekend wegviel uit het klassement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.