Afbeeldingsresultaat voor wrc rally catalunya 2016

Foto: RallyRACC

19-10-2016 – Sébastien Ogier is erin geslaagd om voor de vierde maal op rij de titel in het World Rally Championship op zijn naam te zetten. De Volkswagen-rijder deed dit in stijl door de WK Rally van Spanje te winnen afgelopen weekend.

Dominerend was de Franse coureur echter niet. Tijdens de vrijdagproeven bleek Ogier zo al een hoop concurrentie te krijgen van thuisrijder Dani Sordo, die zich na een voor hem gevoel matige ochtend zich stevig herpakte op de vrijdagmiddag en zo de dagzege achter zijn naam zette. Thierry Neuville en Jari-Matti Latvala raakten al vroeg in de problemen en voor die laatste zou dat zelfs zijn Waterloo betekenen. Achter Sordo en Ogier was het Andreas Mikkelsen die met een mooi optreden op de derde positie belandde na de vrijdag. Neuville moest tevreden worden gesteld met de vierde plek en wist op de allerlaatste proef teamgenoot Hayden Paddon nog voorbij te gaan in het klassement.

Tijdens de ochtendsessie van de zaterdag kozen Ogier en navigator Julien Ingrassia voor de aanval. Het Franse duo wist tijdens de eerste bouclé het verschil zo al te verkleinen van zeventien naar zeven seconden. Tijdens de middagsessie kon Sordo dan ook zijn leiding niet langer meer vasthouden, en sloot Ogier de zaterdag met een voorsprong van 5.8 seconden af. Neuville wist op zijn beurt de derde positie op Mikkelsen te heroveren nadat de Noor over de kop sloeg tijdens de twaalfde klassementsproef. Met het wegvallen van Mikkelsen schoven ook Paddon en Kris Meeke een plek door in het klassement. Kevin Abbring wist op dat moment met een geweldig optreden zich al naar de achtste positie in het klassement toe te werken, mede dankzij het wegvallen van Mikkelsen en ook Eric Camilli, die op dezelfde klassementsproef wegviel met versnellingsbakproblemen.

Tijdens de zondag wist Ogier nog één snelste tijd te klokken, maar moest tijdens de Power Stage toezien hoe Latvala uiteindelijk nog 3 bonuspunten greep. Op dat moment maakte dat weinig meer uit, want duidelijk was dat Sébastien Ogier en Julien Ingrassia hun vierde titel op zak hadden. Sordo verloor nog een tiental seconden en eindigde uiteindelijk met een achterstand van 15.6 seconden als tweede, gevolgd door teamgenoten Neuville en Paddon op de posities drie en vier. Toen ook Meeke moest opgeven met motorproblemen verdiende Mads Ostberg in de slotfase nog een plek binnen de top 5.

Sébastien Ogier: “Voorafgaand aan de laatste proef spookte het een beetje door mijn hoofd. Ik moest mezelf echt extra concentreren om wakker te blijven. Ik ken die proef als mijn broekzak. Afgelopen jaar was ik in deze stage misschien iets te ontspannen. Er waren veel andere geweldige momenten en ik kan er niet eentje uitkiezen. Vaak noem ik Monte Carlo want ik hou van die wedstrijd. Dat vind ik de belangrijkste rally van het jaar!”

Terwijl Ott Tänak als zesde eindigde met meer dan twee minuten achterstand op Ostberg, kwam het meest verrassende resultaat van deze wedstrijd toch wel van Kevin Abbring, die met een zevende positie het beste WRC-resultaat uit zijn carrière boekte. Achter hem eindigde Jan Kopecký als achtste en was daarmee de snelste in de WRC2-categorie met de Skoda Fabia R5, voor Pontus Tidemand op een negende positie. Craig Breen sloot met de Citroën DS3 WRC de wedstrijd als tiende af maar had duidelijk niet zijn weekend.

Kevin Abbring: “Het is geweldig om ons beste WRC-resultaat te scoren in Spanje. Het was een erg waardevol en leerzaam weekend voor ons. Missie geslaagd wat resultaten betreft. We hadden het vrijdag beter willen doen op de weg, maar de weersomstandigheden pakten niet uit in ons voordeel. We kwamen hier niet met de verwachting proeven te winnen, maar we hebben belangrijke stappen gezet op wisselende ondergronden. Ik ben blij met de zevende plek. Ik wil het team bedanken voor de ondersteuning en de kans om aan dit evenement deel te nemen.”

Ook opvallend was het resultaat van rallytalent Jim van den Heuvel, die in de WRC2-categorie een geweldige wedstrijd reed en dat werd dan ook dik beloond met een derde positie in deze categorie. Ook in het algemene klassement kwam de 20e positie als kers op de taart voor hem en navigator Jouri Dockx, rijdend in de Mitsubishi Lancer Evo X, waarmee ze ook over anderhalve week in actie zullen komen. Bernhard ten Brinke moest helaas al vroeg opgeven nadat hij met zijn Skoda Fabia R5 hard van de baan ging.

Ondanks dat het kampioenschap inmiddels beslist is, staan er dit seizoen nog twee wedstrijden op het programma. De eerstvolgende wedstrijd brengt ons naar Groot-Brittanië, Wales om precies te zijn. Daar zal in het weekend van 27 t/m 30 oktober weer flink gevochten gaan worden vooraan, want in de strijd om de tweede positie in het kampioenschap is het nog altijd bloedstollend spannend tussen Mikkelsen en Neuville, die beiden 127 punten hebben verzameld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.