Foto: Volkswagen Motorsport

14-02-2016 – We kunnen er niet omheen, want Sébastien Ogier heeft na zijn dagzege op de vrijdag (verslag dag 1) nog altijd de leiding in handen na de zaterdag, met nog één proef op het programma. Echter is de wedstrijd nog niet volledig beslist, want de concurrentie stelt zich absoluut niet kansloos op de snelle proeven van de Rally van Zweden.

Tijdens de tiende klassementsproef, en tegelijkertijd de eerste van de zaterdagproeven, liet de Fransman al zien dat hij weinig toe wou geven. Ogier en navigator Julien Ingrassia wonnen de proef en breidden hun voorsprong uit naar ruim een halve minuut op Hyundai-rijder Hayden Paddon. Andreas Mikkelsen klasseerde de tweede tijd op deze proef en kwam daarmee in het algemene klassement sterk terug naar de derde positie, nadat hij gisteren wat tijd verloor. Voor Eric Camilli was het voor de tweede maal op rij over en uit, want de Fransman ging net als in Monte-Carlo hard van de baan (zie video hieronder).

Voor het klassement zou dat geen grote betekenis spelen. Wat wel opvallend was, was dat Ogier op de twaalfde klassementsproef een hoop tijd liet liggen. Voor Paddon was dit het teken de aanval in te zetten, waardoor het verschil werd verkleind naar slechts 8.8 seconden. Mikkelsen ging tijdens deze klassementsproef voor de derde maal deze wedstrijd de fout in, en daarmee zou hij de derde positie door moeten geven aan landgenoot Mads Ostberg, de man waarop alle hoop is gevestigd na het uitvallen van Camilli bij M-Sport.

Qua stagetijden moeten we concluderen dat Jari-Matti Latvala tijdens de zaterdag het sterkste was uit het deelnemersveld, maar de Fin was helaas kansloos na problemen op de vrijdagmorgen. Toch wisten hij en Mikka Anttila drie van de vijf snelste tijden te klokken, waaronder de Special Stage in Karlstad. Teamgenoot Ogier zou de andere twee snelste tijden neerzetten, en bleef uiteindelijk ook de leider in het klassement. De Fransman bouwde zijn voorsprong weer iets verder op naar 17 seconden op Paddon, die tijdens de laatste proef op de zondag vooral zijn tweede positie zal proberen te behouden.

Achter deze twee zouden er ook weinig verschuivingen in het klassement plaatsvinden. Ostberg behield keurig zijn derde positie en voelt geen grote druk meer van Mikkelsen, die tevreden zal moeten zijn met zijn vierde positie. Ott Tänak mogen we ook zeker niet vergeten te noemen, want de DMACK-rijder doet het voorlopig fantastisch op de vijfde positie, en is daarmee sneller dan de Hyundai van Dani Sordo en thuisrijder Henning Solberg, broer van voormalig wereldkampioen Petter Solberg. Thierry Neuville is ook bezig geweest aan een sterke inhaalrace, en is na zijn problemen op de vrijdag ook weer opgeklommen naar een 14e positie algemeen.

Dat het Nederlandse duo Jim van den Heuvel en Lisette Bakker hun weekend niet hebben, is wel duidelijk. Op de vrijdag kampten zij al met een kapot differentieel en ontvingen daarbij nog eens een tijdstraf, waardoor ze terugvielen in de achterhoede van het klassement. Gisteren was Van den Heuvel JR vastberaden een inhaalslag te maken, maar ook ditmaal ging het fout. Naar bericht zou de Mitsubishi Lancer Evo X op de twaalfde klassementsproef van de baan zijn geraakt, maar verdere info ontbreekt nog altijd over de crash zelf. Zodra we hier meer over weten vermelden we het u tijdens ons komende verslag.

Zoals gezegd staat er vandaag nog slechts één klassementsproef op het programma, waar tegelijkertijd de punten voor de Power Stage verdeeld zullen worden. Het belooft dus zeker nog een interessante proef te worden, ondanks dat de andere drie die in eerste instantie op het programma stonden zijn geneutraliseerd vanwege de weersomstandigheden. Houd de site dus op de hoogte om niets te missen van de slotfase van deze wedstrijd.

 

Tussenstand na Zaterdag

1rightarrow blue.svg 1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – 1:52:04.7)

1rightarrow blue.svg 2. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +17.1)

1rightarrow blue.svg 3. M. Ostberg / O. Floene (Ford – +42.3)

1uparrow green.svg 4. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +1:07.4)

1downarrow red.svg 5. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +1:31.6)

1uparrow green.svg 14. T. NEUVILLE / N. GILSOUL (Hyundai – +7:01.7)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.