Afbeeldingsresultaat voor barum czech rally zlin 2015

Foto: Petr Jenícek

27-08-2016 – De top uit het Europese Rally Kampioenschap heeft dit weekend de volgende ontmoeting gepland staan in Tsjechië, waar de Barum Czech Rally Zlín op het programma staat. Dit evenement was in het verleden ook altijd populair bij onze streekrijders. Zo wisten Freddy Loix en Patrick Snijers dit evenement al tweemaal eerder te winnen, en eindigde John Bosch in het verleden eens als tweede.

 

Maar dit jaar lijkt de strijd echt uitgevochten moeten worden tussen de vaste ERC-top en de sterke streekrijder. Toch zullen ook Cédric Cherain (Ford Fiesta R5) en Hermen Kobus (Skoda Fabia R5) een gooi willen doen naar een topklassering, die er voor beiden zeker in kan zitten. Diverse rijders blikten alvast vooruit op deze wedstrijd, die zojuist van start is gegaan in Tsjechië.

 

Kajetan Kajetanowicz (Ford Fiesta R5): Na zijn laatste overwinning tijdens de ERC Rally van Polen, gaan Kajetan Kajetanowicz en Jaroslaw Baran vol zelfvertrouwen richting de asfaltwegen van de Barum Rally. De Poolse coureur heeft een voorsprong van 76 punten in het kampioenschap voor concurrent Lukyanuk en kan dan ook met een goed resultaat in Tsjechië het kampioenschap definitief veiligstellen. Dat is voor de LOTOS-coureur zeker niet onmogelijk, aangezien hij vorig jaar nog als derde eindigde tijdens dit evenement.

“Eigenlijk verdiend de Barum Czech Rally Zlín nog meer dan het Europese Kampioenschap,” vertelt Kajetan, “Deze wedstrijd is namelijk uniek, en heeft dat te danken aan haar erg smalle en hobbelige wegen waar de snelheid altijd zeer hoog ligt. Ik hoop dat de wegen waarover we getest hebben een beetje vergelijkbaar zijn als die van de Barum Rally, want we hopen toch een beetje tegenstand te kunnen bieden aan de mannen die deze wegen uit hun hoofd kennen. De overwinning zal dus een ware uitdaging worden, maar niemand is bij voorbaat kansloos!”

 

Jan Kopecký (Skoda Fabia R5): Met zijn streekkennis en een Skoda Fabia R5 achter de hand, is Kopecký eigenlijk dé grote favoriet voor de eindzege. In totaal wist de Tsjech deze wedstrijd al vijf keer op zijn naam te schrijven, inclusief zijn zege tijdens de vorige editie. Een overwinning is dan ook zeker waar hij en navigator Pavel Dresler op zullen gaan doelen.

“Ik ga me vooral concentreren op de Europese top,” legt Jan uit, “Tot nu toe heb ik de vier overwinningen uit de laatste jaren alleen gewonnen in de oneven jaartallen, maar dat fabeltje hoop ik dit jaar te verbreken. Vrienden zeggen me daarentegen dat ik niet moet starten (haha), maar ik ga me zeker niet gek laten maken en kijk uit naar een leuk weekend.”

 

Bryan Bouffier (Citroën DS3 R5): De Fransman zal dit weekend zijn derde verschijning in het Europese Kampioenschap gaan maken na zijn eerdere deelnames tijdens de Ypres Rally en de Rzseszow Rally. Het zal tevens voor het eerst in vijf jaar zijn dat Bryan Bouffier weer aan de start verschijnt van de Barum Rally. In het verleden haalde hij al het podium in 2006 en 2008, en kwam in 2011 wel heel dicht bij de zege maar zou vervolgens uitvallen. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging vond de Citroën-coureur.

“Deze paden zijn ideaal voor mijn Citroën DS3 R5,” vertelde Bryan’s teambaas, “Bryan voelde zich dan ook erg in mijn nopjes toen ik over deze paden testte, en ik hoop dat hij hetzelfde gevoel komend weekend zal hebben. Hij heeft zonder navigator gereden tijdens het testen, dus voor Dini (Gilbert) zal het een compleet nieuwe uitdaging worden aangezien hij nog niet eerder deelgenomen heeft aan deze prachtige wedstrijd.”

 

Alexey Lukyanuk (Ford Fiesta R5): De Rally van Estland keerde de geweldige prestaties van Lukyanuk om in één groot drama, aangezien de Rus door financieringsproblemen zo niet aan de start kon verschijnen aan de Rzseszow Rally en daarmee kostbare punten liet liggen in het kampioenschap. Het scheelde ook maar weinig of Lukyanuk zou deze wedstrijd ook moeten missen, maar hij is terug tijdens het evenement waar hij als vierde en vijfde eindige tijdens de afgelopen edities.

 

Ralfs Sirmacis (Skoda Fabia R5): De talentvolle Letlander zal zijn weg gaan vervolgen tijden de Barum Rally en zich daarmee wagen aan de asfaltpaden die het Europese Kampioenschap te bieden heeft. We hebben afgelopen seizoen gezien dat de Skoda-rijder zich meer thuisvoelt op gravel, waar hij tevens twee overwinningen boekte, maar tijdens de vorige editie werd hij tweede in de ERC-Junior klasse, dus niets is uiteraard onmogelijk voor hem en navigator Arturs Simins.

“Het werd een beslissing tussen de Barum Rally en de Rally van Cyprus,” legde Ralfs’ teambaas uit, “Dankzij een aantal fans uit eigen land, die ons enorm graag wouden terugzien in Tsjechië, was de beslissing snel gemaakt. Zij hadden namelijk een actie gedaan en daarmee €3266,48 weten op te sparen, op voorwaarde dat wij met dit geld zouden gaan deelnemen aan de Barum Rally. Hieruit blijkt maar weer eens dat Letland de beste rallyfans ter wereld heeft!”

 

Hermen Kobus (Skoda Fabia R5): Twee maanden na zijn schitterende vierde positie in Ieper, gaat Hermen Kobus dit weekend zijn weg vervolgen tijdens de Barum Rally. Opvallend is dat de Skoda-rijder deze wedstrijd niet genavigeerd zal gaan worden door vaste navigator Erik de Wild, maar met Davy Thierie aan zijn zijde. Desondanks hoopt Kobus op een mooi resultaat tijdens de wedstrijd waar hij vorig jaar nog als achtste eindigde.

“Het startveld is wederom indrukwekkend,” vertelt Hermen, “Met onder andere Alexey Lukyanuk, Kajetan Kajetanowicz en Jan Kopecký aan de start, en ook Cédric Cherain met de Ford Fiesta R5. Een plaats in de top 10 met dit deelnemersveld zou al knap zijn, maar ik ben ambitieus en mik eerder op een plaats in de top 5. Vorig jaar eindigden we hier als achtste, maar toen had ik amper kilometers gereden met de Skoda Fabia R5 nadat we enkel een korte rallysprint in Staden hadden gereden. Deze keer zijn we beter voorbereid! Het feit dat ik voor de tweede maal deelneem aan deze wedstrijd is ook in mijn voordeel. Ik weet nu namelijk wat me te wachten staat, ondanks het feit dat vrijwel alle proeven zijn veranderd!”

 

Cédric Cherain (Ford Fiesta R5): Ook voor Cédric Cherain was het deelnemersveld van de Barum Rally te aantrekkelijk om deze wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan. In tegenstelling tot de Skoda Fabia R5 die hij eerder deze maand geïntroduceerd had, zal de Luikenaar toch weer aan de start verschijnen met zijn vertrouwde Ford Fiesta R5, de wagen waarmee hij de afgelopen jaren al geweldige prestaties wist neer te zetten.

“De dingen veranderen snel in de rallysport,” beseft ook Cédric, “Alles wat ik kan zeggen is dat ik in principe nog een andere Europese Rally zal gaan afwerken met de Fiesta R5 van H-Racing. Ik heb ook al zekerheid dat ik in ieder geval zal gaan deelnemen tijdens de laatste twee manches van het Belgisch Rallykampioenschap (East Belgian en Condroz). Met welke wagen? Dat kan ik nog niet zeggen.”

 

Na de korte openingsproef in Zlín gisteravond klasseerde Kobus een zevende tijd en deelt Cherain voorlopig een dertiende positie met Sirmacis. Kopecký klokte een scratchtijd en opende 0.8 seconden sneller dan Lukyanuk, waardoor het een mooie wedstrijd belooft te gaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.