Foto: Benjamin Ward

13-02-2016 – Tijdens de eerste dag van de Rally van Zweden is het Volkswagen-rijder Sébastien Ogier die als leider uit de bus kwam. De Fransman kende geen fouten, in tegenstelling tot een hoop van zijn concurrenten.

Tijdens de eerste bouclé van drie proeven legde Ogier al de toon door op al deze proeven de snelste tijd te klokken. Teamgenoot Andreas Mikkelsen deed het ook weer uitermate goed in de openingsfase van zijn thuiswedstrijd, en dat resulteerde in een voorlopige tweede positie algemeen, maar wel met al 24 seconden achterstand op Ogier en Ingrassia. Thierry Neuville opende ook weer heel erg sterk aan het begin van deze wedstrijd, maar helaas zou hij op de vierde klassementsproef ver terugvallen aangezien hij kampte met transmissieproblemen. Hierdoor was het Citroën-rijder Kris Meeke die verrassend doorschoof naar de derde positie. Jari-Matti Latvala kende ook een wat slechtere start, want met een kapotte aandrijfas in de openingsproef kon de Fin de overwinning al gelijk uit zijn hoofd halen.

Tijdens de middagproeven zou het ook misgaan voor teamgenoot Mikkelsen. Hij zou namelijk ook schade rijden nadat de Noor een boomstronk aantikte met de achterkant van zijn wagen. Hierdoor zou hij wat terugvallen, maar uiteindelijk werd hij zesde algemeen. Het leek er vervolgens op dat Meeke met een snelste tijd op KP7 de aanval in zou zetten, maar op de volgende proef ging het ook voor hem fout, toen zijn wiel afbrak. Ook voor Meeke betekent dit het einde van een kans op een mooie eindklassering. Ogier reed ook wat schade, maar dat zou hem uiteindelijk niet van de dagzege af weten te houden.

Hayden Paddon kwam verrassend als tweede uit de bus en profiteerde van alle problemen die zijn concurrenten hadden. De Hyundai-coureur won zelfs nog de laatste twee proeven van de vrijdag en volgt voorlopig op een achterstand van ongeveer 27 seconden op Ogier. Mads Ostberg wist in zijn thuiswedstrijd ook steeds verder naar boven te klimmen in het klassement, en uiteindelijk resulteerde dat in een derde positie algemeen. Daarachter was het DMACK-rijder Ott Tänak die voorlopig goede zaken deed op de vierde positie, met de Spanjaard Dani Sordo knap achter zich.

Onze Nederlandse rallytalent Jim van den Heuvel kende een moeizame eerste dag in Zweden. Op de vijfde klassementsproef ging het namelijk fout voor hem toen hij zijn voordifferentieel kapot reed en vervolgens ook nog tweemaal van de baan raakte. Of dat nog niet genoeg was, raakte hij ook nog een negen minuten lang vast in een sneeuwbank, terwijl Van den Heuvel voor die tijd de leiding in de groep N-klasse nog in handen had. Ondanks deze problemen zit de Nederlander nog steeds in de wedstrijd, en staat hij voorlopig 44e algemeen.

Door de zachte temperaturen en het smeltende ijs werd de Rally van Zweden ingekort van 21 naar 13 proeven. De shakedown van gisteren werd geschrapt, waardoor de rijders de wedstrijd pas vandaag openden. De organisatoren verminderden het aantal af te leggen kilometers van 330 naar 240. Vandaag staan er nog vijf KP’s op het programma, en morgen worden de laatste twee klassementsproeven afgewerkt.

 

Tussenstand na Vrijdag

1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – 1:03:10.6)

2. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +26.9)

3. M. Ostberg / O. Floene (Ford – +33.7)

4. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +34.8)

5. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +38.2)

26. T. NEUVILLE / N. GILSOUL (Hyundai – +6:40.3)

44. J. VAN DEN HEUVEL JR / L. BAKKER (Mitsubishi – +23:32.1)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.