24-02-2016 – Dit weekend gaat het Nederlandse rallyseizoen weer van start, met voor het zesde jaar op rij de jaarlijkse seizoensopener in Zandvoort, tijdens de RallyPro Circuit Short Rally. Voorafgaand dit evenement speelden zich al diverse taferelen af, maar uiteindelijk kon ook voor deze editie een doorgang plaatsvinden met een toch nog redelijk aantal van 45 deelnemers. Wij blikken met u vooruit voor komend weekend.

 

De Route

Dit jaar staan er opnieuw 6 proeven op het programma,maar toch is het ditmaal anders dan andere jaren. De afgelopen jaren kende we namelijk 3×2 proeven bestaande uit de Oostlus en de Westlus. Dit jaar zullen deze proeven er opnieuw bij zitten, maar de organisatie heeft ook aan een derde proef gezeten dit seizoen, waarbij grote stukken van de Oost- en Westlus bij elkaar worden gevoegd tot één klassementsproef die ook tweemaal verreden wordt.

De namen ‘Oostlus’ en ‘Westlus’ komen dit jaar ook te vervallen, want de organisatie heeft besloten de proeven te vernoemen naar de winnaars van de afgelopen edities. Zo zal de ‘Oostlus’ verder gaan onder de naam van ‘Coen Vink’ (Winnaar van de 2011 en 2012 editie), en de ‘Westlus’ onder de naam van ‘Jasper van den Heuvel’ (Winnaar van de 2013 editie). KP5 en KP6 zullen genoemd worden naar de winnaars van de afgelopen twee jaar, namelijk ‘Bob de Jong’ en ‘Kevin Abbring’, maar qua route zijn deze proeven verder exact gelijk aan elkaar. Het tijdschema vindt u op de afbeelding hieronder en de routes zijn terug te vinden op deze link.

Naamloos

De Deelnemers

Zoals gezegd was het lange tijd nog maar de vraag of deze editie van de Circuit Short Rally überhaupt wel door kon gaan, aangezien het deelnemersaantal in het begin aanzienlijk laag lag. De organisatie heeft er in de laatste weken echter alles aan gedaan om nog een aantal deelnemers te winnen. Dit deden ze o.a. door het eigen risico te verlagen van €2.500,- naar €1.000,- per gebeurtenis. Uiteindelijk hadden alsnog 45 deelnemers zich ingeschreven, en daar mag de organisatie uiteindelijk toch nog erg tevreden mee zijn. Vooraan zal er vast en zeker een leuk duel plaatsvinden tussen een aantal rijders, waarvan we er hieronder enkele noemen.

 

 

Hontec Motorsport: Hontec Motorsport kan de laatste jaren gekoppeld worden met de naam van Kevin van Deijne. Van Deijne zal dit seizoen zijn tweede jaar ingaan met de Renault Clio R3T, maar dit jaar zijn hij en navigator Hein Verschuuren bereid om de auto nog verder door te ontwikkelen, en dat willen ze doen door de kalender vol te plannen met veel internationale evenementen, waaronder een aantal uit het World Rally Championship. Uiteraard is het team niet alleen in het buitenland te vinden dit jaar, maar ook tijdens een aantal wedstrijden in eigen land, waaronder de Circuit Short Rally aankomend weekend. Kevin van Deijne blikt hieronder zelf vooruit op het nieuwe seizoen.

“Ik ga aankomend jaar met de Clio R3T het hele seizoen rijden! 80% van de kalender is compleet. We gaan voor een internationaal programma. We gaan één wedstrijd rijden in Frankrijk, hetzelfde voor België waar we van start gaan in de rallye du Wallonië. We rijden ook in Frankrijk en Duitsland. We gaan ook 4 WRC rally’s rijden dit seizoen. We hebben na de laatste rally van Rallye Du Var weer genoeg huiswerk gekregen om mee aan de slag te gaan. Renault heeft me toen goed geholpen met enkele tips waar ik aan kan werken om mezelf te verbeteren. Met de Clio in het WRC rijden is compleet anders dan met de Fiesta. Ik moet dat even de eerste rally aankijken, voordat ik er een inschatting over kan geven.

“De snelheid zal veel hoger liggen en dat is wel even spannend in het begin, maar ook zeer zeker een mooie uitdaging voor ons! Mijn doel is om de data die we uit de auto halen te idealiseren. Daarnaast denk ik dat ik mijn nota systeem misschien ook moet gaan door ontwikkelen op WRC niveau voor de snelheid van de Clio.Naast de rally heb ik ook een nieuwe uitdaging. Ik ben bezig met het opstarten van een bedrijf. Het wordt een druk programma dat qua tijdsbestek en niveau ongeveer net zo uitdagend is als afgelopen jaar. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

 

 

Rally Team van der Heijden: Het Rally Team van der Heijden is ook weer helemaal klaar voor komende zaterdag, waar de Peugeots van Piet-Hein van der Heijden en Maarten van der Heijden beiden aan de start zullen verschijnen. Toch hebben er in dit team afgelopen winterstop ook veel veranderingen plaatsgevonden. Een grote verandering is dat Piet-Hein niet langer zijn gebruikelijke navigator Nicky van Gerwen naast zich heeft, maar met navigatrice Mika van der Heijden. Maarten zal echter komend jaar wel gewoon actief blijven met Henk Keitz aan zijn zijde. Ondanks dat het nieuwe duo ongetwijfeld nog aan elkaar zal moeten wennen in de auto, hebben ze er enorm veel zin in en vallen ze zeker niet buiten te sluiten voor een mooie eindklassering!

 

 

Hans Weijs Motorsport: Het team van Hans Weijs Motorsport is altijd volop actief op het Circuitpark te Zandvoort, en ook dit jaar is dat niet anders. Veel deelnemers zullen via dit team aan de start komen van de Circuit Short Rally a.s. zaterdag waaronder uiteraard Hans Weijs SR samen met Jamilla van Altena. Maar ook Steven van der Ploeg en Menno Weeda (te zien bij ‘Menno from the Island’ op Net 5) zullen onder de naam van dit team hun debuut gaan maken in de Citroën C2 R2 Max. Of dit nog niet genoeg is, is zelfs Thilo Himmel uit Namibië gevraagd om hier in Zandvoort zijn specialiteiten te ‘showen’. Hij zal tijdens dit evenement bijgestaan worden door Martin Wydaeghe, die normaal gesproken plaatsneemt naast Mats van den Brand in o.a. de DRIVE DMACK Trophy. Aangezien dit team elk jaar opnieuw weer sterk uit de bus komt onder leiding van Hans Weijs JR, zullen we deze in het klassement zeker in de gaten houden.

 

 

Becx-TDS Racing: Ook voor Michiel Becx en navigator Edwin Kuijpers gaat komende zaterdag het nieuwe seizoen van start in de ‘duinen’ van Zandvoort. Als voorbereiding op de woestijn rally die vanaf half april in Marokko wordt verreden, denken de Brabantse ondernemers alvast te kunnen wennen aan de duin-partijen die ze te wachten staan! Met de vertrouwde Citroen DS3 R3 max, gaat Becx de strijd aan met een aantal sterke collega rijders uit de RC3 klasse, en zal eenmaal weer vertrouwd met de DS3 en de proeven, het gas vol in gaan trappen, om te strijden voor de klasse overwinning.

 

 

 

Rally Team Leemans: Het Rally Team Leemans (RTL) zal dit seizoen voor het eerst aan de Circuit Short Rally gaan deelnemen. Daarbij zal deze wedstrijd het debuut worden voor de 18-jarige Roald Leemans, zoon van Ronald, die met een Opel Astra GSi aan de start zal komen. Aangezien Roald en navigator Christer van Waardenburg dit seizoen veel ervaring op willen doen, zal het team ook vaker in actie gaan komen. Dit geld ook voor de vlammende gele Mitsubishi Lancer Evo V van Ronald Leemans vergezeld door trouwe navigator Remco van Overdijk, die met startnummer 2 aan de start zullen komen dit weekend. Van Overdijk vertelt hieronder over de planning en de doelstellingen voor komend weekend.

“We starten om diverse redenen in Zandvoort. Allereerst is de Evo deze winter stevig aangepakt, o.a. Een compleet nieuwe motor, alle diff’s gereviseerd, enz. enz. Om alles eens goed te kunnen testen is de short rally in Zandvoort natuurlijk een ideaal evenement. Daarnaast rijdt Roald Leemans, de zoon van Ronald, in Zandvoort zijn eerste wedstrijd. Omdat we dus zowiezo naar Zandvoort moeten, hebben we besloten om dit dan gelijk met 2 auto’s te doen. Dit zullen we dit seizoen waarschijnlijk vaker zo doen. Ook wilde Ronald deze wedstrijd gewoon graag een keer rijden, we zijn hier nog nooit gestart.”

“Met de eindzege zijn we niet echt bezig, we kijken wel hoe het gaat. Ik denk ook dat Jasper niet te kloppen is door ons. Laten we proberen een top 3 klassering te realiseren, dat zou mooi zijn. De doelstelling voor komend weekend is namelijk met name de auto testen. Daarnaast is het belangrijk dat we wat wedstrijdritme opdoen, als alles volgens planning verloopt zullen we dit jaar weer wat vaker aan de start staan. Belangrijkste is echter dat de 2 auto’s van Rally Team Leemans de wedstrijd zonder veel problemen uit kunnen rijden en dat we met het hele team op zaterdagavond terug kunnen kijken op een geslaagde en succesvolle dag!”

Heuvel-Motorsport: Één ding is zeker: zolang ze geen problemen krijgen is het ijzersterke duo Jasper van den Heuvel en Steen Andersen verreweg de grote favoriet voor de eindzege. Eerder las u al dat twee van de zes klassementsproeven naar de huidig Nederlands kampioen vernoemd zijn, en dit seizoen zal het de tweede keer zijn dat Jasper zelf weer aan de start komt. Steen Andersen is al een aantal jaren vaste klant bij dit team, al zal het voor de Deen wel erg wennen zijn om dit keer plaats te nemen op de navigatorsstoeltje in plaats van het rijdersstoeltje. De belangrijkste doelstelling voor Jasper zal waarschijnlijk het testen zijn voor het nieuwe seizoen, dat voor hem eigenlijk pas echt van start gaat in maart tijdens de Zuiderzee Rally te Emmeloord.

Klik hier om de genummerde en complete deelnemerslijst te zien.

Wij van Rally-World zijn er a.s. zaterdag ook bij om u na afloop van de wedstrijd te voorzien van een uitgebreid verslag, de mooiste foto’s en het spectaculairste beeldmateriaal. Vergeet dus vooral niet onze site te volgen indien u niets wilt missen rondom dit evenement!

Bronnen: Rallycorner.be, Stichting Autosportief, Remco van Overdijk, Roel van der Zanden, Edwin Kuijpers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.