Foto: www.specialstages.be

20-05-2016 – Het is alweer de 40e editie van de Sezoensrally die dit weekend van start zal gaan in het Belgische Limburg. Met het vele onverhard blijft deze wedstrijd een uniek evenement op de kalender van het Belgian Rally Championship. Een mooi deelnemersveld zal dit weekend de strijd aangaan, en wij blikken alvast met u vooruit op o.a. de route, de startlijst en de favorieten van deze wedstrijd.

 

De Favorieten

Kris Princen: Na zijn vervelende opgave in de Rallye de Wallonie, wil Kris Princen in de Sezoensrally maar één ding: aanvallen als een leeuw en zijn eeuwige rivaal het leven zo moeilijk mogelijk maken. Sportief als ze zijn, hebben Kris Princen en Peter Kaspers de episode “Rallye de Wallonie” achter zich gelaten. Hun rally daar eindigde al in een fout afgelopen bocht in de tweede klassementsproef, maar de Peugeot-bemanning wil zich enkel de goede kant van de zaak herinneren.

“Ik onthoud vooral dat we beter dan ooit konden concurreren. Het waren natuurlijk maar een beperkt aantal kilometers, maar uit alles bleek dat de evoluties onze Peugeot 208 T16 sterker dan ooit hadden gemaakt. De ijzersterke chrono in de eerste proef op zaterdagochtend was er het perfecte bewijs van. Al sinds het begin van het seizoen zijn we onvermoeibaar aan het aanvallen, en dat gaan we gewoon blijven doen! De eerste doelstelling blijft altijd dezelfde: we willen winnen! Dat we ons nu iets minder hoeven te concentreren op de kampioenschapstitel heeft ergens ook een voordeel: we hoeven niet meer te doseren, alleen aanvallen! Dit blijft een origineel parcours zoals er in België geen enkel ander te vinden valt. Naar goeie gewoonte biedt de Sezoensrally een aantal stevige stukken onverhard, vaak middenin een proef die verder op asfalt wordt gereden. Ik kijk er nu al naar uit om mijn Peugeot over die ondergrond te sturen!”

 

Vincent Verschueren: Na hun podiumplaats in de Rally van Wallonië, reizen Vincent Verschueren en Veronique Hostens met vertrouwen af naar het Noord-Limburgse Bocholt om ook weer deel te mogen nemen aan de alweer vijfde ronde van het BRC. In deze compacte wedstrijd werd Vincent vorig seizoen tweede. Een podiumplaats is dan ook de ambitie van de GoDrive bemanning, legt Verschueren zelf uit.

“Ik was na de Rally van Wallonië echt heel tevreden, want het is duidelijk dat we voor de afstellingen in de goede richting aan het werken zijn. We hebben nu een goede basis en we gaan verder werken vanaf die basis. Ik wil in Bocholt de progressie verder zetten, zodat we met vertrouwen aan de start kunnen komen in Ieper. Het zal weer een zware strijd worden tegen Freddy Loix en Kris Princen, twee kleppers die goed uit de voeten kunnen op de maaskiezel. Maar, ik ga zeker ook mijn handen vol hebben met Patrick Snijers, die altijd sterk presteert op onverhard. Met de Fiesta R5 heeft hij een wagen gekozen die effciënt is op dit soort parcours. Ik verwacht Patrick dan ook mee vooraan. We zullen serieus moeten trappen! Het is vooral uitkijken naar die nieuwe proef in Bree, genaamd De Steenberg. Ik ben alvast blij dat deze proef op asfalt in de plaats komt van Beek-Bree, want dat was een proef met veel lange rechte stukken. Ik denk dat de nieuwe proef een grotere uitdaging is. Het wordt mijn vierde deelname aan de Sezoensrally. In 2009 reden we met de Ascona in Historic, in 2010 met de Subaru in Gr.N, vorig jaar werd ik tweede met de DS 3 R5 en nu zijn we klaar voor de strijd met de Skoda Fabia R5. We gaan er dit weekend weer voluit tegenaan!”

 

Patrick Snijers: In de komende Sezoensrally zal Patrick Snijers met Cindy Verbaeten aan zijn zijde. Voor Snijers is de Sezoensrally een thuiswedstrijd, want de Limburger woonde een tijd in Bocholt. De 7-voudige Belgische rallykampioen zal de Noord-Limburgse maaskiezel trotseren met een Ford Fiesta R5.

“We krijgen deze wedstrijd steun van Car Cave, een bedrijf uit Hasselt. Ik heb her en der offertes gevraagd voor een R5 en ik heb uiteindelijk gekozen voor een Fiesta R5 Evo van het Italiaanse team Step Five uit de buurt van Rome. Ik weet nog niet exact met welke banden we zullen rijden. We proberen DMack te overtuigen, want Elfyn Evans heeft bewezen dat die banden prima werken op de Fiesta R5 Evo. Verder zal ik voor de eerste keer met Cindy Verbaeten als copilote rijden. Er zijn een aantal onbekende factoren, maar ik kijk er ongelofelijk naar uit om weer met een topwagen te starten in Bocholt! Ik maak me echter geen illusies over de strijd voor de overwinning. Freddy Loix en Kris Princen hebben veel meer ervaring met een R5 en ze zitten in het ritme. Ik ga me trachten te amuseren op mijn favoriete ondergrond!”

 

Stephen Wright: Na zijn mooie 4de plaats in het algemene klassement en 3e positie in de R5-categorie tijdens de Rally of the Lakes in het Ierse Killarney is Stephen Wright en zijn team de Ford Fiesta R5 aan het voorbereiden voor de overzeese boottochten vanuit Ierland via Groot-Brittanië en Frankrijk naar het Belgische Bocholt! Samen met Eddy Smeets verschijnt de jonge Ier voor de tweede maal aan de start van de Sezoensrally, waar hij tijdens de vorige editie nog knap als derde uit de bus kwam.

“Aan ritme zal ik geen gebrek hebben. Zowel eind april als begin mei reed ik nog wedstrijden in Ierland. Het doet deugd om terug naar Bocholt te kunnen komen. We werden vorig jaar erg hartelijk ontvangen en het ziet ernaar uit dat dat dit jaar niet anders zal worden. Ik ben alle sponsors en natuurlijk Eddy erg erkentelijk voor dit Belgisch project. We gaan er opnieuw proberen het beste van te maken in en rond Bocholt. Ik hoop jullie allemaal te mogen begroeten op het Kerkplein bij onze service!”

 

Jourdan Serderidis: J-Motorsport is momenteel veruit het meest actieve Belgische team in de rallysport. Nadat ze zes auto’s aan de start brachten van de Rally van Wallonië, verdeelt het team van Jourdan Serderidis en Frederic Miclotte dit weekend zijn aandacht tussen de Sezoensrally en de Rally van Portugal. In Limburg zal J-Motorsport iets minder opvallend aanwezig zijn dan gewoonlijk, want enkel Jourdan Serderidis zal het team vertegenwoordigen.  Hij start met de DS3 R5 die hij goed begint te kennen.

Ik heb altijd graag op onverhard gereden. Ik hou van de Sezoensrally, waar ik drie keer aan heb deelgenomen. Vorig jaar werd ik met de DS3 R5 zevende. Ik hoop dit jaar minstens even goed te doen. De enige belemmering kan misschien de aanpassing aan mijn nieuwe copiloot, Geoffrey Brion, zijn. Na de Rally van Wallonië zijn we tot de conclusie gekomen dat we de coördinatie in het team moeten verscherpen. Frédéric wil zich zelf ontfermen over het management van het team. Dat zal zeker nodig zijn in Ieper, waar we 5 auto’s aan de start brengen. Dit weekend moeten we ook aanwezig zijn in Portugal om Emil Bergkvist te omkaderen. Frédéric zal mij occasioneel nog navigeren, onder andere in de Deutschland Rally, maar Geoffrey zal voortaan mijn vaste copiloot worden. Ik hoop dat de aanpassing vlot verloopt.”

 

Freddy Loix: Het kampioenschap verloopt dit jaar tot dusver perfect voor Freddy Loix en Johan Gitsels. Met hun Skoda Fabia R5 wonnen ze dit jaar alle vier de voorbije wedstrijden. Vorig jaar namen Freddy Loix en Johan Gitsels in Bocholt na 5 jaar afscheid van de Skoda Fabia Super 2000. Ze deden dat op overtuigende manier met een knappe zege. Zaterdag wil het Skoda duo graag voor de vijfde keer dit seizoen de zege op hun naam schrijven.

“Het is absoluut onze intentie om zaterdag opnieuw voluit voor de zege te rijden. De focus is het belangrijkste in ons verhaal. Ik zal nooit ergens aan de start verschijnen en de rally te licht opnemen net als ik nooit de concurrentie zal onderschatten. We hebben dit jaar al vier keer gewonnen maar we hebben er ook echt voor moeten strijden. Geen enkele zege hebben we cadeau gekregen, ook niet die in de rally van Wallonië waar mijn naaste concurrenten zijn uitgevallen. In moeilijke weersomstandigheden zijn we erin geslaagd om foutloos te blijven en hebben we het ook afgemaakt!”

 

 

Onboard Beelden + Startlijst

 

Startlijst

WIJ VAN RALLY-WORLD.NL ZIJN ER DIT WEEKEND OOK IN LIMBURG OM U TE VOORZIEN VAN HET MOOISTE VIDEOMATERIAAL EN UITERAARD DE UITGEBREIDE NABESCHOUWING OP ZONDAG. DUS HOUD DE SITE OP DE HOOGTE OM NIETS TE MISSEN!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.