Rally-World

Feel the world of Rally

Price op koers naar derde Dakar-overwinning

Het tweede deel van de marathonetappe zit erop. Over twee dagen weten we wie de Dakar Rally op hun naam gaan schrijven, maar bij de motoren is dit tegen het einde van de rally nog altijd het lastigste te voorspellen. Husqvarna sloeg toe tijdens de elfde etappe, maar zij zullen de dans op vrijdag moeten openen. Is de twaalfde etappe dan dé dag om toe te slaan voor de concurrentie? Je leest het hieronder.

De marathonetappe zou voor deelnemers het zwaarste worden wat ze meegemaakt hebben in de Dakar Rally. Het tweede deel van de marathonetappe kende een special over 185 kilometer en ging opnieuw door de zandduinen. Dit zou misschien wel dé etappe worden waar de beslissing in de wedstrijd zou vallen, met nog twee etappes in het vooruitzicht.

Luciano Benavides moest de etappe als winnaar van donderdag openen met de Husqvarna, maar verloor door het openen ook gelijk veel tijd. Bij het eerste waypoint moest de Argentijn al meer dan 2 minuten toegeven op Toby Price, die het snelst van start ging. Price bleef tijdens de daaropvolgende waypoints de snelste tussentijden noteren, maar in de tweede helft van de etappe nam José Ignacio Cornejo het heft in handen. De Chileense Honda-rijder tekende met een minimale voorsprong voor zijn tweede dagzege in deze Dakar.

GasGas-rijder Daniel Sanders legde uiteindelijk beslag op de tweede plek op slechts 49 seconden achterstand van Cornejo. Toby Price eindigde uiteindelijk als derde en heeft daarmee de leiding overgenomen in het algemeen klassement. De Australiër wist zijn achterstand op Skyler Howes om te buigen in een kleine voorsprong van 28 seconden. Kevin Benavides sloot de etappe af als vijfde achter teamgenoot Matthias Walkner en staat daarmee derde algemeen op 2 minuten en 40 seconden achterstand.

De strijd om de eindzege lijkt tussen de eerste drie in het klassement te gaan, want daarachter lijkt men de aansluiting te verliezen. Pablo Quintanilla komt achter Howes als zevende over de eindstreep en heeft een achterstand van een kwartier, wat in het spannende motorenklassement toch een aanzienlijke achterstand is. De overwinning lijkt daarmee niet naar het team van Honda te gaan, want ook Adrien van Beveren kon niet echt een vuist maken en eindigde als negende tijdens de etappe. Hij moest de snelste Hero-rijder Sebastian Bühler nog voor zich laten. Diens teamgenoot Ross Branch maakte de top 10 compleet.

Mirjam Pol amuseerde zich goed in de duinen van het Empty Quarter. De snelste vrouwelijke motorrijder op dit moment reed wederom een prima etappe, die ze afsloot als 51e. Daarmee was ze overigens niet de snelste Nederlander. Die eer ging namelijk naar debutant Wesley Aaldering, die een kleine 10 minuten sneller was dan Pol en zich daarmee als 39e klasseerde. In het algemeen klassement staat Aaldering voorlopig 43e en rijdt Pol rond op de 51e plaats.

Van de 16 gestarte quads deze Dakar Rally zijn er tijdens de twaalfde etappe nog 10 overgebleven. De afgelopen twee dagen was de Braziliaan Marcelo Medeiros de snelste quadrijder en ook tijdens de etappe van vrijdag begon hij weer opvallend sterk. Bij zijn Litouwse uitdager Laisvydas Kancius mag het maar niet meezitten. Kancius is reeds uitgeschakeld voor de eindzege maar wil nog zo graag een dagzege scoren. In de twaalfde etappe kwam hij daarentegen voor de tweede dag op rij met problemen stil te staan.

Na 156 kilometer verloor Medeiros voor het eerst in dagen de koppositie aan de debutant Juraj Varga, maar bij de finish greep hij toch nog de etappezege onder de neus van Varga vandaan, nadat hij een straftijd van 15 minuten ontvangt. Medeiros pakt daarmee zijn derde etappezege op rij, maar het is een schrale troost. De grote winnaar van de Dakar Rally lijkt toch echt Alexandre Giroud te gaan worden, die geen risico’s meer neemt en nog altijd 44 minuten voorsprong verdedigt ten opzichte van Francisco Moreno Florés.

UITSLAG ETAPPE 12 MOTOREN

 1. José Ignacio CONREJO (Honda)
 2. Daniel SANDERS (GasGas – +0:49)
 3. Toby PRICE (KTM – +1:58)
 4. Matthias WALKNER (KTM – +2:05)
 5. Kevin BENAVIDES (KTM – +2:22)
 6. Skyler HOWES (Husqvarna – +2:54)
 7. Pablo QUINTANILLA (Honda – +3:06)
 8. Sebastian BÜHLER (Hero – +3:08)
 9. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +3:16)
 10. Ross BRANCH (Hero – +3:21)

UITSLAG ETAPPE 12 QUADS

 1. Marcelo MEDEIROS (Yamaha)
 2. Giovanni ENRICO (Yamaha – +4:07)
 3. Francisco MORENO FLORÉS (Yamaha – +5:16)
 4. Juraj VARGA (Yamaha – +16:36)
 5. Toni VINGUT (Yamaha – +21:50)
Share this…