Foto: www.rally-mania.cz

24-02-2016 -De Legend Boucles à Bastogne hebben afgelopen weekend alvast het Belgische rallyseizoen geopend, maar het echte werk zal komend weekend gebeuren tijdens de opener van de Belgian Rally Championship: De Rally van Haspengouw. In Landen staat weer een mooi en divers deelnemersveld te wachten, en wij blikken met u alvast vooruit op deze wedstrijd.

 

De Route

Het blijft spannend afwachten wat het hernieuwde parcours in zijn mars heeft. Zepperen werd geschrapt maar het onverhard kon in Heers een beetje opgevangen worden daar waar het het in Horpmaal glijden wordt over de kasseien waar de holle grachten een slipper ongenadig zullen afstraffen.  Weet dat er dit jaar maar één keer langs het kapelletje in Walshouten wordt gereden en dat Halle-Booienhoven nog nooit eerder zo gereden werd. De routes van een aantal proeven zijn hier terug te vinden.

Naar de juiste weersomstandigheden voor zaterdag blijft het natuurlijk gissen, maar de weersvoorspellingen voor deze week zien er alvast gunstig uit. Gunstig in die zin dat het zaterdag waarschijnlijk droog en zonnig gaat worden, maar er worden in de nacht van vrijdag op zaterdag wel temperaturen onder het vriespunt verwacht. In principe zou dat wel eens kunnen resulteren in een snel parcours, maar in Landen weet je natuurlijk nooit!

 

De Deelnemers

De organisatie van de Haspengouw Rally mag dit jaar een recordaantal aan deelnemers verwelkomen. Meer dan 70 deelnemers zullen namelijk de strijd aan gaan. De wedstrijd telt naast het BRC ook nog mee voor diverse andere kampioenschappen, waaronder het Juniorenkampioenschap, het Historische kampioenschap, het Criterium, maar ook de M-Cup met diverse deelnemers die weten hoe je een bocht dwars moet nemen. Hieronder noemen wij enkele deelnemers die medekandidaat zijn voor de eindzege, al is de werkelijke groep veel groter.

 

Vincent Verschueren: Vincent Verschueren wist vorig jaar als derde in het Belgisch kampioenschap te eindigen met de Citroën DS3 R5. Afgelopen winter maakte hij echter bekend dat hij komend seizoen in actie gaat komen met een Skoda Fabia R5 ingezet door het team van Godrive. Met hetzelfde rallywapen als regerend kampioen Freddy Loix denkt Verschueren dit seizoen hoge ogen te gooien, omdat het nu echt aan zal komen op de beste rijstijl, en niet op het materiaal. Verschueren komt dus uiteraard ook naar Landen, en ontving startnummer 4 van de organisatie. Zeker een outsider die we komend weekend in de gaten moeten houden, al zullen Verschueren en navigator Gert Broekaert nog wel even moeten wennen aan het materiaal als het echte werk gaat beginnen.

 

Kris Princen: Bij Kris Princen was het afgelopen winter lange tijd onduidelijk of hij met de Peugeot 208 T16 nog wel actief zou zijn in het gehele BRC, of slechts tijdens een aantal geselecteerde wedstrijden. Gelukkig bevestigde het team begin dit jaar dat Princen en navigator Peter Kaspers opnieuw een groot deel van het kampioenschap mochten gaan afwerken. Wel zal er, net als vorig seizoen, een tussentijdse evaluatie en op basis van de behaalde resultaten zal dan beslist worden of het volledige kampioenschap zal afgewerkt worden. Princen heeft gisteren alvast getest voor komend weekend, en die tests zijn hem in ieder geval goed bevallen. Daarbij heeft het duo nog goede herinneringen aan de vorige editie, die ze dit seizoen zeker voort willen zetten in een tweede overwinning op rij. Al dit zorgt ervoor dat de Peugeot met startnummer 2 van start zal gaan komend weekend.

 

Freddy Loix: Fast Freddy ontbreekt uiteraard ook dit jaar niet in de lijst van het BRC. De inmiddels 45-jarige Loix wist de afgelopen drie jaar op rij zege te vieren toen hij met de hoofdprijs naar huis mocht, en sinds hij en navigator Johan Gitsels over een Skoda Fabia R5 beschikken, is het duo alleen nog maar gevaarlijker geworden. Ook dit jaar hebben ze slechts twee hoofdoelen: ‘De titel pakken en winnen in Ieper!’, maar met de grote concurrentie zal er dit jaar veel druk liggen op Loix, en het is nog maar afwachten of hij daar ook dit jaar ongeschonden vanaf zal komen. Vorig jaar viel Loix tenslotte nog uit tijdens de Haspengouw Rally, en ondanks dat hij met startnummer 1 van start zal gaan, ligt dat hem nog vers in het geheugen. Toch kijkt Loix positief vooruit naar komend weekend.

“Het BK begint traditiegetrouw met de rally van Haspengouw. Vorig jaar zijn we vroeg uitgevallen. Het was een zeldzame opgave want op vlak van betrouwbaarheid ken ik geen betere wagen dan de ŠKODA. De organisatoren van de Haspengouw pakken uit met enkele nieuwe klassementsritten maar dat schrikt me niet meer af omdat ik ooit op dit soort wegen ‘de stiel’ geleerd heb. Op de betonnen verkavelingswegen voel ik me thuis.
Behalve Kris Princen en ikzelf starten mijn concurrenten allen met een andere wagen. Je zou kunnen denken dat wij dan een stapje voor hebben maar dat is eigenlijk niet het geval omdat in de Haspengouw topsnelheid belangrijker is dan de afstelling van je wagen.  Maar ook op het vlak van topsnelheid zitten we met de ŠKODA goed.”

 

Chris van Woensel: Loix had het al over topsnelheid, en als het daar op aankomt, zal de Mitsubishi Lancer WRC van Chris van Woensel en navigator Rik Snaet een zeer gevaarlijke concurrent worden in landen. Maar wat had deze man vorig seizoen een hoop pech in het BRC. In géén van de 5 wedstrijden waaraan hij deelnam wist hij de finish te bereiken, en vaak speelde mechanische problemen de hoofdrol bij zijn opgaven. Dit jaar is Van Woensel vastberaden verandering in zijn resultaten te brengen, en de Lancer WRC geeft hem een beter gevoel dan ooit tevoren. Van Woensel mag dan wel niet meestrijden in het Belgisch kampioenschap aangezien hij aan de start komt met een 2.0L WRC, maar in Landen weet het duo wat er van hen verwacht wordt, en dat is in ieder geval een hoger resultaat halen dan hun huidige startnummer, namelijk nummer 17.

 

Cédric Cherain: Uit Wallonië zal Cédric Cherain dit seizoen als vertegenwoordiger uit de bus komen. Cherain mag sinds zijn overstap naar de klasse R5 zeker bij de Belgische top gerekend worden. Vorig jaar wisten hij en navigator André Leyh dan ook al de vierde positie te klasseren tijdens deze wedstrijd. Ook wisten ze in zowel de Rallye de Wallonie als de Rallye du Condroz de eindzege op hun naam te schrijven. Daarmee levert het team dus genoeg bewijs dat de Ford Fiesta R5 in combinatie met dit duo een zeer gevaarlijk wapen is, die ook zeker in Landen van plan is het de concurrentie lastig te gaan maken. Cherain start komend weekend met startnummer 3, en dat is een volkomen terecht startnummer naar onze mening, al zullen ze zich ook dit seizoen eerst moeten bewijzen met goede resultaten.

 

Tom van Rumpoy: Tom van Rumpoy is een naam die we niet gelijk als topfavoriet op het lijstje willen zetten, maar geheel kansloos zijn hij en navigator Bert Feys niet. Het duo heeft namelijk in 2013 al wat ervaring op gedaan, toentertijd nog rijdend in een Ford Fiesta R2. Ook weet Van Rumpoy met zijn Ford Fiesta R5 toch iedere keer redelijk mee te komen. Dat bewees hij bijvoorbeeld in de Omloop van Vlaanderen, waar hij als zevende algemeen uit de bus kwam. Dit jaar is het echter geen Ford Fiesta R5 waar het team mee aan de start komt, maar de Citroën DS3 R5 waar het duo tijdens de Rally van Kortrijk vorig jaar al een keer mee in actie kwam. Daarbij zal het team dit seizoen alle negen wedstrijden deelnemen, waardoor het duo ook mee zal kunnen strijden in het kampioenschap. Met startnummer 5 gaan zij dit weekend van start, en zelf denkt Tom dat hij een beetje in de middenmoot van het veld vooraan zal eindigen.

“Het is voorlopig nog een beetje koffiedik kijken waar we gaan uitkomen. Ik hoop dat we voorlopig meerijden in de middenmoot van het R5-veld. We hebben al wat kilometers in de benen met een Ford Fiësta R5, maar er zal uiteraard nog een verschil zijn met de toppers. In Ieper zou ik wel eens ons potentieel willen tonen. We komen in ieder geval goed bewapend aan de start. Ik word geruggesteund door een goed team met ondermeer Erik Qvick en een Poolse ingenieur die destijds aan de slag was bij M-Sport. Vorig jaar reden we op Pirelli, maar gaan net zoals het gros van het veld ook opteren voor Michelin. Ik heb ook het volste vertrouwen in Bert Feys waarmee ik vorig seizoen een goede band opbouwde.”

 

Bob de Jong: Bob de Jong maakte deze week zijn aangepaste programma voor 2016 bekend, en zijn complete verhaal is hier terug te vinden.

 

Een topveld dus wat het weekend a.s. aan de start komt tijdens deze wedstrijd. Wilt u niets missen en de laatste nieuwtjes van deze wedstrijd ontvangen? Houd dan onze site op de hoogte! De deelnemerslijst is hier terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.