Rally-World

Feel the world of Rally

Price verslaat Sanders en wint Dakar Proloog

De Dakar van 2023 is officieel begonnen! Na een passage over het startpodium reden de deelnemers van de 45e editie van de Dakar Rally richting de start van de proloog, een korte route van 13 kilometer die bepalend is voor de startvolgorde van de eerste echte etappe op zondag. Lees hieronder het verslag van de proloog bij de motoren en de quads.

Op een zeer snelle, technische route zonder navigatieproblemen dienden de grote namen zich al gelijk aan vooraan in het klassement. De Australiër Toby Price, winnaar van de rally in 2019, wist de proloog het snelste af te werken in een tijd van 8 minuten en 22 seconden. De KTM-fabrieksrijder was daarmee slechts een seconde sneller dan zijn landgenoot Daniel Sanders van GasGas. Op negen seconden achterstand werd de derde plaats gedeeld door Hero-rijder Ross Branch, Honda-rijder Joan Barreda Bort en KTM-rijder Kevin Benavides.

Hero Motorsports maakte tijdens deze korte proloog een goede indruk door met drie coureurs in de top 10 te eindigen. Naast Branch op de derde plek wist namelijk ook de Portugees Joaquim Rodrigues een zesde positie te scoren. Zijn Duitse teamgenoot Sebastian Bühler eindigde op zijn beurt als zevende samen met KTM-fabrieksrijder Matthias Walkner. De top 10 wordt compleet gemaakt door de snelste Rally2-coureur Michael Docherty, uitkomend voor het Nederlandse Husqvarna-team van Henk Hellegers, en titelverdediger Sam Sunderland op een gedeelde negende plaats.

Toby Price mag als snelste coureur in de top 15 als eerste zijn startpositie kiezen voor de eerste echte etappe van de Dakar Rally op zondag. Die top 15 werd compleet gemaakt door Ricky Brabec, Pablo Quintanilla, Antoine Maio, Stefan Svitko en Luciano Benavides. Als laatste coureur in de top 15 heeft Benavides waarschijnlijk de pech dat hij het bal morgen zal moeten openen op de Husqvarna.

Dakar-debutant Wesley Aaldering opende zijn Dakar Rally met een 61e tijd in de proloog. Mirjam Pol eindigde op anderhalve minuut achterstand van etappewinnaar Price op een 73e positie.

Eerder op de zaterdagochtend beten de quads het spits af. In die categorie ging Alexandre Giroud verder waar hij vorig jaar eindigde. De 41-jarige titelverdediger zegevierde in de proloog en was een schamele seconde sneller dan de Braziliaan Marcelo Medeiros, terwijl Dakar-debutant Dani Vilà voor de grootste verrassing zorgde door op 12 seconden achterstand als derde te eindigen.

Morgen begint de eerste echte etappe van de Dakar Rally, een lus met start en finish in Sea Camp, goed voor 368 kilometers op snelheid.

UITSLAG PROLOOG MOTOREN

 1. Toby PRICE (KTM)
 2. Daniel SANDERS (GasGas – +0:01)
 3. Ross BRANCH (Hero – +0:09)
 4. Joan BARREDA BORT (Honda – +0:09)
 5. Kevin BENAVIDES (KTM – +0:09)
 6. Joaquim RODRIGUES (Hero – +0:10)
 7. Matthias WALKNER (KTM – +0:11)
 8. Sebastian BÜHLER (Hero – +0:11)
 9. Michael DOCHERTY (Husqvarna – +0:13)
 10. Sam SUNDERLAND (GasGas – +0:13)

UITSLAG PROLOOG QUADS

 1. Alexandre GIROUD (Yamaha)
 2. Marcelo MEDEIROS (Yamaha – +0:01)
 3. Dani VILÀ (Yamaha – +0:12)
 4. Manuel ANDÚJAR (Yamaha – +0:12)
 5. Giovanni ENRICO (Yamaha – +0:18)
Share this…