Foto: www.belgianrallychampionship.be

24-06-2015 – De tijd vliegt voorbij, en de Ypres Rally staat dit weekend alweer voor de deur! De 51e editie van de rally mag een prachtig deelnemersveld ontvangen! Met Craig Breen, Kevin Abbring en Freddy Loix als favorieten volgens het publiek blikken we alvast vooruit op de rally! Wat verwachten de rijders a.s. weekend? U leest het hieronder.

Bruno Magalhães (Peugeot): “Ieper heeft iets ‘speciaals’. Een goede setup is van groot belang aangezien deze rally in alle opzichten verschilt met andere ERC evenementen. Ook is zelfvertrouwen van groot belang in Ieper, vooral op de plekken waar je weinig grip hebt en de wegen snel ‘vuil’ worden. Als ik beter zou kunnen presteren dan in 2010, zou dat prachtig zijn! Maar dat zal niet gemakkelijk worden, want het is een lange rally, met verraderlijke proeven die elk jaar weer bewijst onvoorspelbaar te zijn.”

Vincent Verschueren (Citroën): “In 2011 won ik de Fiesta Trophy in Ieper, maar daarna heb ik de finish niet meer gezien. In 2012 vielen we op de laatste proef uit en in 2013 schoof ik met de VW Polo S2000 vrijdagavond van de baan. Vorig jaar debuteerden we met de DS 3 R5 en hadden we veel technische problemen. Wanneer je al zoveel pech hebt gehad in Ieper, dan blijf je wel voorzichtig in je voorspellingen. Natuurlijk willen we goed scoren, maar de eerste opdracht is de finish halen. Natuurlijk wil ik iedereen een topweekend bezorgen door goed te scoren. De DS3 R5 is weer op en top geprepareerd door het team. Gaby laat nooit iets aan het toeval over. Deze keer rijden we zelfs met een nieuwe motor en een nieuwe versnellingsbak. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de Belgen vooraan mee zullen spelen, want het niveau in het Belgisch kampioenschap ligt enorm hoog. De Europese toppers zullen rekening met ons moeten houden! De strijd begint inderdaad donderdag al, want de Qualifying Stage in Nieuwkerke wordt heel belangrijk,” besluit Vincent. “Een goede startpositie is essentieel in Ieper, dus het zal een felle strijd worden om een chrono in de top 15 te rijden. Je krijgt maar één kans, dus het moet perfect zijn… We zijn er klaar voor. We zijn goed voorbereid en we gaan het maximum geven!!”

Craig Breen (Peugeot): “Het geeft me veel zelfvertrouwen om hier in Ieper te zijn met al drie overwinningen op zak dit seizoen en ik kijk er naar uit om mijn Peugeot 208 T16 weer ‘uit te gaan laten’. Om hier de vierde overwinning te pakken in het ERC, zal ik echt alles moeten geven! De Ypres Rally is namelijk heel erg zwaar. De proeven zijn smal en ook is het weer onvoorspelbaar. Daarbij zijn er genoeg kanshebbers voor de eindzege! Niet alleen de ERC-rijders, maar ook de lokale rijders uit België zullen een gevaar worden als het gaat om de eindzege. Ik kan niet wachten om te starten met de ‘Peugeot Rally Academy’ en hoop dat ik een mooi resultaat kan neerzetten in Ieper.”

Freddy Loix (Skoda): “Ik sta werkelijk te trappelen om met de nieuwe Skoda over de Ieperse wegen te scheuren! In vergelijking met de S2000 is zijn topsnelheid een grote troef, zeker wat betreft de Belgische rally’s die niet altijd even technisch zijn en waar topsnelheid enorm belangrijk is! Het is een cliché, maar wel eentje dat staat als een huis. Ik verklaar me nader. Door mijn ervaring met de S2000 ken ik haast alle situaties in België en weet ik waar ik voluit kan gaan. Doordat de R5 over een hogere topsnelheid beschikt wordt het op dat vlak zoeken want door de verbeterde acceleratie bij lage toeren ga ik sneller weg rijden uit een bocht waardoor ik ook sneller aan de topsnelheid zal komen, een topsnelheid die hoger ligt dan die van de S2000. Dat wordt dus zoeken. Maar mij hoor je niet klagen hoor.”

Kevin Abbring (Citroën): “Toen Pieter me het voorstel deed om de DS3 R5 te besturen, was ik meteen enthousiast, want ik kom altijd met plezier een wedstrijd rijden in België, waar de fans me altijd gesteund hebben. Dit seizoen heb ik nog niet veel echte wedstrijdkilometers in de benen. Buiten de Rally van Zweden, heb ik vooral testwerk gedaan en WK-rally’s verkend. Het grootste deel van het testwerk met de nieuwe Hyundai i20 WRC is vanaf nu gepland. Maandag en dinsdag voor Ieper ga ik twee dagen testen in Finland. Ik kan wel wat echte wedstrijdkilometers gebruiken, zeker omdat ik binnenkort de Rally van Polen zal rijden. Toen Pieter twee weken geleden een codriving organiseerde voor zijn sponsors, heb ik even gereden met de DS3. Ik had een tiental minuten nodig om terug om de omschakeling te maken, maar de wagen voelde vertrouwd aan. Ik heb wel meteen een aantal afstellingen laten aanpassen. Nee, mijn rijstijl met de WRC verschilt niet zoveel van de rijstijl met de R5. Ik heb van nature een vloeiende, zuivere stijl, dus dat mag geen probleem zijn voor de mechaniek van de R5. Het belangrijkste is dat we technisch een probleemloze wedstrijd kunnen afwerken, zodat we voluit de strijd met Freddy aan kunnen gaan. Als de wagen feilloos blijft, dan heeft hij zeker de snelheid om vooraan mee te draaien.”

A.s. weekend, HET Belgische rallyevenement op de kalender! U kunt de rijders live op de hoogte houden op www.ewrc-results.com, en voor dagelijkse verslagen van de rally kunt u terecht op onze website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.