Afbeeldingsresultaat voor sébastien ogier monte carlo rally 2017 shakedown

19-01-2017 – Viervoudig wereldkampioen rally’s Sébastien Ogier is goed van start gegaan tijdens zijn debuut bij M-Sport. De Fransman klokte tijdens de Shakedown van de Rally van Monte Carlo de snelste tijd toen de nieuwe generatie WRC’s tevens hun debuut maakten.

Het is het eerste seizoen dat Ogier uitkomt voor het team van M-Sport, na jarenlang actief te zijn geweest bij Volkswagen Motorsport. Tijdens de Shakedown, met een totale lengte van 3.35 km was de regerend wereldkampioen echter wel het snelst. Hij klokte een tijd die uiteindelijk 4.2 seconden sneller was dan die van Andreas Mikkelsen, de grote verrassing tijdens deze Shakedown aangezien hij een Skoda Fabia R5 met minder vermogen bestuurt. Ogier’s teamgenoot, Ott Tänak, klokte een derde tijd met weer 1.9 seconden achterstand op Mikkelsen.

Jari-Matti Latvala deed tevens goede zaken voor het team van Toyota, dat na 18 jaar haar rentree in het WRC maakte. De Fin finishte uiteindelijk als vierde met de Yaris WRC, 1 seconde achter Tänak. Hayden Paddon en Dani Sordo waren de snelste Hyundai-coureurs op de posities vijf en zes, rijdend in de nieuwe Hyundai i20 Coupé WRC. Achter de Hyundai’s wist Juho Häninnen er een zevende tijd uit te persen.

Sébastien Ogier: “Dit is een goede start, maar we kunnen nog geen enkele conclusies trekken uit deze Shakedown, aangezien de omstandigheden op elke klassementsproef weer anders zullen zijn in en rondom Monte-Carlo. Er zijn een aantal rijders die ervoor hebben gekozen om bepaalde banden te besparen, dus ik weet niet hoe zij morgen zullen gaan presteren. Ik voel me er nog niet helemaal klaar voor, na slechts twee dagen testen hier, maar ik ga proberen het beste resultaat eruit te halen. Het zal een lastige rally gaan worden, waarin er een hoop zal gaan gebeuren. De bandenkeuzes lijken voorspelbaar dit jaar, maar we zullen ons toch echt moeten bewijzen op de weg.”

Andreas Mikkelsen: “Het was een bijzondere Shakedown waarin iedereen bepaalde bandenkeuzes uitprobeerden en nog even moesten wennen aan hun nieuwe wagens. Wij reden een sterke klassementsproef, en we waren al vroeg van start gegaan, wat in ons voordeel was. Toch is het voor ons echt een verrassing dat we als tweede eindigden, aangezien ik niet verwacht had dat dat mogelijk was.”

Verder in de top 10 zagen we nog de derde Hyundai van zuiderbuur Thierry Neuville, gevolgd door M-Sport’s WRC2-coureur Eric Camilli met de nieuwe Ford Fiesta R5. Jan Kopecký klokte een derde tijd in de WRC2-categorie, wat in het algemene klassement goed was voor een tiende positie. Elfyn Evans en alle Citroën-coureurs finishten opvallend genoeg buiten de top 10. Na afloop van de Shakedown gaf Kris Meeke, kopman van dit team, echter toe dat het team opzettelijk voor de slicks heeft gekozen om op deze manier andere banden te besparen voor de rest van het weekend.

Kris Meeke: “We hebben ervoor gekozen om onze winterbanden te besparen voor de rest van de rally. We hebben de Shakedown dan ook op slicks gereden, wat uiteraard een compleet verkeerde bandenkeuze is, maar we willen de andere banden besparen. Normaal hebben we uiteraard genoeg sets, maar als je tijdens de Shakedown bijvoorbeeld lek rijdt, ben je er één kwijt, en tijdens de Rally van Monte-Carlo zijn de banden wat dat betreft toch wel erg belangrijk.”

Vanavond zullen de eerste twee echte klassementsproeven worden verreden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.