Foto: www.wrc.com

28-07-2016 – Het Wereldkampioenschap Rally’s trekt dit weekend naar Finland, waar voor de Finnen het grootste jaarlijks nationale autosportevenement weer op het programma staat, namelijk de Neste Oil Rally Finland. Het zal de achtste ronde worden waar de wereldtop zich dit seizoen aan kan gaan meten, en met de snelle wegen en zeer hoge jumps in het parcours beloofd het wederom een zeer uitdagende wedstrijd te gaan worden voor de deelnemers.

 

M-Sport WRT

Mads Ostberg: In Polen pakte de wedstrijd veel zwaarder uit dan Mads Ostberg en navigator Ola Floene verwacht hadden, en dat bleek in hun nogal matige eindklassering op een achtste positie. In Finland heeft de Noor hoogstwaarschijnlijk het geluk meer aan zijn zijde, aangezien hij zeer ervaren is op deze paden, evenals Floene, die zelfs al ruim twintig jaar aan ervaring op zijn visitekaartje heeft staan.

“De achtste plaats in Polen is niet waarvoor we kwamen, maar vorig jaar eindigde ik tijdens dat evenement ook slechts als negende en wist vervolgens in Finland een podiumpositie op mijn naam te zetten,” vertelt Mads “We moeten ons concentreren en focussen om vanaf het begin van de wedstrijd competitief te kunnen meestrijden.”

 

Eric Camilli: In tegenstelling tot Ostberg hebben Eric Camilli en navigator Benjamin Veillas slechts eenmaal eerder de Rally van Finland gereden, namelijk tijdens de editie van vorig jaar. Vorig jaar maakten zij dan ook een fout tijdens een test op snelheid waarbij Camilli zich vergiste bij het insturen en daardoor hard van de baan af vloog. Ze hebben echter wel van deze fout geleerd en nemen deze kennis mee naar deze wedstrijd om geconcentreerd van start te gaan.

“De Rally van Finland is een speciaal evenement,” vertelt Eric, “Ik kan dan ook niet wachten om deze proeven voor het eerst in een WRC te ontdekken. We hebben wat kennis opgedaan tijdens de vorige editie, maar dit jaar zal het een compleet nieuwe uitdaging worden voor ons. De snelheid op deze wegen ligt namelijk ongelooflijk hoog. We hebben in ieder geval genoten tijdens het testen en hopen op een mooi eindresultaat in Finland.”

 

Elfyn Evans: Ook het Britse duo Elfyn Evans en Craig Parry keert terug naar Finland. De huidig leider in het WRC2-kampioenschap staat tijdens dit evenement een hoop te wachten gezien de uitdagende paden en de zeer grote mate aan concurrentie in zijn klasse. Toch zal Evans alles uit de kast gaan halen om wederom het beste resultaat neer te zetten met de Ford Fiesta R5 Evo.

“Het WRC2-deelnemersveld is zeer sterk op het moment en daarbij zal het een grote uitdaging worden de Scandinaviërs hier in Finland te verslaan” erkent Elfyn Het is een van de meest competitieve wedstrijden van het jaar, maar we zijn klaar om alles uit de kast te halen. We voelen ons goed voorbereid om te strijden voor de zege in het WRC2, maar dat zal zeker niet makkelijk worden!”

 

 

Hyundai Motorsport

Thierry Neuville: Voor het team van Hyundai Motorsport zijn Thierry Neuville en navigator Nicolas Gilsoul weer klaar om de strijd met de rest aan te gaan in Finland. We houden zijn overwinning van de Rally van Sardinië in ons achterhoofd evenals de uitstekende wedstrijd die zij in Polen reden, en slechts net buiten het podium vielen en met 0.8 seconden de vierde positie bezetten. Voor Nicolas wordt dit tevens de eerste wedstrijd na de geboorte van zijn dochter Myrtie, en dus zou een overwinning voor dit duo wel emotioneel mooi zijn.

“Nicolas en ik hebben de afgelopen rally’s wat mooie resultaten weten te klasseren, en dit willen we blijven vasthouden in Finland,” stelt Thierry, “De Rally van Finland is een van de meest uitdagende rally’s van het seizoen dus iedereen is wel lichtelijk nerveus. Het is een erg snel evenement waarbij er veel jumps in het parcours zitten en je weinig grip hebt. Je moet dus voor 100% geconcentreerd zijn, en wat dat betreft zit het met ons zelfvertrouwen wel goed. Ik ga me opmaken voor een geweldig weekend hier.”

 

Hayden Paddon: Hij zou nog graag na willen genieten van zijn podiumpositie tijdens de Rally van Polen, maar Hayden Paddon en navigator John Kennard moeten toch echt weer aan de bak. ‘The Kiwi’, zoals de Nieuw-Zeelander ook wel wordt genoemd, vergelijkt de wegen van Finland met de wegen van zijn vaderland, en gaat dus met genoeg zelfvertrouwen richting de start van dit evenement.

“Het voelt als een thuisrally, de Monaco Grand Prix van het World Rallychampionship,” beschrijft Hayden, “Ik denk dat Finland een van onze favoriete wedstrijden is, het is een rally die ik in ieder geval eens wil winnen. De Scandinaviërs zijn op eigen grondgebied echter erg sterk dus we zullen hard aan de bak moeten. We zijn in ieder geval klaar voor de strijd en ik kan niet wachten om te beginnen.

 

Kevin Abbring: Het was niet de bedoeling dat Kevin Abbring en navigator Sebastian Marshall aan de start van dit evenement zouden verschijnen, maar dankzij het wegvallen van teamgenoot Dani Sordo vanwege een blessure kwam er plek vrij voor de Nederlander om voor het eerst plaats te mogen nemen in de 2016-generatie van de Hyundai i20 WRC. Tevens zal het voor het eerst zijn dat Abbring voor dit team in actie mag komen tijdens deze wedstrijd, en hij kijkt er dan ook erg naar uit. Hij nam in het verleden al driemaal deel uit van deze wedstrijd.

“Ik wil Dani allereerst een snel herstel toewensen en het team van Hyundai Motorsport bedanken voor deze kans,” vertelt Abbring, “De planning voor ons zal wederom niet veranderen op enkele kleine puntjes na. We proberen zoveel mogelijk ervaring op te doen en nog meer gehecht te raken aan de nieuwe Hyundai i20 WRC. We zijn erg enthousiast om in deze omstandigheden te mogen deelnemen aan de Rally van Finland. We hebben enkele tests achter de rug, die duidelijk maken dat we niet kunnen wachten om te starten tijdens deze geweldige rally.”

 

 

Volkswagen Motorsport

Sébastien Ogier: Al het hele seizoen irriteren Sébastien Ogier en Julien Ingrassia, ondanks hun leidende positie in het kampioenschap, zich aan de manier waarop de startvolgorde wordt bepaald door de FIA. De regerend wereldkampioen voelt zich benadeeld met het huidige systeem maar doet desondanks verreweg de beste zaken voor de titel. De Rally van Finland is ook één van de favoriete rally’s van het Franse duo en dus kunnen zij niet wachten om hier weer van start te gaan.

“De Rally van Finland is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het jaar,” vind Sébastien, “Ik kijk erg uit om weer over de Finse wegen te mogen rijden, vooral in de condities zoals ze nu zijn. De wegen hier zijn niet alleen mooi, het lijkt wel alsof ze specifiek voor de rallysport ontworpen zijn! Wat betreft het kampioenschap staan we er goed voor, maar ik hoop deze wedstrijd aan mijn overwinningen toe te mogen voegen aan het einde van de wedstrijd. Het zal wel lastig worden met een sterk deelnemersveld als deze.”

 

Jari-Matti Latvala: In Finland zijn ze oppermachtig, en elk jaar genieten Jari-Matti Latvala en navigator Miikka Anttila er dan ook van om voor eigen fans op te mogen treden. Ook Latvala heeft geen slecht woord over voor het parcours van de Rally van Finland, een rally die over het algemeen goed bij hem past ondanks het feit dat het dicht bij huis is. Het is te hopen voor Latvala dat hij zijn derde zege op rij hier kan grijpen, want dan doet de Fin niet alleen eer aan de Finse palmares, maar ook goede zaken in het kampioenschap waar hij de punten hard nodig heeft.

“De Rally van Finland is absoluut mijn favoriete wedstrijd op de kalender,” spreekt Jari-Matti enthousiast, “Ik kijk er erg naar uit, ondanks dat ik erg onder druk sta voorafgaand deze wedstrijd, wat natuurlijk niet gek is als je voor eigen publiek optreed. Dat is overigens tegelijkertijd een motivatie om nog meer in te zetten tijdens deze wedstrijd om de fans wederom een spektakel te bieden. De sleutel tot de overwinning ligt echter toch echt wel bij de pace notes, maar ik heb de volste vertrouwen in Miikka, ook op de jumps en in de snelle stukken. Ik hoop het rustig aan te doen en zal daarom vooraf zeker een lekkere sauna gaan nemen!”

 

Andreas Mikkelsen: Een overwinning in Polen heeft voor veel goeds gezorgd bij zowel het team van Volkswagen Motorsport en vooral voor Andreas Mikkelsen en zijn navigator Anders Jaeger. Toch weet Mikkelsen maar al te goed dat de overwinning in Polen geen enkele garantie hoeft te bieden in Finland, en dus is het weer omschakelen naar de geconcentreerde modus voor het duo, om ook in het kampioenschap hun huidige tweede positie te kunnen vasthouden.

“Het zal niet makkelijk worden om onze overwinning in Polen te kunnen herhalen in Finland in mijn ogen,” erkent Andreas, “Deze rally heeft namelijk een compleet ander karakter, aangezien de ondergrond bijvoorbeeld harder is en er veel meer jumps en flauwe bochten in het parcours te vinden zijn. De wegen zijn niet geheel onbekend voor mij, maar ik kijk erg uit naar de nieuwe klassementsproef die de wedstrijd heeft uitgezet, aangezien deze proef als een kers op de taart de wedstrijd voor mij compleet maakt.”

 

 

Abu Dhabi WRT

Kris Meeke: Het Britse duo Kris Meeke en Paul Nagle mocht tevreden zijn met hun tijden die ze op de Shakedown wisten te klasseren. Meeke mocht dan niet helemaal vooraan in het veld zijn geëindigd zoals we tijdens andere wedstrijden verrassend zagen, maar desondanks klokte hij de snelste tijd wat betreft het team. Ook de Citroën-rijder weet maar al te goed dat enkel aanvallen geen optie is. Hij zal dus ook alles moeten geven als hij uiteindelijk een mooie eindklassering achter zijn naam wil hebben staan.

“Ik ben erg tevreden met de tijden van vanochtend en daarbij heb ik het ritme goed te pakken,” vertelt Kris, “Ik kan niet wachten om van start te gaan! Sommige mensen zeggen dat ik met gemak deze rally win gezien mijn startpositie, maar ik denk dat het nooit gemakkelijk zal zijn om deze wedstrijd op je naam te schrijven. Ik denk niet dat we het beste materiaal hebben om op topsnelheid de leiding vast te kunnen houden, maar ik zal zeker alles geven om ervaring op te doen op de wat zwakkere plekken van mijn rijgedrag.”

 

Craig Breen: Goede herinneringen aan de Shakedown heeft deze Craig Breen tot vandaag eigenlijk nog niet gehad. De Ier crashte namelijk regelmatig tijdens de afgelopen edities en moest tijdens de laatste editie nog zelfs per ambulance moeten worden overgebracht naar het ziekenhuis nadat hij een zware crash meemaakte. Breen ziet, in tegenstelling tot vele andere deelnemers, juist veel overeenkomsten tussen de wegen in Polen en de wegen in Finland, en denkt daar misschien wat profijt uit te kunnen halen.

“Na een aantal bizar mislukte Shakedowns van de afgelopen edities is het ook wel eens fijn om drie kwalificatieproeven zonder problemen of foutjes te rijden,” zegt Craig opgelucht, “De tijden zagen er goed uit, al dacht ik tijdens de laatste maal beter te kunnen, maar dat was achteraf. Ik heb veel zelfvertrouwen, vooral na mijn laatste deelname in Polen. De wegen van Finland en Polen lijken erg op elkaar, al heb je in Finland net iets minder grip en wat meer obstakels. Toch voel ik me er goed over en kan ik niet wachten tot de start van deze wedstrijd!”

 

Khalid Al-Qassimi: Het is alweer een tijdje terug dat de Arabier voor het laatst deelnam aan de Rally van Finland (namelijk in 2011) en dus was het weer even wennen voor Khalid Al-Qassimi om over dit parcours te rijden. Desondanks ging het voor zijn gevoel goed en verliep de samenwerking met zijn navigator Chris Patterson vlekkeloos. De Citroën-rijder hoopt in de loop van het weekend zijn zelfvertrouwen op te bouwen, maar ziet een eindklassering in de top 10 als een moeilijke opgave.

“Tijdens de Shakedown ging het voor mijn gevoel erg goed en wisten we enkele goede tijden te klasseren,” legt Khalid uit, “Ik heb al wat zelfvertrouwen opgebouwd maar hoop deze door te ontwikkelen voor onder andere de enorme jumps die in het parcours zijn verwerkt. Ook in mijn navigator heb ik de volste zelfvertrouwen en datzelfde geld voor de wagen. We hopen dan ook veel plezier te maken tijdens dit uitdagende tripje.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.