Afbeeldingsresultaat voor gonzalez dakar 2017

05-01-2017 – Gastón González wist gisteren zijn allereerste etappezege uit zijn Dakar-carrière te grijpen. De Argentijn was uiteindelijk als snelste in San Salvador de Jujuy na een sterke race waarin hij leidde van de start tot aan de finish. Bij de quads was tevens het net zo’n kermis van rondrijdende voertuigen als bij de motoren. Voornamelijk binnen de top 5 van het algemene klassement zorgde dat voor een aantal verrassingen.

Achter González profiteerde ook Ignacio Casale, de winnaar van 2014, van de grote chaos bij de quads. De Chileen eindigde op 4 minuten en 41 seconden achterstand maar dat was snel genoeg om de leiding over te kunnen nemen in het algemene klassement. Josef Machacek zat er gisteren ook voor het eerst goed bij, want de veelvoudig winnaar bij de quads klokte een derde tijd op een kleine tien minuten achterstand. Simon Vitse eindigde verrassend als vierde voor de Argentijnse coureur Santiago Hansen.

De mannen die na de tweede etappe bovenaan stonden gingen gisteren helemaal ten onder. Pablo Copetti, de leider in het klassement, had moeite om de juiste route te vinden als eerste starter wat hem een halfuur zou kosten. De Argentijn klokte op deze manier slechts een vijftiende tijd en valt in het algemene klassement daardoor terug naar een derde positie. Dat verlies was echter nog niks vergeleken met Nelson Sanabria Galeano, tot aan de derde etappe nog de nummer vijf uit het klassement. De Yamaha-coureur raakte compleet van de route en verloor maar liefst anderhalf uur, en kan daarmee een topklassering definitief uit zijn hoofd halen. Marcelo Medeiros, de etappewinnaar van dag 1 en de nummer twee klassement, zou zelfs de strijd moeten opgeven.

Ook de Nederlanders kende niet hun beste dag gisteren. Kees Koolen zat er tijdens de eerste twee dagen goed bij met een zevende en achtste tijd. Gisteren begon Koolen dan ook weer aan een sterke etappe, en wist hij in de openingsfase zelfs even de tweede tijd te klokken. Uiteindelijk zou hij echter wat tijd verliezen en als twaalfde over de finish komen, op ruim 27 minuten van de dagwinnaar. Bas Nijen Twilhaar kampte ook met een aantal kinderziektes aan zijn quad en finishte als 29e, op 3 uren, 20 minuten en 28 seconden achterstand. In het algemene klassement ontvangt Koolen tevens nog een straftijd van ruim een uur, waardoor ook hij bekeken is in het klassement en nu als zeventiende volgt. Nijen Twilhaar staat zelfs allerlaatste van de dertig overgebleven coureurs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.