WRC Mexico: Ogier wint en herovert WK-leiding

16-03-2018 – Sébastien Ogier heeft een dubbelslag geslagen in het WRC. De regerend wereldkampioen stelde zondag de eindzege in de WK Rally van Mexico veilig en heroverde daarmee de leiding in het WK.

Ogier begon de slotdag van de wedstrijd met een voorsprong van 35 seconden op Kris Meeke, maar zag de Noord-Ier al meteen in de eerste proef van de dag in de fout gaan. Meeke legde zijn Citroën vier kilometer voor het einde van de proef op zijn zij, maar kon dankzij de hulp van de Mexicaanse fans wel weer zijn weg vervolgen. De Citroën-rijder had door het incident echter 47 seconden verloren, waardoor Ogier een voorsprong van bijna een minuut in z’n schoot kreeg geworpen en Dani Sordo ten koste van Meeke opklom naar de tweede plaats.

Andreas Mikkelsen was de tweede Hyundai-rijder op een vierde plaats. Sebastien Loeb maakte de top vijf compleet. De negenvoudig WRC-kampioen ging zaterdag nog aan de leiding, maar verloor veel tijd nadat z’n Citroën een lekke band had opgelopen. Thierry Neuville kwam als zesde aan de finish, en moest daardoor de WK-leiding afstaan aan Ogier.

Echter zou Ogier na afloop van de wedstrijd vier van de 60 punten die hij verdiend had tot nu toe inleveren. De Fransman sneed namelijk een chicane af en daarvoor heeft de organisatie hem een tijdstraf van tien seconden opgelegd. Daardoor valt de regerend WRC-kampioen in de uitslag van de Power Stage van P2 terug naar P7, wat hem vier punten kost. Ogier baalt van de sanctie.

Sébastien Ogier: “Het was absoluut niet met opzet, dat proberen we nu uit te leggen. Voor de proef was ik degene die vroeg wat er zou gebeuren als je de baanafzetting raakt. Ik ben altijd de eerste die vecht voor gelijke omstandigheden en ik wilde duidelijkheid over wat er zou gebeuren. We moeten de organisatie voorstellen de baanafzetting te verzwaren met water, zei ik nog tegen Julien. Ik wilde dat we het echt hadden voorgesteld. Als we hier nou veel tijd mee hadden gewonnen… maar ik weet zeker dat we met de data kunnen aantonen dat dit niet het geval is. Maximaal zal het één of twee tienden van een seconde zijn. Ik vind deze straf van tien seconden niet passen bij hetgeen er is gebeurd.”

Door de straf gaat Ogier nu met 56 punten aan kop in de WK-stand, in plaats van zestig. Nummer twee Thierry Neuville schuift door de sanctie jegens zijn concurrent op naar P3 in de Power Stage, waardoor hij nu 52 in plaats van 51 punten heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.