pic

Foto: www.ewrc.cz

14-11-2015 – De titel zegt genoeg: het is opnieuw Sébastien Ogier die de vrijdag van de WK Rally van Wales het snelst afsloot. De huidig kampioen profiteerde van vele uitvallers en rijders die de fout in gingen. Hoe het hem en de andere rijders gisteren verliep leest u hieronder.

Voor de vrijdag stonden er 2 boucles van 3 proeven op het programma. De eerste klassementsproef maakte de rijders al gelijk wakker, want met een lengte van meer dan 30 kilometer was dit beslist geen opwarmertje! Het waren hier de Volkswagens die opnieuw het snelst opende, Kris Meeke wist als enige een beetje stand te houden tussen dit team en klasseerde een 3e tijd. De scratch was voor Ogier die iets minder dan een seconde sneller was als teamgenoot Jari-Matti Latvala. Maar op KP2 was de eindzege alweer in het zicht verdwenen van de Fin, die de gladde wegen in Wales duidelijk had onderschat, met als resultaat een sloot die hij tegenkwam, waardoor hij een normtijd moest nemen en ver terugviel in het klassement. Ogier wist op deze proef opnieuw de snelste tijd neer te zetten voor Meeke, die nog altijd tweede stond, en Andreas Mikkelsen, die voor landgenoot Mads Ostberg sterk op een 3e positie stand hield.

Maar naast Latvala waren er genoeg rijders die tijdens deze eerste dag een moeizame openingsfase hadden. Zo moest de ex-F1 coureur Robert Kubica een band verwisselen, waardoor de Pool veel tijd verloor. Elfyn Evans reed ook geen probleemloze dag, aangezien er rare geluiden uit zijn Ford kwamen en hij het een en ander verloor. Ook bij onze zuiderbuur Thierry Neuville ging het compleet mis, nadat zijn wiel afbrak en Neuville gedwongen werd zijn auto aan de kant te zetten. De Belg zal vandaag weer starten volgens het RALLY2 systeem, maar is verder kansloos op een mooie eindklassering. Dat geld niet voor onze eigen landgenoot, Kevin Abbring, die door een overhitte motor ook zijn Hyundai aan de kant moest zetten, maar zijn weg helaas niet kon vervolgen, en daarmee zijn tweede rally op rij teleurstellend moet afsluiten.

Vooraan ging het duel echter gewoon door, en Meeke kreeg het erg benauwd met Mikkelsen, die dichter en dichter bij kwam. De Brit liet het echter niet gebeuren de 2e positie in zijn thuisrally uit handen te geven, en wist een snelste tijd neer te zetten op KP4, waardoor hij weer uitliep op de Noor en nog maar een achterstand van 7.7 seconden had op Ogier. Op KP5 en KP6 was het echter weer Ogier die de snelste tijden klasseerde, maar met een voorsprong van 13.5 seconden op Meeke is er nog van alles mogelijk tijdens de zaterdag. Mikkelsen eindigde uiteindelijk als 3e op ruim een halve minuut, maar wel voor Ostberg, die op zijn beurt de Spanjaard Dani Sordo achter zich hield. Sordo wist te profiteren van de problemen bij Evans, die eerst de vijfde positie op zijn naam had, en maakt daarmee de schade van Hyundai nog een beetje goed, al zal het voor het constructeurskampioenschap knap lastig worden om nog 2e te worden, voor Citroën, die een sterke wedstrijd kent.

Tot slot blikken we nog op het WRC2, waar de R5’s, S2000’s, groep N wagens en de T16’s het onderling tegen elkaar opnemen. Craig Breen, die normaal uitkomt in het ERC voor de Peugeot Rally Academy, stond hier ook aan de start en opende dan ook gelijk het snelst. Tijdens de tweede bouclé zou de Ier echter ver terugvallen en ging de leiding over naar de Fransman Eric Camilli, die bekend is als testrijder bij Toyota, maar tijdens deze wedstrijd achter het stuur zat van een Ford Fiesta R5. Camilli wist uiteindelijk stand te houden als leider voor Suninen, die net als hem testrijder bij Toyota is voor 2017, in de Skoda Fabia S2000.

Vandaag gaat het avontuur verder en Meeke is gebrand om zijn thuisrally te winnen en daarmee de tweede zege dit seizoen op zijn naam te schrijven. Ogier zal na de opgaves in Corsica en Spanje echter niet van plan zijn opnieuw de zege uit zijn handen te laten glippen. Morgen brengen we u weer op de hoogte van alles wat er vandaag gebeurde in Wales.

Tussenstand WRC Rally Wales GB 2015 (after day 1):

1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen)

2. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +13.5)

3. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +31.4)

4. M. Ostberg / J. Andersson (Citroën – +43.0)

5. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +1:18.7)

40. W. Wagner / K. Parent (Citroën – +19:23.7)

51. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +28:23.5)

* = Rally2 system

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.