Gerelateerde afbeelding

14-02-2017 – Het Europees Rally Kampioenschap 2017 zal er weer interessant uit gaan zien. De Peugeot Rally Academy bevestigde namelijk terug te keren tijdens het komende rallyseizoen, waarin ze twee Peugeot 208 T16’s willen gaan inzetten.

Aan het begin van vorig jaar stapte het team van Peugeot nog uit het ERC, om zich meer te willen gaan richten op het WRC2-kampioenschap. Dit jaar maakt het team haar rentree in het ERC met twee jonge talenten achter het stuur. Één van deze talenten is de 21-jarige Pepe Lopez, de winnaar van de Franse 208-cup van afgelopen jaar. Hij zal worden bijgestaan door José Antonio Suarez, geen onbekende bij het team van Peugeot. Afgelopen jaar reed Suarez namelijk al met een 208 T16 een WRC2-programma waarin de Spanjaard vaak op spectaculaire wijze te werk ging. Jean-Baptiste Ley, ERC Coördinator, is enthousiast met de terugkeer van het team van Peugeot.

Jean-Baptiste Ley: “We zijn erg enthousiast om de Peugeot Rally Academy weer terug welkom te mogen heten in het European Rally Championship. Ze brengen twee geweldige coureurs met zich mee, namelijk Pepe Lopez en José Antonio Suarez. Het ERC is dan ook het perfecte kampioenschap voor jonge coureurs om zich te kunnen ontwikkelen voor hun toekomstige rallycarrière. Met de invoering van de ‘ERC Junior U28’ krijgen de ERC-toppers tevens de kans om één wedstrijd te mogen deelnemen in een ‘oude’ generatie World Rally Car tijdens een Europese wedstrijd van het WRC.”

Bruno Famin (Peugeot Sport Directeur): “We zijn ontzettend tevreden met de overeenstemming die we met Eurosport gesloten hebben en dus mogen we bevestigen dat we in 2017 onze focus zullen leggen op het Europese Rally Kampioenschap. We zullen twee van onze wagens in gaan zetten met twee jonge en talentvolle Spanjaarden achter het stuur, namelijk José Antonio Suarez en Pepe Lopez. Ons doel is dan ook om hen de kans te geven om ervaring op te doen om straks op nog hoger niveau mee te kunnen doen. Ze zullen beiden een Peugeot 208 T16 gaan besturen, een competitieve wagen die om de eindzege in het ERC kan meestrijden.”

In het verleden reden er al diverse, inmiddels grote, namen mee onder de vlag van de Peugeot Rally Academy. In het verleden kwamen Kris Meeke, Thierry Neuville en Guy Wilks zo nog uit voor het team met een Peugeot 207 S2000. Enkele jaren terug waren het Craig Breen en Kevin Abbring die achter het stuur van een Peugeot 208 T16. Al deze coureurs hebben het op hoog niveau toch aardig ver weten te schoppen. De Peugeot Rally Academy maakte overigens bekend dat de winnaar van de Franse 208 Cup in 2017 tevens een volledig ERC-seizoen aangeboden krijgt onder de vlag van Peugeot in 2018.

Tevens is de ERC-kalender ondertussen ook bekend gemaakt, met een aantal bekende en nieuwe wedstrijden erop. Het 2017-seizoen zal voor het Europese Rally Kampioenschap van start gaan in het weekend van 30 maart tot en met 1 april, met de Rallye Azores in Portugal op het programma. Peugeot mag komend seizoen in ieder geval concurrentie gaan verwachten van de jonge Ralfs Sirmacis, die vorig jaar tijdens zijn eerste seizoen in een Skoda Fabia R5 al opvallend een aantal ERC-zeges op zijn naam schreef. Helaas heeft de Letlander slechts een budget voor drie wedstrijden, dus voor de titel zal Sirmacis niet mee kunnen strijden.

Wie dat wel kan is Nikolay Gryazin, de Rus die met zijn Skoda Fabia R5 in actie zal komen tijdens een volledig ERC-programma. Raul Jeets, ook rijdend in een Skoda Fabia R5, zal ook weer in actie gaan komen tijdens een selectief aantal wedstrijden. Albert von Thurn und Taxis is na zijn deelnames tijdens de ELE Rally en de Eurol Hellendoorn Rally geen onbekende meer voor de Nederlandse Rallyfans, maar ook hij richt zijn pijlen in 2017 op Europees niveau en zal onder de vlag van Wevers Sport een volledig ERC-seizoen gaan afwerken. Verder hoopt regerend ERC-kampioen Kajetan Kajetanowicz zijn plannen voor 2017 deze maand nog bekend te maken, terwijl Alexey Lukyanuk de keuze overweegt tussen een WRC2-programma en een ERC-programma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.