Kees Koolen Barren Racer

07-01-2017 – Nederlands succes in Dakar 2017! Kees Koolen pakt op magistrale wijze de zege. Het zat er al aan te komen. De afgelopen dagen draaide Koolen al warm op zijn eigengebouwde Barren Racer. Steeds dichter kwam hij bij de top en in de vijfde etappe sloeg hij genadeloos toe. Koolen won de etappe, die overigens ingekort werd vanwege het slechte weer.

Koolen was twee jaar geleden de allereerste Dakar-deelnemer die de rally in alle vier de categorieën van de woestijnrally uit heeft weten te rijden en staat dit jaar met een zelfgebouwde quad voor de negende keer aan de start van de woestijnrally. In de vijfde etappe naar het Boliviaanse Oruro was de Nederlander vrijdag het snelst van iedereen, wat hem voor het eerst de dagzege opleverde in de Dakar Rally. Hij is tevens de eerste Nederlander die een dagzege wist te boeken bij de Quads.

De Nederlander bleef op zijn Barren Racer een hele vloot Yamaha’s voor. Als tweede eindigde Gustavo Gallego op zeven minuten en één seconde van Koolen. Simon Vitse kwam als derde over de finish op negen minuten, gevolgd door Pablo Copetti en Nelson Augusto Sanabria Galeano. Walter Nosiglia was nog de etappewinnaar van de vierde etappe, maar toen de Honda-coureur ten val kwam, was de wedstrijd over en uit voor de favoriet van de lokale bevolking. Ook Gaston González, de snelste tijdens de derde etappe moest de strijd staken.

Bij het algemene klassement gaat de debuterende Fransman Vitse nu aan kop. Hij neemt de leiding over van Sergey Karyakin, die een slechte vijfde etappe kende. Hetzelfde gold voor de winnaar van 2014 Ignacio Casale, die terugvalt naar een vierde plaats achter een andere Franse debutant, in de persoon van Axel Dutrie. Daniel Mazucco maakt hier de top vijf compleet. Kees Koolen kreeg eerder in deze Dakar Rally te maken met een flinke tijdstraf waardoor hij ver terugviel. De Nederlander stijgt in het algemene klassement naar een zesde positie, op 1 uur 7 minuten en 57 minuten achterstand (waarvan 1 uur en 7 minuten straftijd). Hiermee laat Koolen zien in de tweede week echt nog wel te willen aanvallen op de top 3 van het klassement. Teamgenoot Bas Nijen Twilhaar eindigde gisteren als vijftiende.

 

Uitslag Etappe 5 Quads:

1. Kees Koolen NED Barren Racer 2u57m43s
2. Gustavo Gallego ARG Yamaha +07m06s
3. Simon Vitse FRA Yamaha +12m57s
4. Pablo Copetti ARG Yamaha +17m22s
5. Nelson Sanabria Galeano PAR Yamaha +18m50s
         
15. Bas Nijen Twilhaar NED CAN-AM +1u33m47s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.