Afbeeldingsresultaat voor cyril despres dakar 2018

07-01-2018 – Peugeot heeft in de tweede etappe van de Dakar Rally haar slag geslagen nadat het een tegenvallende start van de rally kende. Cyril Despres, Stéphane Peterhansel en Sébastien Loeb eindigden aan kop na 267 kilometers op snelheid.

In de zanderige proef moesten de auto’s als eerste categorie beginnen aan de etappe en dat zorgde ervoor dat Peugeot liever niet vooraan wou starten. Despres mocht als vijftiende vertrekken en nam halverwege de proef de leiding over van Peterhansel. Aan de finish bouwde Despres een voorsprong van 48 seconden op ten opzichte van Peterhansel. Loeb, als achttiende gestart, kwam binnen met de derde tijd maar verloor alsnog drie minuten ten opzichte van zijn teamgenoten.

Carlos Sainz leek aanvankelijk beslag te gaan leggen op de vierde plek, maar twee lekke banden wierpen hem terug naar een zesde plek achter Giniel de Villiers als de snelste Toyota-rijder en Orlando Terranova in de snelste Mini. Nasser Al-Attiyah verloor bijna een kwartier op Despres en kwam als achtste aan de eindstreep. Bernhard ten Brinke eindigde nog net binnen de top 10 na een straftijd die Martin Prokop na afloop van de etappe ontving.

Grootste verliezer van de dag was het Duitse team van X-Raid. Dakar-debutant Bryce Menzies, de man die gisteren nog de snelste Mini-coureur was, verloor al vroeg in de etappe de macht over het stuur van z’n buggy en crashte hard uit de rally (zie video onderaan de pagina). Menzies zelf bleef ongedeerd, maar z’n navigator Peter Mortensen hield wel een gebroken enkel over aan de koprol. Later in de etappe kwamen X-Raid-teamgenoten Yazeed Al-Rajhi en Boris Garafulic met elkaar in aanraking, wat voor allebei de coureurs in de nodige schade en veel tijdverlies resulteerde.

Peter van Merksteijn kwam op iets minder dan veertig minuten achterstand aan de finish van de tweede etappe. Maik Willems kwam op grote achterstand binnen met de Toyota Hilux nadat hij bij een duin gecrasht was. Ook Erik Wevers ging er met de Borgward af en hoewel het team via social media melding maakte van opgave, reed Wevers wel naar de finish. Ook Tim en Tom Coronel zouden in de beginfase problemen gehad hebben.

1. Cyril Despres FRA Peugeot 2u 56m 51s’
2. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +48s
3. Sebastien Loeb FRA Peugeot +03m 08s
4. Giniel de Villiers ZAF Toyota +07m 26s
5. Orlando Terranova ARG MINI +12m 53s
6. Carlos Sainz SPA Peugeot +13m 09s
7. Mikko Hirvonen FIN MINI +13m 50s
8. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota +14m 51s
9. Ronan Chabot FRA Toyota +16m 13s
10. Bernhard ten Brinke NLD Toyota +19m 54s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.