Foto: www.patsunrallyfotografie.nl

06-04-2016 – Aanstaande zaterdag is het tijd voor de derde ronde van het BRC: De TAC Rally. De rally die wederom rondom Tielt verreden zal worden belooft een hoop spanning met zich mee te brengen, al blijft het nog even de vraag wie huidig leider in het BRC, Freddy Loix, kan stoppen. Wij blikken alvast met u vooruit op deze wedstrijd.

 

Het Parcours

Vergeleken met het parcours van afgelopen jaar is er wel het één en ander veranderd. Zo zullen de KP’s Schuiferskappele en Oosthoek dit jaar in omgekeerde volgorde worden verreden. Verder ziet het programma er over het algemeen hetzelfde uit als de 2015-editie. Het enige verschil is dat de KP’s Ondank en Oosthoek géén vierde keer zullen worden verreden, in tegenstelling tot de KP’s Schuiferskapelle en Poelberg. De onboard beelden met het parcours van alle proeven zijn verder hieronder terug te vinden:

KP De Ratte (Shakedown)
KP Schuiferskapelle
KP Ondank
KP Oosthoek
KP Poelberg

 

De Deelnemers

Ook tijdens deze rally doen er zeker een honderdtal aan deelnemers mee als je de Nationale en Criterium deelnemers bij elkaar optelt. De strijd in het algemene klassement zal echter beslist gaan worden beslist tussen enkele favorieten, die hieronder worden genoemd.

 

Kevin Demaerschalk: Zijn debuut voor J-Motorsport tijdens de Rally van Spa was helaas van korte duur, maar Kevin Demaerschalk en navigator Bram Eelbode zijn nu weer klaar voor de strijd! Het duo heeft nog erg goede herinneringen aan de editie van 2015, waarin ze als winnaar van de klasse RC3 en als achtste algemeen uit de bus kwamen. Toen nog rijdend in een Citroën DS3 R3T, maar ditmaal zullen ze net als in Spa met de Citroën DS3 R5 aan de start komen.

Teleurstellend weekend in Spa, 1 proef en het was reeds voorbij. Dit wegens een kapotte stuurinrichting, fabricagefout van een onderdeel. Indien we zaterdagochtend zouden starten konden we niets meer doen in het klassement, dus hebben we samen met het Citroën Belux Junior Team en de steun van J-Motorsport beslist de auto en banden te sparen, en deel te nemen aan de TAC Rally die in eerste instantie niet was voorzien in mijn programma. In het kort, ongelukkig begin, happy end. Keep smiling! Stay positive!”

 

Bert Cornelis: Het resultaat van Bert Cornelis vorig jaar zijn we vast nog niet vergeten. Toen wisten hij en navigator Matthijs Debaeke namelijk de vierde positie in het eindklassement te klasseren voor o.a. Michiel Becx, die net als hem in de Ford Fiesta R5 aan de start verscheen. Dit jaar komt het duo Cornelis-Debaeke echter niet met de Fiesta R5 naar Tielt, maar zal er een Volkswagen Polo S2000 worden ingezet. Met deze wagen is Cornelis wellicht niet gelijk topfavoriet voor de eindzege, maar een goed resultaat zit er wel degelijk voor hem in.

“De Polo werd deze winter onder handen genomen; nieuwe diff’s en schokdempers werden gemonteerd na de test in de Rally Kortrijk. In Kortrijk hadden we niet de ideale weersomstandigheden om de Polo voor het eerst aan de tand te voelen. Het gevoel en de motivatie voor Tielt zit wel goed, al zou het nog iets sneller moeten om mee te kunnen draaien vooraan.  Hopelijk is het weer ons gunstiger en kunnen we een rol van betekenis spelen in de top 10, wie weet nog beter. Jammer dat we geen speelkameraad zullen hebben in de S2000 klasse.”

 

Vincent Verschueren: Deze man mag toch wel gerekend worden als één van de topfavorieten voor de eindzege. Vincent Verschueren is het seizoen namelijk goed begonnen, nadat hij de vierde positie tijdens de Haspengouw Rally en de derde positie tijdens de Rally van Spa wist te bemachtigen. De TAC Rally is overigens ook een rally die jaarlijks op de planning staat voor deze Verschueren, die net als in Spa wederom zal worden bijgestaan door navigatrice Veronique Hostens. De vraag is of dit duo met de Skoda Fabia R5 nóg een tandje kan bijzetten om in de buurt te kunnen blijven van de twee mannen die hieronder worden genoemd.

 

Kris Princen: Kris Princen is waarschijnlijk degene die de grootste dreiging moet gaan vormen voor ‘Fast Freddy’. Tijdens de eerste twee manches van het BRC bleek echter dat Princen bij beide evenementen net te kort kwam op de huidig leider. Tijdens de a.s. TAC Rally hopen hij en navigator Peter Kaspers de rollen te kunnen omdraaien, en met hun machtige Peugeot 208 T16 ditmaal op de bovenste trede van het podium te kunnen eindigen.

 

Freddy Loix: En dan hebben we nog de ‘grote’ man in eigen persoon. Freddy Loix en navigator Johan Gitsels bleken namelijk in zowel de Haspengouw Rally als de Rally van Spa niet te kloppen door de concurrentie, en staan daarmee voorlopig aan de leiding in de tussenstand van het BRC met 8 punten voorsprong op Princen. Ook Loix heeft nog goede herinneringen aan de laatste edities, aangezien hij in 2013 en 2015 de overwinning op zijn naam wist te schrijven. Inmiddels is het geen verrassing meer dat Loix met de Skoda Fabia R5 aan de start komt, al blijken de resultaten die hij er mee kan neerzetten nog altijd bovennatuurlijk.

“In vergelijking met de twee eerdere rally’s die we dit seizoen gereden hebben krijgen we in Tielt opnieuw een totaal ander parcours voor de wielen geschoven. En dan moet de ŠKODA Fabia R5 toch hier en daar wat aangepast worden. Details zullen ook nu weer het verschil maken want ik verwacht me opnieuw aan een intense strijd. Het wordt sowieso ‘close racing’ want in Tielt kan je weinig verschil maken. Je moet de ganse dag bikkelen voor een tiende van een seconde. Jezelf daar druk in maken heeft totaal geen zin want dat helpt je geen moer vooruit. De klassementsritten lenen zich er niet toe om grote verschillen te maken waarmee ik helemaal geen kritiek wil uiten op het parcours. In vergelijking met Spa zijn de ritten minder selectief maar ook dat heeft zijn charmes. Ik hoop dat ik samen met de andere rijders de toeschouwers opnieuw een ganse dag kan boeien en hen een fijne dag kan bezorgen. Uiteraard gaan we voluit voor de zege. Na de Haspengouw en de rally van Spa zou ik nu ook graag in Tielt ŠKODA België de zege aanbieden.”

 

Hans Weijs JR: Één van de verrassingen die aan de start komt tijdens deze wedstrijd is het Nederlandse rallytalent Hans Weijs JR. Met welke auto hij komt, en hoe het zover is gekomen, leest u hier.

 

Komend weekend zullen wij van Rally-World u uiteraard weer op de hoogte houden van het actuele nieuws rondom deze rally. Voor degenen die de genummerde startlijst overigens nog willen bekijken, kunnen hier terecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.