Foto: Agencja Gazeta

05-08-2016 – Het FIA European Rally Championship (ERC) keert dit weekend terug naar Polen na een afwezigheid van ruim drie jaar door het wegvallen van de Rally Poland op de kalender, die tegenwoordig meetelt voor het Wereldkampioenschap Rally’s. Voor Kajetan Kajetanowicz, de regerend kampioen, zou deze wedstrijd als thuiskomen voelen, maar toch kan de Pool wel wat concurrentie verwachten.

 

De Kanshebbers

Lukasz Habaj (Ford Fiesta R5): De regerend Pools rallykampioen Lukasz Habaj had zich al eerder laten zien dit jaar toen hij de ERC3-categorie won in de Rally van Gran Canarias afgelopen maart. Ook was de Pool erg snel tijdens de Rally van Estland, waar hij als zesde eindigde met zijn Ford Fiesta R5. Ook in eigen land komt Habaj met hetzelfde materiaal aan de start als in Estland met de Barum Rally en de Rally Liepaja in het vooruitzicht. Een mooi ERC-programma van de rijder die in eigen land toch echt wel wou winnen.

“Estland heeft mijn ogen wat meer geopend,” vertelde Habaj, “In de praktijk kan ik namelijk nog veel leren van de gravelwegen in de rallysport. Ik weet aan de andere kant dat ik deze uitspraak niet zomaar mag baseren op twee evenementen, en daarbij wist ik ook op de asfaltwegen afgelopen jaren snel te leren. De doelstellingen die ik voor dit jaar had zijn al lang bereikt. Maar om mezelf nog verder te ontwikkelen in de rallysport heb ik voor de tweede helft van het seizoen gekozen voor een ERC-programma met uiteraard mijn thuisrally erbij!”

 

Dávid Botka (Citroën DS3 R5): Net als vele andere niet-Poolse coureurs, zal het voor Dávid Botka de allereerste keer worden dat hij aan de Rajd Rzeszowski deelneemt. De ERC2 kampioen van afgelopen jaar heeft dit jaar echter al laten zien dat hij snel is met de Citroën DS3 R5, met als hoogtepunt de vierde positie die hij op zijn naam wist te zetten tijdens de Azores Rallye. Ook dit keer hopen hij en navigator Péter Szeles op een mooi eindresultaat.

 

Jaroslaw Koltun (Ford Fiesta R5): Met drie top 6-finishes en zijn beste resultaat tijdens de Rally van Estland (vijfde) moeten we niet verrast zijn als Jaroslaw Koltun wederom met een uitstekend resultaat uit de bus zal stappen, vooral niet op zijn thuisbasis! Koltun kent de proeven van Rajd Rzeszowski maar al te goed en kan daardoor zomaar eens een gevaarlijke outsider worden voor in ieder geval een podiumklassering.

 

Raul Jeets (Skoda Fabia R5): Na een valse start aan het begin van het seizoen, hebben Raul Jeets en navigator Andrus Toom zich geweldig weten te herpakken naarmate het ERC-seizoen vorderde. Zo wisten ze zelfs tweemaal op de vierde positie te eindigen tijdens de Acropolis Rally en de Rally van Estland, waardoor ze zich ook nu op het gravel weer kandidaat stellen voor een podiumklassering, al weet de Skoda-rijder dat dat nog een flinke opgave wordt tegenover de streekrijders.

 

Bryan Bouffier (Citroën DS3 R5): Vanaf Frankrijk komt de drievoudig Pools Rallykampioen Bryan Bouffier uiteraard ook weer op de start van dit evenement af. Bouffier wist de Polen gek te maken door een record van vier overwinningen op de palmares van de Rajd Rzeszowski te zetten. Tijdens de Ypres Rally eerder dit jaar wist hij ook voor de Belgische en Europese top de leiding vast te houden tot mechanische problemen hem in de weg zaten, en ook nu wordt er dan ook veel van hem verwacht.

 

Kajetan Kajetanowicz (Ford Fiesta R5): Dankzij het wegvallen van Lukyanuk en tevens zijn tweede positie tijdens de Rally van Estland heeft Kajetan Kajetanowicz nu de leiding in het ERC-kampioenschap met 37 punten voorsprong op de Rus. De Pool wist in vijf wedstrijden viermaal op het podium te eindigen, maar aast absoluut op de eindzege in eigen land. In 2012 en 2013 won hij het evenement al eerder toen hij nog niet deelnam in het Europees Kampioenschap.

 

 

Shakedown en Openingsproef

Tijdens de Shakedown wist Kajetanowicz gelijk het snelst te openen, waardoor hij zijn startpositie als eerste mocht uitkiezen. Achter hem eindigden Habaj en Bouffier, die op de korte openingsproef van gisteravond gelijk duidelijk in hun nadeel waren toen de LOTOS-coureur ook daar weer een scratchtijd wist te klokken. Zijn voorsprong na deze korte proef van amper vier kilometers was gelijk 3.8 seconden op Bouffier terwijl Habaj nu als derde volgt op 4.6 seconden van de leider.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.