Foto: www.motorsport.com

24-01-2016 – Sébastien Ogier lijkt inmiddels voor de derde maal de WK Rally van Monte-Carlo op zijn naam te gaan schrijven. De Fransman profiteerde ook vandaag weer van zijn concurrenten die er niet aan te pas kwamen enige tegenstand te bieden tegen hem,  nadat Ogier tijdens de tweede dag de leiding overnam van Kris Meeke in de Citroën.

Zoals gezegd werd er ook vandaag van een aantal rijders tol geëist, en dat gold ook voor Ogier’s teamgenoot Jari-Matti Latvala. Latvala maakte een uitstapje op de elfde klassementsproef van de wedstrijd, waarbij hij zijn auto beschadigde en tevens een toeschouwer raakte, waar de Fin zich na afloop van de zaterdagproeven voor verontschuldigde (video hieronder). Hij zou het einde van de elfde klassementsproef nog wel bereiken, maar de schade bleek vervolgens te groot om verder te kunnen. Het uitvallen van Latvala zou dan kansen moeten bieden voor Meeke, maar niets was minder waar. De Brit deed op de twaalfde klassementsproef nog goede zaken met een kleine halve minuut achterstand op de tweede positie, maar op de laatste proef van de zaterdag raakte de carter van zijn wagen een steen, waardoor het vervolgens snel over en uit was voor hem en navigator Paul Nagle.

Door het wegvallen van zijn twee belangrijkste concurrenten had Ogier nu alle ruimte gekregen om de eindzege op zijn naam te gaan schrijven. Met nog drie proeven te gaan hebben hij en navigator Julien Ingrassia in hun Volkswagen namelijk bijna twee minuten voorsprong op gebouwd op de nummer twee in het klassement. Die tweede plek was vrijwel verrassend bestemd voor teamgenoot Andreas Mikkelsen, die vergeleken met afgelopen jaren een geweldige rally rijdt in Monte-Carlo dit seizoen.

Mikkelsen zal tijdens de zondagproeven echter niet achterover kunnen zitten, want onze zuiderbuur Thierry Neuville was ook bezig aan een geweldige derde dag. De Belg was aan het begin van de dag al stuivertje aan het wisselen met Mikkelsen om de vierde positie, maar uiteindelijk leek Mikkelsen na de elfde klassementsproef een grote voorsprong op hem te hebben opgebouwd. Op de laatste twee proeven wist Neuville echter nog zijn slag te slaan en twee snelste tijden te klasseren, waardoor de Belg nu de top 3 aanvult met nog maar 12.5 seconden achterstand op zijn Noorse concurrent, en dat belooft dus spannend te gaan worden vandaag.

Achter Mikkelsen en Neuville is het ook Mads Ostberg die profiteert van het slagveld tijdens de laatste dagen, want hij schuift voor M-Sport nu door naar de vierde positie in het algemene klassement. Stéphane Lefebvre, teamgenoot van Meeke in de Citroën, is ook bezig aan een fantastische wedstrijd! Lefebvre had als doelstelling eventueel een top tien voor ogen, maar van een top vijf kon de jonge Fransman eigenlijk alleen nog maar dromen! Hij en navigator Gabin Moreau worden voorlopig gevolgd door (niet de kleinste namen) Ott Tänak en Dani Sordo, maar die hebben het druk in de strijd om de zevende positie.

Henk Vossen en Eddy Smeets dan tot slot hebben ook vandaag weer het hoofd koel weten te houden, en hebben ongeschonden de finish gehaald tijdens de zaterdagproeven. Vossen wisselde nog wel een aantal posities af met zijn concurrenten, maar uiteindelijk zou hier vier posities weten te stijgen naar een 56e positie algemeen, en daarbij staat de Nederlander voorlopig derde in de standaard groep N-klasse, achter een buitenlander die we ook wel eens over de Nederlandse rallypaden hebben zien rijden, namelijk de Fransman Alain Foulon. Morgen leest u de afloop van zowel het duel vooraan als het avontuur van Vossen en Smeets, dus blijf op de hoogte door onze site dagelijks te volgen!

 

Tussenstand na Vrijdag

1rightarrow blue.svg 1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – 3:19:05.7)

1uparrow green.svg 2. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +1:59.7)

1uparrow green.svg 3. T. Neuville (Hyundai – +2:12.2)

1uparrow green.svg 4. M. Ostberg / O. Flone (Citroën – +4:25.9)

1uparrow green.svg 5. S. Lefebvre / G. Moreau (Citroën – +7:29.4)

1uparrow green.svg 56. H. VOSSEN / J. FINDHAMMER (Mitsubishi – +1:08:18.1)

 

Video’s

Crash Jari-Matti Latvala

 

Best of Monte-Carlo Rallye (Dag 3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.