Foto: www.zeroundersteer.com

25-09-2015 – Aanstaande zaterdag is het tijd voor de alweer 10e editie van de East Belgian Rally rondom Saint-Vith. Tijdens de editie van vorig jaar kwam Thierry Neuville als verrassing aan de start met de Hyundai i20 WRC die hij ook in het wereldkampioenschap rally bestuurde. Dit jaar staat er dan geen Neuville aan de start, toch zal de strijd vooraan weer losbarsten tussen o.a. Freddy Loix, Kris Princen, Vincent Verschueren, Cédric Cherain, Tom van Rumpoy, Chris van Woensel en niet te vergeten de Nederlander Hermen Kobus, die hier beter wil presteren dan tijdens de Hellendoorn Rally. Wat de verwachtingen van deze rijders zijn leest u in de voorbeschouwing hieronder.

Tom van Rumpoy (Ford Fiesta R5): “Het is de bedoeling om volgend seizoen een volledig seizoen af te werken met een R5 en daarom is het belangrijk om nu zoveel mogelijk kilometers af te leggen en ervaring op te doen. Het is de bedoeling om ook nog de Rallye du Condroz te rijden met de Ford Fiesta R5. Het is de vijfde maal dat ik aan de aftrap kom in de East Belgian Rally. Ik ken het snelle parcours en deze wedstrijd ligt me goed. Uiteraard is het wel de eerste maal dat ik met een dergelijke snelle wagen aan de start kom. Uitrijden en porgressie boeken is opnieuw de opdracht en we rijden net als in Roeselare opnieuw met Pirelli!”

Chris van Woensel (Mitsubishi Lancer WRC ’05): “Wij reden de Aarova rallysprint puur als testsessie voor de East Belgian Rally, want de Lancer is van de eerste tot de laatste schroef uit elkaar geweest deze zomer en de motor was gereviseerd. Na de eerste proef was het al bijna afgelopen, want een olieleiding was losgekomen. Gelukkig hebben we dit kunnen oplossen in de service. Voor de laatste proef was ik nog niet zeker van de zege, want Verschueren bleef pushen. Deze zege doet deugd en geeft vertrouwen voor de East Belgian Rally!!”

Hermen Kobus (Skoda Fabia R5): “Het was al een tijdje geleden dat ik nog in Hellendoorn had gereden en ik moet zeggen dat ik met veel plezier uitkijk naar de East Belgian Rally. Rechte stukken van 700 meter en geen mogelijkheid om te snijden in de bochten omdat er paaltjes in de koorden gezet worden. Ik moest plots heel vreemde lijnen rijden! Normaal durf ik mijn ambitie wel uit te spreken, maar nu trek ik met minder vertrouwen naar de East Belgian Rally. Ik wil gewoon beter doen en vooral het potentieel van de Skoda Fabia R5 beter benutten. Met enkele WRC’s aan de start, waaronder Chris Van Woensel die ik twee jaar op rij kon verslaan op de laatste proeven in het donker, en nog vijf andere R5’s, zal het niveau heel hoog liggen. Ik kijk vooral uit naar de tijden van Freddy Loix met dezelfde Skoda Fabia R5. Hij heeft duizenden kilometers getest om de Fabia R5 te ontwikkelen. Als mijn tijden in zijn buurt komen, dan hebben we een flinke stap vooruit gezet!”

Vincent Verschueren (Citroën DS3 R5): “In de Omloop van Vlaanderen was ik tevreden over bepaalde chrono’s, maar op andere proeven liet ik tijd liggen. Het gevoel in de DS 3 R5 wordt steeds beter, maar om het potentieel van de auto volledig te benutten heb ik nog meer kilometers nodig. Op bepaalde proeven zit ik dicht tegen de limiet, maar om een volledige proef op de limiet te rijden, zoals Cédric Cherain, heb ik gewoon nog niet voldoende ervaring met de R5. Je mag niet vergeten dat het toch een groot verschil is met onze S2000 van vorig jaar. Deze DS 3 is toch 1 seconde per kilometer sneller. De proeven van de East Belgian Rally zijn supersnel en technisch. Het parcours is prachtig, maar op een of andere manier vind ik er mijn draai niet zoals bij voorbeeld in de Condroz. Het is niet mijn lievelingsparcours, maar de snelle proeven zijn wel uitstekend om nog een extra stap te zetten in de DS 3. Als het gevoel goed is, ga ik zeker proberen om de set-up wat harder te zetten om het tempo te verhogen!”

Freddy Loix (Skoda Fabia R5): “De voorbije wedstrijden heb ik nooit gerekend en heb ik altijd voor de overwinning gestreden. Aanstaande zaterdag zal ik wel in functie van het kampioenschap rijden. We staan dicht bij een nieuwe titel. Het is de bedoeling dat wij het zaterdag afmaken en ŠKODA België een tweede opeenvolgende titel schenken. Voor mij persoonlijk zou het mijn derde titel op rij zijn. Dat is toch iets om fier op te zijn. Ik zal dus een beetje tegen mijn natuur moeten rijden maar dat is heel bewust. Eerder dit seizoen zijn we met de ŠKODA Fabia S2000 succesvol de strijd aangegaan met de R5 van de concurrentie. We zijn altijd voluit gegaan en eens we zelf over de ŠKODA Fabia R5 beschikten hebben we die lijn doorgetrokken. Het is al van 2008 geleden dat ik nog eens aan de start stond van deze rally. Ik reed toen mijn eerste wedstrijd met de Kronos Peugeot 207. In tegenstelling met toen is het parcours compleet gewijzigd. Toen werd er in de buurt van Francorchamps gereden, nu wordt de volledige wedstrijd in de Oostkantons gereden.”

Wie gaat de East Belgian Rally winnen volgens u? We gaan het zien! Om niets te missen van het actuele nieuws rondom deze rally, kunt u de site op de hoogte houden! De startlijst (en binnenkort ook de resultaten) zijn te zien op: http://www.ewrc-results.com/startlist.php?e=21134&t=East-Belgian-Rally-2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.