Dakar 2017: Karyakin met meer dan uur verschil winnaar bij quads

15-01-2017 – Sergey Karyakin heeft de Dakar Rally bij de quads op zijn naam geschreven. De Yamaha-rijder sloeg toe in de tweede week, om uiteindelijk met een riante voorsprong de overwinning voor zich op te eisen.

Er waren eigenlijk maar een paar favorieten waarvan werd verwacht dat deze echt vooraan konden meedoen bij de Quads. Toch was het opvallend de Braziliaan Marcelo Medeiros die na de eerste etappe als eerste leider van deze editie de boeken in ging. Lang kon Medeiros echter niet van zijn leiding genieten, toen hij enkele dagen later een harde crash meemaakte wat hem de wedstrijd kostte. Pablo Copetti nam vervolgens even de leiding over, maar verloor toen uren aan tijd waardoor hij ver terugviel in het klassement. De vloek op de etappewinnaars bleek vervolgens nog lang niet voorbij. Lokale favoriet Walter Nosiglia schreef zo de twee daaropvolgende etappes op zijn naam, maar toen de technische problemen op kwamen duiken, moest ook hij de strijd opgeven. Ook Kees Koolen greep nog een etappe, maar kampte ook met veel technische problemen wat hem deed terugvallen in het klassement.

Vooraan was het duidelijk dat de strijd gestreden moest worden tussen favorieten Sergey Karyakin en Ignacio Casale, en Franse debutanten Axel Dutrie en Simon Vitse. Het was die laatste die als leider de rustdag in ging. Echter ging het al vroeg in de tweede week voor Vitse, die tijdens de achtste etappe de strijd moest staken. Niet lang daarna zou ook Dutrie terugvallen in het klassement en zijn kansen op de eindzege verloren zien gaan. Tussen Casale, winnaar van de 2014-editie, en Karyakin bleef het nog een poosje spannend. Maar op de cruciale momenten kon de Chileen het tempo niet volgen waardoor de Rus kon uitlopen in het klassement. Casale wist op zijn beurt nog de laatste etappe op zijn naam te schrijven, maar had verder geen antwoord op de winnaar van deze editie, Sergey Karyakin, met ruim een uur achterstand.

Door het profiteren van het wegvallen van diverse coureurs kon Copetti op zijn beurt toch nog doorschuiven naar een podiumklassering. De Argentijn eindigde uiteindelijk met ruim 4 uur en 20 minuten achterstand achter de winnaar. Rafal Sonik, de winnaar van de 2015-editie, was opvallend genoeg vrijwel de hele wedstrijd onzichtbaar tijdens deze editie. De 50-jarige Pool reed desondanks vrijwel een foutloze wedstrijd en eindigde daarom alsnog als vierde, maar dat was toch wel een teleurstellend resultaat voor de vooraf aangewezen topfavoriet voor de eindzege. Dutrie sloot zijn debuut uiteindelijk af als vijfde, maar baalde uiteraard enorm van de podiumklassering die hij in het water zag lopen.

Kees Koolen kon het tempo bij de quads met zijn zelfgebouwde Barren Racer dit jaar goed volgen en pakte op dag 5 zelfs nog een etappezege, maar in de tweede week werd de Nederlander veelvuldig geplaagd door de pechduivel. De Nederlander eindigt de rally uiteindelijk op een 17e plek. Bas Nijen Twilhaar, de waterdrager van Koolen, sluit de rally af op een 20e plek.

 

Einduitslag DAKAR 2017 Quads:

1. Sergey Karyakin RUS Yamaha 39:18:52  
2. Ignacio Casale CHI Yamaha +01:14:51  
3. Pablo Copetti ARG Yamaha +04:20:19 00:15:00
4. Rafal Sonik POL Yamaha +05:33:29 00:23:00
5. Axel Dutrie FRA Yamaha +05:45:24 00:15:00
         
17. Kees Koolen NED Barren Racer +19:22:33 07:02:00
20. Bas Nijen Twilhaar NED CAN-AM +27:58:05 06:42:00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.