Foto: www.autobuzz.be

17-03-2016 – Sinds vorig jaar is dit evenement na lange afwezigheid weer terug op de kalender, en hoe! De Spa Rally pakt ook dit jaar weer uit met een prachtig parcours en een sterk deelnemersveld, wat samen de tweede manche van het Belgian Rally Championship zal vormen. Voorafgaand deze wedstrijd blikken we alvast kort met u vooruit op deze wedstrijd.

 

Het Parcours

Op het programma staan zeventien klassementsproeven, waarin dit jaar ook stukken uit de voormalige Bouclés de Spa komen. De klassementsproeven zijn verdeeld over de vrijdag en de zaterdag, want op de vrijdagavond zullen de eerste vijf klassementsproeven al afgewerkt worden. Na bijna vijftig kilometers te hebben afgelegd, moeten de deelnemers weer vroeg uit de veren voor nog 132 kilometers in actie te komen tijdens de elf proeven op de zaterdag. Uiteindelijk zal de laatste klassementsproef om 19:48 van start gaan, voordat de overgebleven deelnemers op het finishpodium zullen verschijnen. Meer info over het tijdschema van de proeven is hier terug te vinden.

 

De Deelnemers

In totaal zijn het 101 deelnemers die alleen al tijdens de reguliere rally van start zullen gaan! De mogelijke kanshebbers voor de eindzege zijn echter slechts de eerste 15 deelnemers, al wordt verwacht dat de strijd voornamelijk zal gaan tussen de ervaren mannen uit het BRC. Hieronder leest u van enkelen van hen hun verwachtingen voor dit weekend.

 

Kris Princen: Kris Princen maakte zeker geen valse start dit seizoen, al had hij er achteraf wel meer van gehoopt. Door zijn tweede positie moesten hij en navigator Peter Kaspers toezien hoe regerend-kampioen er voor hun neus opnieuw met de hoofdprijs vandoor ging. Toch gaf Princen toe dat hij wel echt alles eruit had gehaald wat erin zat, maar als hij tijdens zijn thuiswedstrijd al tekort kwam op Loix, is het nog maar de vraag hoe de Peugeot 208 T16 ook in deze wedstrijd een beetje tegenstand kan bieden. Naar verwachting zal Princen waarschijnlijk wel één van de grootste concurrenten worden voor ‘Fast Freddy’, want vorig jaar eindigde hij uiteindelijk al knap als derde.

 

Kevin Demaerschalk: Voor J-Motorsport zullen Kevin Demaerschalk en navigator Bram Eelbode hun debuut gaan maken in de Citroën DS3 R5 komend weekend. Voor Demaerschalk is de Spa Rally geen compleet nieuw evenement, aangezien hij een aantal jaren geleden nog in actie kwam tijdens de historische ‘Legend Bouclés de Spa’ in een Ford Escort. Ondanks dat Demaerschalk startnummer #3 ontvangt van de organisatie, verwacht hij zelf dat hij tijd nodig heeft om aan de nieuwe wagen te moeten wennen.

“Tijdens de eerste rally’s is onze absolute prioriteit het leren kennen van de auto en het maken van zo veel mogelijk kilometers. Met Loix, Princen en Verschueren is het niveau van het Belgisch Kampioenschap Rally echt erg hoog. Ik hoop vanaf de derde of vierde rally, dus in Ieper of Roeselare, al wat dichter bij hen te eindigen. Mijn doel is natuurlijk om me tegen het einde van het seizoen, in de Rallye du Condroz, op hun niveau te bevinden.”

 

Cédric Cherain: Een gevaarlijke outsider voor de eindoverwinning is deze Cédric Cherain. Hij en navigator Andre Leyh wisten tijdens de seizoensopener de finish helaas niet te bereiken, maar daardoor zijn ze nu nog meer gebrand op een goed eindresultaat. Vorig jaar lukte het dit dan ook, want toen eindigden ze als tweede in het eindklassement. Toen kwam Cherain echter nog in actie in de Citroën DS3 R5, maar ditmaal zal dat net als in Haspengouw de Ford Fiesta R5 worden. Daarbij zal Cherain voor het eerst in tijden niet genavigeerd worden door Leyh in een BRC-wedstrijd, maar door Phillipe Deru.

 

Guillame Dilley: De teamgenoot en tevens de leeftijdsgenoot van de 25-jarige Demaerschalk is niemand minder dan Guillame Dilley. In tegenstelling tot Demaerschalk, heeft Dilley vorig jaar al tijdens de Condroz Rally wat ervaring weten op te doen. Dit jaar zal het ook voor hem belangrijk zijn om zijn ervaringen door te ontwikkelen tot een machtig wapen, maar ook hij weet dat het nog lang niet zover is. Tijdens deze wedstrijd zal hij startnummer #2 ontvangen van de organisatie en wordt hij bijgestaan door Stéphane Prévot, ex-navigator van WRC-coureur Stéphane Lefebvre.

“Ons programma begint in Spa en ik zal niet aan alle manches van het kampioenschap deelnemen. Ik heb dit jaar dus geen vastgesteld doel in het BRC, behalve het maken van vooruitgang. Ik zal doen wat ik altijd gedaan heb: mijn tijd nemen om de auto te ontdekken en stap voor stap vooruitgang maken. Daarbij reken ik natuurlijk ook op de steun van Stéphane Prévot. Ik ben niet roekeloos. Wanneer ik genoeg vertrouwen heb zal ik steeds sneller gaan rijden. Wat het programma betreft, hoop ik aan de geplande BRC-rally’s ook een deelname aan de Rally van Duitsland toe te kunnen voegen. Op korte termijn sta ik te popelen om ervaring op te doen met mijn nieuwe DS 3 R5 en te starten in de Spa Rally!”

 

Freddy Loix: De man waarop opnieuw alle ogen gericht zijn is natuurlijk deze man, die sinds de seizoensopener van dit jaar met een Skoda Fabia R5 van 2C Competition aan de start staat na afscheid genomen te hebben van zijn vorige team. Freddy Loix en navigator Johan Gitsels willen uiteraard, net als de vorige editie, ook deze editie op hun naam schrijven. In Landen wisten zij al uit te pakken met een overwinning, maar het moet zeker niet gemakkelijker gaan lijken wat het is, want Loix kent de wegen rondom Spa maar al te goed…

“Het voorbije weekend hebben we de meeste klassementsritten verkend. In tegenstelling tot vorig jaar is de wedstrijd compacter geworden. Er zijn minder verbindingskilometers en dat kan ik alleen maar toejuichen. Op vlak van het parcours heeft de organisator zijn best gedaan. Ik draai toch al een hele tijd mee maar toch heb ik wegen ontdekt waar ik nooit eerder geweest ben. Het resultaat is dat we een verduiveld snelle en technische rally voor de wielen geschoven zullen krijgen. Het is ook leuk te zien dat er enkele klassiekers opnieuw in het parcours zitten. Ritten die ik in de jaren ’90 ontdekte. Dat is fantastisch.”

 

Vincent Verschueren: Last but not least zijn ook Vincent Verschueren en navigatrice Veronique Hostens weer van de partij in Spa, en dat net als in Landen weer met de Skoda Fabia R5! Verschueren had een wat mindere seizoenstart tijdens de Rally van Haspengouw, want door een griep die hij opliep kon hij niet alles geven en resulteerde dat in ‘slechts’ een vierde positie. Tijdens de tweede editie van de Spa Rally, en overigens zijn debuut na een diskwalificatie vorig jaar, heeft hij dus nog het één en ander goed te maken, en ook hem zullen we dus zeker terug gaan zien vooraan in het klassement.

 

De deelnemerslijst is hier terug te vinden. En verder is zoals u weet het actuele nieuws rondom deze wedstrijd gewoon op deze site terug te vinden. Mis dus niets door onze site op de hoogte te houden!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.