pic

Foto: Grzegorz Roslon

13-06-2015 – De eerste tien klassementsproeven zitten erop en gelijk wordt er gesproken van een verrassende wedstrijd. Zowel Ogier, als Latvala, als Mikkelsen, kwamen te kort om vandaag de dagzege te pakken. Hieronder leest u het actuele verslag van de donderdag / vrijdag.

De eerste powerstage ging zoals elke rally weer van start op de donderdag. Daar begon de rally al gelijk verrassend te worden, toen Martin Prokop verrassend een scratch op zijn naam schreef. Ogier en Latvala gaven op diezelfde proef (2.5 km) al 3 seconden weg. Maar het echte werk zou vrijdag pas beginnen, daar zou weer duidelijk worden hoe ’tricky’ de wegen in Italië zijn. Dat merkte ook Kris Meeke, die er op de eerste stage hard vanaf ging (hier de beelden). Met deze crash kon Meeke een mooie positie dit weekend wel vergeten. Ook Robert Kubica had zijn dag niet, op KP3 knalde Kubica tegen een rots waardoor zijn wiel afbrak (hier te zien). Daarmee kan ook Kubica de punten wel weer vergeten.

Wat gebeurde er vooraan? Daar was het verrassend de jonge Nieuw-Zeelander Hayden Paddon die zich in de voorhoede wist te pushen. Paddon had na de eerste drie klassementsproeven al een voorsprong van, maar liefst 20 seconden op de Volkswagen rijders, die de plekken 2,3 en 4 aanvulden. Daarachter ging het duel om de vijfde plaats tussen de overgebleven Ford-, Citroën-, en Hyundairijders, voorlopig in het voordeel van Ott Tänak. Dan op KP4 is het Andreas Mikkelsen die problemen krijgt. De Noor moet uiteindelijk zijn auto aan de kant zetten en ook zijn klassement is daarmee bekeken. Hyundai greep vervolgens gelijk hun kans, zowel Sordo als Neuville gingen de aanval in, wat werd beloond met een 4e en 5e positie. Paddon hield na de eerste boucle nog altijd de leiding vast, met een ruime 20 seconden op Latvala en Ogier, die onderling een duel hadden om de tweede positie.

Tijdens de tweede bouclé gaan Jari-Matti Latvala en Sébastien Ogier beiden de aanval in, vooral op de laatste proef van de zaterdag deelt Sébastien Ogier een flinke klap uit naar Paddon, waardoor het verschil ineens wordt verkleind naar 8 seconden. Latvala moest inmiddels toegeven en staat derde op 25 seconden. Daarachter hebben Tänak en Ostberg de top 5 weten aan te vullen, nadat zij de aanval hadden ingezet op de Hyundai-rijders. Neuville en Sordo moeten tevreden zijn met een 6e en 7e positie algemeen.

Vandaag gaat de Rally van Italië weer verder, en morgen zijn we er weer bij om u een actueel verslag uit te brengen van de zaterdag. Weet Paddon zijn leiding vast te houden? Of zijn het de altijd gevaarlijke Volkswagens die toch meer snelheid maken? We gaan het zien!

Uitslag Italia Rally Sardegna 2015 (na vrijdag)

1. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai)

2. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +8.8)

3. J.M. Latvala / M. Antilla (Volkswagen – +25.8)

4. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +57.1)

5. M. Ostberg / J. Andersson (Citroën – +1:50.4)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.