Foto: www.azorestoday.nl

03-06-2016 – Er beloofd zich weer een strijdlustige voorstelling af te spelen zodra dit weekend de vierde ronde van het Europees Rallykampioenschap van start zal gaan. We reizen namelijk af naar Portugal, waar de altijd spectaculaire Azores Rallye op het programma staat. Met een sterk deelnemersveld van maar liefst 27 R5’s beloofd de strijd hoe dan ook spannend te worden, dus wij blikken alvast vooruit met de topfavorieten voor deze wedstrijd.

 

Ralfs Sirmacis (Skoda): Eerder deze week vierde de Letlander nog zijn 22e verjaardag, maar nu zijn al zijn ogen weer gericht op het behalen van opnieuw een mooi resultaat tijdens de Azores Rallye. Tijdens zijn debuut met de Skoda Fabia R5 wisten Ralfs Sirmacis en Artur Simins al gelijk knap uit de bus te komen, wat uiteindelijk zelfs zou resulteren in een overwinning voor hen. In Portugal denkt Ralfs ook weer mee te kunnen strijden vooraan, maar eigenlijk heeft hij slechts één doel voor ogen.

“We gaan van start aan de Azores Rallye met slechts één doel: winnen! We zijn al eens eerder in deze streek geweest toen we nog aan het ERC Junior Kampioenschap deelnamen, dus ik heb al wel de nodige ervaring opgebouwd met deze proeven, en ook met het oppervlak en de gevaren waarmee we te maken krijgen. Hierdoor zijn we toch in het voordeel tegenover de onervaren rijders op dat gebied, dus als we ons goed voorbereiden en de pace notes vlot verlopen, kunnen we ons resultaat verbeteren.”

 

Kajetan Kajetanowicz (Ford): Volgens bijna alle statistieken staat de regerend ERC-kampioen er voorlopig het beste voor dit seizoen. Kajetan Kajetanowicz en Jaroslaw Baran gaan namelijk ruimschoots aan kop in het kampioenschap, met maar liefst 25 punten voorsprong op hun grootste concurrent. Ook van de vorige editie heeft het Poolse duo goede herinneringen overgehouden, aangezien ze er toen vandoor gingen met een uiteindelijke vierde positie. De vraag is of ze dit resultaat weer kunnen behalen of misschien zelfs verbeteren.

Bij elke rally krijg ik weer die geweldige prikkel om weer van start te gaan, maar bij de Azores Rallye ligt dat anders. Ik heb de wegen van dit evenement namelijk niet gemist, aangezien ze soortgelijk staan aan de wegen die we in Polen hebben. Dit wil overigens niet zeggen dat we geen prikkels hebben om te winnen, want we gaan wel degelijk de strijd vooraan aan! Het parcours van de Azores Rallye bevat hele snelle gravelwegen, waarbij zodra je het grip kwijt bent, je wagen geen partij meer is om te houden op de smalle wegen. Het vereist veel training en voorbereiding om echt goed over deze wegen te kunnen rijden, en deze training en voorbereiding heb ikzelf dan ook wel echt nodig gehad. Overigens wil ik het LOTOS Rally Team wederom bedanken dat ik hier weer voor de overwinning kan en mag strijden. Samen zorgen we namelijk weer voor een hoop spektakel voor de sport die ik al mijn hele leven een warm hart toedraag!”

 

José Pedro Fontes (Citroën): Twee weken na zijn deelname tijdens de WK Rally van Portugal, die helaas vroegtijdig ten einde kwam voor hen vanwege mechanische problemen, staat de regerend nationaal kampioen weer aan de start van de Azores Rallye. Hun belangrijkste concurrenten zijn dus de nationale rijders waar zij zich ook vooral op richten, maar met een beetje geluk kunnen José Pedro Fontes en navigator Ines Ponte ook de strijd aangaan met de ERC-top als ervaren rijders op dit gebied.

“We zijn weer terug tijdens deze wedstrijd om ons belangrijkste doel van dit seizoen voort te kunnen zetten in het Nationaal Rally Kampioenschap. We zijn er bewust van dat de Azores Rallye een zeer lastige rally zal gaan worden. De tegenstanders zijn goed voorbereid en sommigen zijn ook uitgerust met veel kennis over deze wegen, dus er zal op hoog niveau gevochten worden tussen zowel de nationale als internationale rijders. Ik hoop echter al vroeg in de wedstrijd de leiding te kunnen pakken, omdat dit me gewoon een fijn gevoel geeft tijdens de rest van de wedstrijd. We hebben genoeg voorbereidingen gedaan, dus daar zal het niet aan liggen, de vraag is of we onze grote mate van motivatie ook om kunnen zetten naar een mooi eindresultaat…”

 

Ricardo Moura (Ford): Als er iemand ervaring heeft op de wegen van deze Azores Rallye, zijn het Ricardo Moura en navigator António Costa wel. Het duo rijdt namelijk een kampioenschap in deze streek, en wisten daar eerder dit jaar al tweemaal een overwinning op hun naam te schrijven. Toch zijn die evenementen niets vergeleken met de Azores Rallye, een rally die de Portugees ieder jaar opnieuw weer op zijn verlanglijstje heeft staan. Wel moet Moura toegeven dat de lat voor deze wedstrijd wederom hoog ligt.

“Zoals ieder jaar merken we dat de concurrentie in het Portugees Kampioenschap hoog is. Daarbij komt ook nog eens de gehele ERC-top naar de Azores Rallye, waardoor het een hele zware opgave gaat worden om hier een goed resultaat neer te kunnen zetten, toch ga ik mijn best doen om in ieder geval het beste uit mezelf te halen. We weten in ieder geval met welke wegen we hier te maken krijgen, en dat is erg belangrijk. Dit bepaald overigens niet gelijk of je kunt meestrijden om de eindzege, want vorig jaar slaagde ik daar na diverse pogingen uiteindelijk ook niet in. Ik ga gewoon zo hard als ik kan en probeer dichtbij de snellere rijders te blijven, en misschien kan ik ze op sommige klassementsproeven zelfs zo goed bijhouden dat ik wellicht een scratchtijd kan klokken. We zullen zien of we ons resultaat van vorig jaar kunnen verbeteren, want een rally blijft onvoorspelbaar natuurlijk!”

 

Antonín Tlutsák (Skoda): Vorig jaar was de Skoda-rijder nog elke wedstrijd een gevaarlijke outsider voor een mooi eindresultaat, maar sinds de aanwinst van zijn nieuwe Skoda Fabia R5 slagen Antónin Tlutsák en Ladislav Kucera er na drie rondes nog niet in om goed in het ritme te kunnen komen. Nadat de wagen een gedetailleerde inspectie heeft ondergaan hoopt het duo echter vanaf deze wedstrijd wel de strijd aan te kunnen gaan.

“We hebben tot nu toe nog niet echt geluk gehad met onze nieuwe wagen. Vorig jaar was ik erg tevreden over het resultaat wat we op de Canarische Eilanden en in Griekenland neer wisten te zetten, maar dit jaar hebben we gewoon echt een hoop punten laten liggen. Onze wagen heeft echter een gedetailleerde inspectie ondergaan na de Rally van Griekenland en we kijken nu wel echt weer uit om van start te gaan tijdens de Azores Rallye. Ik hoop dat ik mijn succes van vorig seizoen kan herhalen, toen ik ondanks een hoop problemen toch een mooi aantal punten wist te behalen voor het kampioenschap!”

 

Alexey Lukyanuk (Ford): De grootste uitdager in het kampioenschap voor Kajetanowicz is dit seizoen Alexey Lukyanuk genavigeerd door Alexey Arnautov. Lukyanuk wist net als Kajetanowicz één wedstrijd op zijn naam te schrijven dit seizoen maar mistte punten na zijn afwezigheid tijdens de Circuit of Ireland, waardoor de Rus voorlopig tevreden moet zijn met de tweede positie in het kampioenschap. Met een snelste klassering op de Shakedown laat Lukyanuk echter zien dat de Pool nog lang niet van hem af is, en later dit weekend zal dan ook zeker meer nieuws volgen over misschien wel een fantastisch duel tussen deze twee!

Volg deze wedstrijd dus ook dagelijks op onze site, zodat u niets mist van alle hoogtepunten van deze Azores Airlines Rallye 2016!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.