Foto: www.fia.com

02-07-2016 – Een verrassende eerste dag, zo mogen we de Rally van Polen tot nu toe wel samenvatten. Tegen alle verwachtingen in is het namelijk Ott Tänak die de koppositie pakt nadat we ongeveer de helft van de klassementsproeven hebben verreden. De Estlander ging met een gemiddelde snelheid van 120 kilomter per uur terecht aan kop van het klassement, met een redelijke voorsprong op de tweede positie.

De rally begon echter al op de donderdagavond. Tijdens de Special Stage van 2.5 kilometers wist Thierry Neuville met een eerste scratch als snelste te openen tijdens deze wedstrijd. Andreas Mikkelsen klokte met zijn Volkswagen Polo WRC daar de tweede tijd, gevolgd door Tänak, die toen al de derde positie bezat. Vrijdagochtend begon het echte werk eigenlijk pas, en vrijwel direct na de start van de tweede klassementsproef zou Tänak dan ook de leiding overnemen in het klassement. Hayden Paddon zou echter de snelste tijd klokken, en daardoor stijgen naar de tweede positie. Hierdoor viel Mikkelsen iets terug naar een derde plek. Even later zou Mikkelsen echter met enkele snelle tijden de koppositie weer overnemen, en wist ook Paddon de Estlander voor te gaan. Hierdoor vielen Tänak en Mõlder terug naar een derde positie op zes seconden van de leider.

Maar tijdens de tweede bouclé gingen beiden de tegenaanval in, en op de zevende klassementsproef ging Tänak dan ook weer Paddon voorbij in het klassement. De voorsprong van Mikkelsen was op dat moment ook alweer verkleind naar een minimale drie tienden van een seconde, en dat was voor de Noor te weinig om de eerste positie op de achtste proef van de wedstrijd vast te kunnen houden. Hierdoor zou Tänak op spectaculaire wijze de dagzege op zijn naam weten te schrijven, en uiteindelijk Mikkelsen op iets meer dan vier seconden achterstand weten te zetten. Paddon zou op zijn beurt goede zaken doen op de derde positie en als snelste Hyundai-rijder, voor regerend wereldkampioen Sébastien Ogier, van wie we misschien toch iets meer hadden verwacht tijdens de eerste dag van de wedstrijd. Neuville reed gecontroleerd en dat leverde hem de vijfde positie op. Jim van den Heuvel doet voorlopig uitstekende zaken en leid de standaard groep N-klasse.

Vandaag gaat het avontuur in Polen weer verder, en tot nu toe doet Ott Tänak nog altijd goede zaken in het klassement. Houd de site op de hoogte, want morgen volgt weer een actueel verslag van de zaterdag in Polen.

WRC

 

Video: Crash Martin Koci (Shakedown):

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.