Loeb geeft op in Dakar 2018 wegens gewonde navigator

10-01-2018 – Dertienvoudig Dakar-winnaar Stéphane Peterhansel heeft vandaag afstand genomen van de concurrentie door foutloos te blijven in de vijfde etappe. Bernhard ten Brinke kon de Dakar-legende enigszins bijbenen en kwam binnen op een keurige tweede positie.

Peterhansel zag hoe teamgenoot Sébastien Loeb vroeg in de proef muurvast stond in het mulle zand rond San Juan de Marcona. Ook zijn andere teamgenoot, de Spanjaard Carlos Sainz, had moeite om door zich door te eerste duinen heen te ploeteren en verloor negen minuten in het eerste deel van de etappe. Ten Brinke kwam op dat punt dertien seconden na Peterhansel door, terwijl Mini-rijder Yazeed Al Rajhi voor het eerst deze Dakar iets van zich liet horen en de snelste was. Lang zou de Saudi dat echter niet volhouden. Bij het vierde waypoint gaf Al Rajhi een minuut prijs en verloor daarna definitief de aansluiting. Bij het daaropvolgende waypoint kwam Al Rajhi op een elfde plaats door met een achterstand van 29 minuten.

Ten Brinke bleef gedurende de etappe wel in de sporen treden van Peterhansel en kwam aan de finish op een achterstand van 4 minuten en 29 seconden. Daarmee bleef hij onder andere zijn ervaren teamgenoot Giniel de Villiers voor. Carlos Sainz werd vierde op achttien minuten achterstand, Nasser Al-Attiyah zag zijn achterstand opnieuw oplopen. De man uit Qatar kwam op 24 minuten en 33 seconden van Peterhansel binnen en bleef daarmee nog net de beste Mini voor. Die werd bestuurd door Orlando Terranova die na een dramatische vierde etappe zich wist te herpakken en de zesde tijd klokte.

Cyril Despres moest de hele nacht in de woestijn doorbrengen om aan de finish van de vierde etappe te komen en dat kon hij niet herstellen in de vijfde etappe. De Fransman kwam op 37 minuten achterstand van Peterhansel aan de meet en werd daarmee achtste achter Khalid Al-Qassimi in de privé-Peugeot. Jakub Przygonski, Mini met de Belgische navigator Tom Colsoul, werd negende gevolgd door Eugenio Amos op de tiende plaats.

Peter van Merksteijn kent vooralsnog een goede Dakar. De Toyota-coureur kwam tijdens de vijfde etappe binnen het uur van Peterhansel aan de finish en eindigde daarmee vijftiende. In het klassement is Van Merksteijn nu opgeklommen tot een elfde plaats, terwijl Ten Brinke zich naar een voorlopige podiumpositie heeft gevochten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.